Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική για τον "προβλέψιμo" σύμμαχο, σύγκρουση για την απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική για τον "προβλέψιμo" σύμμαχο, σύγκρουση για την απλή αναλογική

"Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Κι αυτή είναι εσφαλμένη τακτική" τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό και ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Με προβληματισμό παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ την εμμονή της κυβέρνησης στη λογική του "δίνω χωρίς να παίρνω" στο πεδίο των διεθνών σχέσεων με φόντο την εν λευκώ προώθηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στο "κόκκινο". Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως δεν θα συναινέσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής. Κάτι που όπως φαίνεται θα αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης με την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

"Παγώστε το νομοσχέδιο για τις βάσεις"

"Μην καταθέσετε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας πριν την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον" προειδοποιούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έκκληση που δεν εισακούστηκε από τον πρωθυπουργό, οδηγώντας τελικά στο αρνητικό αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Τραμπ, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε on camera πως η Ελλάδα είναι "προβλέψιμος" και άρα δεδομένος σύμμαχος. "Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Κι αυτή είναι εσφαλμένη τακτική" τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης, ενημέρωσε σχετικά με το αποτέλεσμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. "Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σ’ αυτό το ενδεχόμενο, είναι λάθος να προχωράμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα" είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, με τα έως τώρα δεδομένα μοιάζει απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ξεκαθαρίζεται ωστόσο πως η στήριξη στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αδιαμφισβήτητη, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για τη αγορά των, πολύ ακριβών, F-35. Ως εκ τούτου, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αναλυτική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς, όπως είπε, "δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών τώρα που βγήκαμε από την κρίση".

Επανεκλογή Παυλόπουλου και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Στο μεταξύ, έως και την Παρασκευή συνεχίζονταν τα... προεδρικά καλλιστεία και η ονοματολογία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμμετάσχει. Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα προς τον Κ. Μητσοτάκη να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου και να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει καλεί τον πρωθυπουργό να σταματήσει τις επιλογές που διχάζουν. "Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά" ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL