Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Υποταγή άνευ όρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποταγή άνευ όρων

 Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η Ελλάδα, ενδίδοντας σε μια τέτοια απαίτηση των ισχυρών της συμμάχων, εμπλέκεται ακόμα πιο στενά στην κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. Αποδεικνύεται έτσι ότι η δήλωση στήριξης στη δολοφονία του Σουλεϊμανί, που έκανε ο Μητσοτάκης στο Atlantic Counsil, κάθε άλλο παρά γκάφα ήταν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει έτοιμη να σπάσει μια μακρά περίοδο μη εμπλοκής στα μεσανατολικά ζητήματα. Αλλά και όσοι ισχυρίζονται ότι αυτό είναι καλό για την εδραίωση μιας ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συμμαχίας, ποια ανταλλάγματα είδαν να έχει πάρει η Ελλάδα; Το μόνο που φάνηκε να μας παραχωρούν οι ΗΠΑ είναι το... δικαίωμα να μας πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F 35.

Δεύτερον, γιατί μια τέτοια κίνηση αποδυναμώνει σημαντικά τη στρατιωτική άμυνα της χώρας. Και δεν χρειάζεται καν να επισημάνουμε ότι αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε περίοδο όξυνσης, με την Τουρκία να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ένταση γύρω από το θέμα των θαλάσσιων ζωνών να κλιμακώνεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι είδους εξωτερική πολιτική κάνει ο Κ. Μητσοτάκης. Πού, μέσα σε όλα αυτά, βρίσκεται η κατοχύρωση των ελληνικών συμφερόντων. Εκτός αν ως ελληνικό συμφέρον ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί την άνευ όρων υποταγή της χώρας στις αμερικανικές πολεμικές επιδιώξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL