Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σκοτεινές διαδρομές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκοτεινές διαδρομές

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες καταιγιστικών εξελίξεων. Η ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος που είχε μπει στην καθημερινότητά μας τον τελευταίο χρόνο και τη μία μέρα ανέβαινε στο βήμα της Βουλής, προκαλώντας με τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας, την επομένη ημέρα συνελήφθη σύσσωμη. Προκάλεσε έκπληξη η ταχύτητα με την οποία έδρασε η αστυνομία και η δικαιοσύνη μετά τη δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα. Κι όμως, η σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής ήταν το αυτονόητο. Αντίθετα, παραλογισμός ήταν η ανοχή απέναντι σε αυτό το μόρφωμα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, μετά τη δολοφονία, όλοι ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η Χρυσή Αυγή συνιστούσε εγκληματική οργάνωση κι όχι απλώς ένα πολιτικό κόμμα. Την επομένη της δολοφονίας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αρχίζουν τις αποκαλύψεις. Πρώην και νυν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης δίνουν συνεντεύξεις και αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί η οργάνωση. Βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες μαθητών ότι απειλούνταν από την εν λόγω οργάνωση, ενώ ξαφνικά κάνουν την εμφάνισή τους βίντεο - ντοκουμέντα που δείχνουν μαυροφορεμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να συμμετέχουν μέσα στη νύχτα σε τελετές με αναμμένους πυρσούς, σαν άλλη Κου Κλουξ Κλαν.

Και τίθεται εύλογα το ερώτημα. Αυτά τα ρεπορτάζ προέκυψαν μετά τη δολοφονία ή υπήρχαν από πριν σε κάποιο συρτάρι; Η απάντηση είναι τόσο προφανής όσο και αυτονόητη. Και φυσικά η απάντηση στο πρώτο ερώτημα φέρνει ένα άλλο αδυσώπητο ερώτημα: Γιατί όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας; Γιατί έπρεπε να δολοφονηθεί ένας Έλληνας πολίτης για να υποβάλει ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως μηνυτήρια αναφορά, παραδίδοντας τις τριανταδύο υποθέσεις στον Άρειο Πάγο; Οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι οι υποθέσεις αυτές ήταν σε εξέλιξη, αλλά δεν είχαν συνδεθεί μεταξύ τους, ώστε να αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, και ότι με την μηνυτήρια αναφορά Δένδια, θα συνδέονταν οι υποθέσεις αυτές μεταξύ τους. Μα δεν χρειαζόταν μηνυτήρια αναφορά. Η δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως μπορούσε να συνδέσει αυτές τις υποθέσεις, αλλά δεν το έκανε, παρά μόνο μετά την παρέμβαση Δένδια. Επομένως, καταλήγουμε αβίαστα σε ένα συμπέρασμα. Κυβέρνηση και δικαστική εξουσία δεν χτυπούσαν τη Χρυσή Αυγή γιατί σε κάτι τους εξυπηρετούσε. Τι ήταν αυτό; Μια απάντηση είναι ότι εξυπηρετούσε την επαλήθευση της θεωρίας των δύο άκρων. Μια άλλη απάντηση είναι ότι το κράτος δεν αγγίζει το μακρύ του χέρι, δηλαδή το παρακράτος. Όλοι οι σώφρονες άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Χρυσή Αυγή συνιστούσε παρακρατική οργάνωση. Η εμπλοκή στρατιωτικών και αστυνομικών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία ούτε η σύμπραξη των ΜΑΤ με μέλη της και μάλιστα μπροστά στην κάμερα. Αλλά όταν το παρακράτος επιχειρεί να υποκαταστήσει το κράτος και μεταμορφώνεται σε κόμμα που καταφέρνει να μπει ακόμα και στη Βουλή, εκεί το κράτος αρχίζει να αισθάνεται ότι απειλείται. Και καλά η κυβέρνηση. Τα μέσα ενημέρωσης πού ήτανε; Σε τι εξυπηρετούσε τα μέσα ενημέρωσης το απυρόβλητο στη Χρυσή Αυγή; Μα προφανώς το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή τους ανέβαζε τα νούμερα τηλεθέασης, γιατί οι τραμπούκοι πουλούσαν. Ποιος δεν είχε ανοίξει την τηλεόραση να δει το περιβόητο χαστούκι του Κασιδιάρη;

Επομένως, κυβέρνηση, δικαιοσύνη και μέσα ενημέρωσης είχαν συντεταγμένη ανοχή απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα όσο τους εξυπηρετούσε. Έπρεπε να φτάσουμε σε μια ηχηρή δολοφονία για να καταλάβει το κράτος ότι με τον ναζισμό δεν παίζεις επειδή σε εξυπηρετεί. Οι δολοφονίες ανθρώπων «δευτέρας κατηγορίας», όπως των μεταναστών, δεν ήταν αρκετές για να ευαισθητοποιηθεί το λεγόμενο «κράτος δικαίου». Ο θάνατος, όμως, του Παύλου Φύσσα χτύπησε συναγερμό ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει και ότι οι σκοπιμότητες, που μέχρι τότε εξυπηρετούνταν, δεν εξυπηρετούνται πια. Έτσι, άρχισε η αντεπίθεση του κράτους, με ισχυρότερα όπλα τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαστική εξουσία. Είναι σαφές ότι οι παραλείψεις του κράτους, ήτοι της κυβέρνησης, της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, υπήρξαν εγκληματικές, διότι, αν και γνώριζαν τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, σιώπησαν, την ανέχτηκαν και κάποιοι εξ αυτών την εξέθρεψαν. Η Χρυσή Αυγή είναι σαν το τέρας του Φρανκενστάιν, με τον τελευταίο στον ρόλο του κράτους. Το κράτος έφτιαξε το τέρας και τώρα, που αυτό ξεπόρτισε και ξέφυγε από τον έλεγχο του, σπεύδει να το καταστρέψει.

* Ο Μιχάλης Λιόκουρας είναι δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL