Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Οι εθελοντές, ο πρωθυπουργός και οι Metallica
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εθελοντές, ο πρωθυπουργός και οι Metallica

Αν δεν υπήρχαν, θα είχαν χαθεί περισσότερες ανθρώπινες ζωές, περισσότερα κοάλα και καγκουρό, περισσότερα σπίτια. Κάποιοι μάλιστα είδαν τα σπίτια τους να χάνονται και παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να σώσουν τα σπίτια των άλλων. Το κάνουν απλήρωτοι, το κάνουν με πείσμα, προσπαθούν να μην αφεθούν στην απελπισία. Τους στηρίζει η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός όλων των Αυστραλών, οι οποίοι τους βλέπουν ως ήρωες. Αντιθέτως, η στήριξή τους από την κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον είναι ανύπαρκτη.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος με την εξορυκτική βιομηχανία, αλλά μάλλον αδιάφορος για τους ανθρώπους που προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές - και μετά βίας καταφέρνουν να πληρώνουν ακόμη τους λογαριασμούς τους από τις λιγοστές αποταμιεύσεις τους.

Όταν μέσα στα Χριστούγεννα ο Μόρισον ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο “για πόσο ακόμα οι πυροσβέστες θα αγωνίζονται για το κοινωνικό σύνολο χωρίς να πληρώνονται”, του απάντησε ότι “αυτοί το διάλεξαν να είναι εκεί”. Ο ίδιος, αντίθετα, διάλεξε να είναι στη Χαβάη και να κάνει διακοπές την ώρα που η χώρα του καιγόταν. Και μάλλον δεν μπορεί ακόμη να χωνέψει το ότι αναγκάστηκε να επισπεύσει την επιστροφή του υπό τη γενική κατακραυγή.

Τουλάχιστον, κάποια στιγμή υποσχέθηκε ότι το Δημόσιο θα αποζημιώσει τους πυροσβέστες - έτσι ώστε όταν γυρίσουν στην... κανονικότητά τους να μην τους κυνηγάνε για χρέη. Βεβαίως, δεν σκέφτηκε να συνεννοηθεί μαζί τους -όχι μόνο με τους εθελοντές, αλλά ούτε καν με την ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος- όταν διέταξε τον στρατό να βοηθήσει στην κατάσβεση. Προτίμησε να δείξει το πόσο δραστήριος είναι στα κανάλια από το να φροντίσει για τον συντονισμό όλων των δυνάμεων που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φωτιές.

Μάλλον περισσότερο από τον πρωθυπουργό της χώρας συγκινήθηκαν από την αυτοθυσία των πυροσβεστών οι σταρ του Χόλιγουντ - και όχι μόνο. Τεράστια ποσά συγκεντρώθηκαν για την ενίσχυση της πυροσβεστικής, για τον Ερυθρό Σταυρό και για τους πυρόπληκτους, με πιο πρόσφατη τη γενναιόδωρη συνδρομή των Metallica.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL