Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απορρίπτουν τον Πρ. Παυλόπουλο μέσω social media / Το Τwitter του Μαξίμου... εκλέγει Πρόεδρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απορρίπτουν τον Πρ. Παυλόπουλο μέσω social media / Το Τwitter του Μαξίμου... εκλέγει Πρόεδρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατασταλάξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αποφεύγοντας ωστόσο να “ανοίξει τα χαρτιά” του καθώς, όπως διαμηνύουν οι συνεργάτες του, “όλα θα γίνουν στην ώρα τους”. Το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον “φρόντισε” ωστόσο να απορρίψει, μέσω Τwitter, την προοπτική ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου δίνοντας ρεσιτάλ θεσμικής απρέπειας...

Συναινετική εκλογή Προέδρου με ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Η απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαπραγματευτεί με το Κίνημα Αλλαγής τη μείωση του μπόνους (50 έδρες) για το πρώτο κόμμα, με βάση το νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, επηρεάζει τα δεδομένα αναφορικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Eδώ και πολλές εβδομάδες, το Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσει ότι δεν θα επιδείξει ανάλογη συμβιβαστική διάθεση -όπως στο θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού- από τη στιγμή που “δεν είναι εύκολες οι 200 ψήφοι”. Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναζητείται πεδίο συναίνεσης των άλλοτε κυβερνητικών εταίρων στο θέμα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ευ. Βενιζέλος στο επίκεντρο της σεναριολογίας

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο της σεναριολογίας βρίσκεται το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενδεχομένως... θα κατεβάσει από τα κεραμίδια τη “σαμαρική” πτέρυγα της Ν.Δ. λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί με τον πρώην πρωθυπουργό. Ο ίδιος άλλωστε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε τη σχετική σεναριολογία, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Όταν ρωτήθηκε για την αναφορά της Φώφης Γεννηματά ότι ο ίδιος και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου θα ήταν κατάλληλοι για Πρόεδροι Δημοκρατίας, απάντησε ότι είναι μεν «τιμητικό» να περιλαμβάνεται στις σχετικές συζητήσεις το όνομά του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτή η δημόσια συζήτηση δεν βοηθάει να διασφαλιστεί το κύρος του αξιώματος, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης που έκανε ο κ. Τσίπρας στο 'Βήμα της Κυριακής'».

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ζήτησε από την κυβέρνηση “να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία»!

Σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις, ακόμη και εντός της Ν.Δ., ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να υπογραμμίσει “το πολιτικό του εκτόπισμα ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού” δηλώνοντας (σε ερώτηση «πώς θα αντιδρούσε αν του τηλεφωνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του ζητούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας») ότι «δεν είναι αυτά τα δύσκολα τηλέφωνα. Τα δύσκολα τηλέφωνα ήταν όταν έπρεπε να αναλάβεις πολιτικό κόστος και να θυσιάσεις το πολιτικό σου κεφάλαιο για να σωθεί η χώρα»... Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα διακινήθηκαν και τα ονόματα των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου και Νίκου Χριστοδουλάκη καθώς και των πρώην επιτρόπων Μαρίας Δαμανάκη και Άννας Διαμαντοπούλου.

Το “Τwitter” απέσυρε τον Π. Παυλόπουλο!

Από την κυβερνητική λίστα των “προεδρικών” υποψηφίων αποσύρεται οριστικά το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο ανιψιός και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης αλλά και η Γραμματεία Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, με συντονισμένο τρόπο, αναπαρήγαγαν (retweet) στα κοινωνικά δίκτυα μια αποστροφή άρθρου της “Καθημερινής” που επιδιώκει να χλευάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

To άρθρο που ενθουσίασε το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον -υπό τον τίτλο “Έτσι κάνουν οι ηγέτες”- αφού... αποθεώνει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται ως εξής: «Δεν αποκλείω και ηχηρό μήνυμα του Παυλόπουλου με πολλαπλούς αποδέκτες. Έντρομος απέναντι σε τέτοια σκληρότητα ο Τραμπ θα έλεγε 'ό,τι πεις' και θα φώναζε τη Μελάνια για να νιώσει κάποια ασφάλεια στην αγκαλιά της”!

Ν. Κακλαμάνης: Μεγάλο λάθος η μη επανεκλογή Παυλόπουλου

Στον αντίποδα, από το μικροσκόπιο του Μαξίμου δεν διαφεύγουν οι διαδοχικές προτροπές του Νικήτα Κακλαμάνη προς τον πρωθυπουργό για την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. “Θα ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος και για τη χώρα και για την παράταξη μου η μη επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου» σημειώνει μεταξύ άλλων ο πολύπειρος βουλευτής. Προχθές δε υπενθύμισε με νόημα ότι «αν έχουν γίνει 100 δημόσιες τοποθετήσεις από βουλευτές ή στελέχη του κόμματός μας, είναι από καλά ώς άριστα λόγια για τον Προκόπη Παυλόπουλο”. Σε αυτό το φόντο, υπενθυμίζεται ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ήδη δηλώσει απερίφραστα ότι, «από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, θεωρώ προσωπικά, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, ότι η επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή”.

Επιπλέον, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επισημάνει ότι δεν μπορεί να «αποσυνδέσει» από την εκλογή Προέδρου το γεγονός ότι «εμένα ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου». Σημειώνεται ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας έχουν εγκωμιάσει τη στάση του νυν Προέδρου το καλοκαίρι του 2015.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξήρε (27.10) την «πολύπλευρη προσφορά του κ. Παυλόπουλου στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις», κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

Ξεχωριστή δε ενδοκομματική αξία έχει η γνώμη του Ευ. Μεϊμαράκη, καθώς θεωρεί (Απρίλιος 2019) ότι “ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ επιτυχημένος Πρόεδρος, ο οποίος θα μπορεί να έχει μία ακόμη θητεία”, ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει σταθεί με νόημα “στην προσωπική και μακρά φιλία” που τον συνδέει με τον ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL