Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Η εγκληματική ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εγκληματική ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ...

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά. Ως ευαίσθητο και συγχρόνως παγκόσμιο ζήτημα δεν θα έπρεπε ποτέ να αντιμετωπίζεται με μικροπολιτική σκοπιμότητα, ελαφρότητα και ανούσια λόγια. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι η υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος γιατί έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, τους όρους και τις συνθήκες διαβίωσης και κάποιες φορές την επιβίωσή τους.

Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι πρωτοφανής, απαράδεκτη, επικίνδυνη και μας υποτιμά ως χώρα και ως ανθρώπους. Αυτή η κατάσταση, το γνωρίζουν πλέον οι πάντες εντός και εκτός Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα του μηδενικού σχεδιασμού και της εγκληματικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Θυμόμαστε όλοι τις αντιδράσεις και την ασταμάτητη κριτική και στοχοποίηση από τη Ν.Δ. ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την καθημερινή αναπαραγωγή από τα ΜΜΕ που σήμερα κάτι ψελλίζουν αναγκαστικά.

Αυτό όμως που ισχύει, αλλά επικαλύπτεται ή υποτιμάται σκόπιμα, είναι η κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής. Χωρίς πολλά λόγια το απόλυτο τίποτα, και συγχρόνως είχε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή και πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση με ανεξέλεγκτες καθημερινές ροές στα νησιά μας. Θυμόμαστε τότε τι λεγόταν ολημερίς και τι κριτική ασκούταν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από την πλειονότητα των ΜΜΕ. Καμία ανοχή, καμία διάθεση καλοπροαίρετης κριτικής. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν από τα θέματα που χρησιμοποιήθηκαν όσο περισσότερο γινόταν για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον φέρουν απέναντι από τις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας μονότονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που έρχονται οι πρόσφυγες εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί.

Σε αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε το αυτοτελές υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έγιναν προσπάθειες, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμο ένα συνολικό σχέδιο, έως το τέλος του 2019, επαρκώς σχεδιασμένο, ενώ και για το 2020 υπήρχε ανάλογη προετοιμασία. Επίσης παραδόθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το εντάξει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού για τη Ν.Δ. εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας, κάτι που ξεφεύγει απολύτως από τη λογική της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών.

Νησιά - φυλακές

Όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, καμία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών, και στην κυριολεξία επικρατεί το απόλυτο χάος. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιούργησαν έχουν προαναγγείλει κλειστά κέντρα - φυλακές στα νησιά μας και ούτε λίγο ούτε πολύ από την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητά τους αποφάσισαν να μας καταστρέψουν να ζούμε σε νησιά - φυλακές.

Αυτοί που προεκλογικά ωρύονταν για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνοντας τους κατοίκους για τα ψηφαλάκια και τάζοντάς τους ότι θα φύγουν όλοι.

Σήμερα, στη Χίο, είναι πάνω από 7.000 άνθρωποι, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στο κρύο και τη λάσπη της βροχής. Τόσοι περίπου θέλουν να είναι μέσα στη φυλακή που σχεδιάζουν όπου να 'ναι, ακόμα και σε μέρη που δεν ζει άνθρωπος ούτε χειμώνα μα ούτε καλοκαίρι, αγνοώντας όλη την τοπική κοινωνία, που αρνείται να μετατραπεί σε δεσμοφύλακα. Αυτή την τοπική κοινωνία που χρησιμοποιούσαν και έκλεινε δρόμους στο πέρασμα ενός κοντέινερ για να δουλέψει καλύτερα η Υπηρεσία Ασύλου. Αυτή την κοινωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ σεβόταν και υπολόγιζε σήμερα η Ν.Δ. απαξιώνει και περιφρονεί επιδεικτικά.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσα στον πανικό και τη θολούρα, για να μας πείσει ότι κάτι κάνει, συσκέπτεται, «δήθεν», με φορείς και αυτοδιοικητικούς για να μας σερβίρει ως αναγκαστικό το μόνο που ήθελε και μπορούσε να κάνει: τις φυλακές. Άλλωστε αυτή είναι η ακροδεξιά αντίληψή τους, έτσι αισθάνονται για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες. Για τους μεν πλήρη απαξίωση κάθε κανόνα δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, για τις τοπικές κοινωνίες, μέχρι τις επόμενες εκλογές έχουμε καιρό.

Πλήρης απαξίωση που επιβεβαιώνει το δόγμα της Ν.Δ. "αποφασίζομε και διατάζομε" .

Άλλωστε ξεχνάμε εύκολα. Εδώ ψήφισαν τη Ν.Δ. αυτοδύναμη που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής, στα ψεματάκια του προσφυγικού θα κολλήσουμε; Φτάνει που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα άλλα φτιάχνονται.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL