Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
"Οι γυναίκες μαζί για την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη και την ισότητα, παλεύοντας μέσα από την απεργία της 8ης Μαρτίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι γυναίκες μαζί για την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη και την ισότητα, παλεύοντας μέσα από την απεργία της 8ης Μαρτίου"

Ολόκληρο το φεμινιστικό μανιφέστο της Γενικής Συνέλευσης Γυναικών του Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Βρυξελλών 2019:

Μια φεμινιστική κραυγή ταξιδεύει στην Ευρώπη. Ο μωβ αγώνας  εξαπλώνεται και κινείται ανάμεσα στις χώρες της Παλαιάς Ηπείρου, μάρτυρας της δύναμης μιας φεμινιστικής έκφρασης που δεν θέλει να δει τα δικαιώματα που έχουν κερδίσει οι γυναίκες να υποχωρούν. Η συλλογική εμπειρία των γυναικών οικοδομεί έναν νέο κοινό ορίζοντα, ξεκινώντας από μια νέα αντι-καπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιρατσιστική και αντιπατριαρχική οικουμενικότητα, η οποία θέτει τη ζωή στο επίκεντρο του οράματός μας με διαφοροποιημένο τρόπο.

Ο φεμινισμός του 99% είναι αυτό το κίνημα που μπορεί να μας συνδέει μεταξύ μας σε μια φεμινιστική συμμαχία για την υποστήριξη της ισότητας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική τάξη και τη χώρα προέλευσης, μέσω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτός ο φεμινισμός μπορεί αφενός, να συνδέει τους αγώνες για την ανακατανομή του πλούτου και για την κοινωνική δικαιοσύνη με τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και, αφετέρου, να κερδίζει τον αγώνα για την αναγνώριση, την αύξηση των ελευθεριών και την κοινωνική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα. Για χρόνια, ο φεμινισμός έχει τοποθετήσει τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα των γυναικών στην καρδιά της πολιτικής ατζέντας. Είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουν οι γυναίκες για να  εξελίσσονται στον κόσμο ως ελεύθερες γυναίκες.

Αυτή η Συνέλευση των Γυναικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, στην οποία βρέθηκαν γυναίκες από τις διάφορες πράσινες και προοδευτικές δυνάμεις και από την ευρωπαϊκή αριστερά, σκοπεύει να ενισχύσει και να επεκτείνει αυτόν τον φεμινισμό του 99% σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας όπου έχουμε την ικανότητα να παρέμβουμε ως πολιτικές δυνάμεις. Με το να διευκολύνουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη στο φεμινιστικό κίνημα, φροντίζοντας για την αυτονομία του και με σεβασμό των διαφορετικών πολιτικών εκφράσεων που εκπροσωπούν οι πολιτικές δυνάμεις μας, θέτουμε εαυτές στην υπηρεσία του φεμινιστικού αγώνα για να το καταστήσουμε ισχυρότερο, περισσότερο αδιαμφισβήτητο και περισσότερο  συμπεριληπτικό.

Επειδή θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανές, φωνάζουμε: "Ούτε μία  λιγότερη! "(#Niunamenos).

Καμιά σεξιστική επίθεση και καμιά παραβίαση των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών ή σεξουαλικών δικαιωμάτων μας δεν θα παραμείνει αναπάντητη. Σε ένα πλαίσιο λιτότητας - ρατσισμού και μεροληψίας του σεξισμού, καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να υποβάλλεται σε βία και εκμετάλλευση.

Ζητούμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να κυρώσουν και να                εφαρμόσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αναγνωρίζει σαφώς ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζητούμε επίσης ευρωπαϊκές πολιτικές για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών.

Απαιτούμε πραγματικές και αποτελεσματικές πολιτικές, καθώς ο καιρός  των δηλώσεων προθέσεων ή των αιώνιων προεκλογικών υποσχέσεων έχει  πλέον  παρέλθει.

Διεκδικούμε πόρους για την στήριξη δημόσιων πολιτικών για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, για την ανάπτυξη μιας Ευρώπης της ισότητας, ελεύθερης από κάθε μορφή έμφυλης βίας.

Επειδή αναπαράγουμε τη ζωή, απαιτούμε μια αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα για όλες τις γυναίκες.

Η ταύτιση των γυναικών με τον τομέα της ιδιωτικής φροντίδας και η άνιση και απλήρωτη επιβάρυνση που τους αναλογεί στο πλαίσιο του πατριαρχικού και καπιταλιστικού κοινωνικού  καταμερισμού είναι μεταξύ άλλων, η αιτία του αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική σφαίρα. Μια νέα κοινωνική οργάνωση φροντίδας είναι απολύτως αναγκαία και ζωτικής σημασίας. Η ευθύνη για τη φροντίδα δεν είναι ένα ιδιωτικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί στο οικογενειακό πλαίσιο αλλά, αντίθετα, πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του κράτους και της κοινωνίας στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, ζητάμε δημόσιες πολιτικές και, πάνω απ 'όλα, ένα ισχυρό και συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας.

Επειδή θέλουμε να είμαστε ελεύθερες, δεν θα επιτρέψουμε την οπισθοχώρηση του δικαιώματος να αποφασίζουμε για το σώμα μας και για τη μητρότητα μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε όλες τις μορφές καταπίεσης που βασίζονται στο φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και σε κάθε μορφή στερεότυπου που τείνει να διατηρήσει την ανισότητα των φύλων. Καταγγέλλουμε την κοινωνική, θεσμική και επαγγελματική LGBTQI-φοβία από την οποία πολλές από εμάς υποφέρουν, ως μια άλλη μορφή βίας με βάση το φύλο. Είμαστε γυναίκες και είμαστε διαφορετικές. Καταγγέλλουμε επίσης την καταπίεση και την πολιτική δίωξη εκείνων που υπερασπίζονται τη διαφορετικότητα.

Επειδή αρνούμαστε να δεχτούμε την επισφάλεια και τη φτώχεια ως τον κανόνα, εξαιτίας ενός καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος στο οποίο το να είσαι γυναίκα είναι η κύρια αιτία της φτώχειας. Η επισφάλεια επιδεινώνεται επειδή πολλές από εμάς είναι ηλικιωμένες ή μετανάστριες καθώς και λόγω της επιστροφής των συντηρητικών ιδεών και της άκρα δεξιάς στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση μας εμποδίζει να σχεδιάσουμε τη ζωή μας με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

Όχι πια στους άθλιους μισθούς που οδηγούν στην καθημερινή φτώχεια και τη στέρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, όχι πια στις άθλιες  συντάξεις που μας αναγκάζουν να υποφέρουμε από τη φτώχεια στα γηρατειά μας. Απαιτούμε ίσους μισθούς και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Επειδή ο φεμινιστικός αγώνας είναι απολύτως συνδεδεμένος με την υπεράσπιση  του πλανήτη, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στον άγριο νεοφιλελευθερισμό που επιβάλλεται ως μοναδική σκέψη στον κόσμο και καταστρέφει τα πάντα, εκμεταλλεύεται τη Γη και εκμεταλλεύεται τις γυναίκες. Είμαστε σταθερά προσηλωμένες στη διατροφική, ενεργειακή και εδαφική κυριαρχία των λαών. Απαιτούμε  η υπεράσπιση της ζωής και η αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Ζητούμε επίσης αυτές οι πολιτικές να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φτώχειας, επειδή η επισφαλής κατάσταση των γυναικών τις καθιστά τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, ζητούμε την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές.


Επειδή ο φεμινιστικός αγώνας είναι εντελώς συνδεδεμένος με την υπεράσπιση της ειρήνης και της αλληλεγγύης, δηλώνουμε ότι καμία γυναίκα δεν είναι παράνομη. Και το φωνάζουμε πολύ δυνατά: Όχι στον ρατσισμό και τον αποκλεισμό! Όχι σε πολέμους των οποίων οι άμεσες συνέπειες είναι χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, με πολλές γυναίκες πρόσφυγες ανάμεσά τους, που είναι θύματα ξεχασμένα, κακοποιημένα και βιασμένα. Ζητάμε την υποδοχή στην Ευρώπη όλων των προσφύγων και των μεταναστών/τριών για οποιαδήποτε αιτία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, έχουμε έναν σαφή στόχο: να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας στον φεμινιστικό αγώνα και να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στη συλλογική δημιουργία του, σε αυτή την κινητοποίηση την ήδη βαθιά διατομεακή, διαταξική, διεθνή και διαγενεακή, ανοιχτά αντικαπιταλιστική, αντιπατριαρχική , αντι-σεξιστική και αντιρατσιστική, η οποία σήμερα δεν φαίνεται να έχει σύνορα.

Τέλος, το Φόρουμ αυτό δεσμεύεται να στηρίξει για ακόμη μια χρονιά τη φεμινιστική απεργία και τον αγώνα κατά της πατριαρχίας, που υποστηρίζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επειδή μέσω της απεργίας μπορούμε να καταστήσουμε ορατή την οικονομική εκμετάλλευση των γυναικών, συχνά άνιση, μη αναγνωρισμένη και μη αμειβόμενη: τόσο με απεργία στους χώρους εργασίας μας όσο και στην ιδιωτική σφαίρα με την αποφυγή της φροντίδας άλλων, αρνούμενες να ανταποκριθούμε στις σεξιστικές επιταγές με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωπες καθημερινά.

Αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε ενεργά και προωθούμε το κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση στη φεμινιστική απεργία της 8ης Μαρτίου, η οποία συνεχίζει να δηλώνει  τη δύναμη του φεμινισμού στον αγώνα για κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη και ισότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL