Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ο οδοστρωτήρας Μητσοτάκη στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία - Στην «κατάψυξη» Νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οδοστρωτήρας Μητσοτάκη στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία - Στην «κατάψυξη» Νοσοκομεία

Την ώρα που η κυβέρνηση απεργάζεται τα σχέδια της για την δυναμική είσοδο των ιδιωτών στην υγεία, όπου πρώτιστο ζητούμενο θα είναι το κέρδος και όχι η ίαση ή ανακούφιση του ανθρώπου από τον πόνο,  μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα βρίσκεται στο έλεος της μοίρας της.

Πρόκειται για τους ενήλικους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν ανάγκη ανά δεκαπενθήμερο μετάγγιση αίματος που όμως λόγω έντονων ελλείψεων μονάδων αίματος , το Νοσοκομείο Παίδων « Αγία Σοφία» που υποχρεούται να παρέχει στους ενήλικες ασθενείς, δεν έχει τη δυνατότητα. Αυτό καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ΠΑΣΠΑΜΑ. Ταυτόχρονα σημειώνει πως ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλες μονάδες μεσογειακής αναιμίας και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

H υπονόμευση της βασικής θεραπείας – μετάγγιση αίματος ανά δεκαπενθήμερο- έχει τραγικές συνέπειες στην επιβαρυμένη υγεία των πασχόντων, όπως αδυναμία, κόπωση, καρδιολογικές επιπλοκές αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, κολπική μαρμαρυγή ή και ανακοπή, (παραμορφωτικές σκελετικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές διαταραχές, ισχαιμία οργάνων, θρομβοεμβολικά επεισόδια και επώδυνες αγγειοαποφρακτικές κρίσεις. Εκτός αυτών, αποδιοργανώνεται τελείως και η προσωπική ζωή των ασθενών- εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια- καθίστανται δέσμιοι του νοσοκομείου και θίγεται η αξιοπρέπεια τους.

Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία στη μεταμνημονιακή εποχή και στο επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίηση. Ζητιανεύουν το δικαίωμα τους σε μια αξιοπρεπή ζωή, προσπαθώντας οι ίδιοι να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αίμα από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, πολικές θερμοκρασίες επικρατούν σε νοσοκομεία της χώρας, λόγω έλλειψης πετρελαίου, ασυντήρητων κλιματιστικών σωμάτων και απώλειες λόγω κτιριακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια  Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) τα Δημόσια Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το κρύο από μία πρώτη έρευνα, είναι: Γ.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Γ.Ν. ΚΑΤ, ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ, Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, Γ.Ν. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Γ.Ν. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, Γ.Ν. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΑΤΡΑΣ, Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Γ.Ν. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ, Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ, Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ, Κ.Υ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ, Κ.Υ. ΙΑΣΜΟΥ, Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ, Κ.Υ. ΚΟΝΙΤΣΑΣ, Κ.Υ. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ, Κ.Υ. ΒΟΥΤΣΑΡΩΝ.

Ο οδοστρωτήρας που υποσχέθηκε προεκλογικά για τη χώρα ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τα εργασιακά, επεκτείνεται σταδιακά και στο χώρο της υγείας. Με αποκλεισμούς πασχόντων από την περίθαλψη για να πάρουν σειρά στον αποκλεισμό σταδιακά και οι υπόλοιποι πολίτες που αντιμετωπίζουν, ή όχι σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να γελάει κυνικά  που ξεγέλασε με τη σημαντική συνεισφορά των περισσότερων ΜΜΕ, την πλειοψηφία των πολιτών  της χώρας και τον επέλεξαν για πρωθυπουργό. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών θεώρησε ότι η ακραιφνής νεοφιλελεύθερη πολιτική του, μπολιασμένη με ακροδεξιές νοοτροπίες, εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. 

Το θέμα είναι, η πλειονότητα των πολιτών της χώρας, που διαπιστώνει τη μισανθρωπική πολιτική του και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, πως αντιδρά, ή σκέφτεται να αντιδράσει.

Κατερίνα Μενεγάτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL