Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Νέα χρονιά, νέα δεκαετία, νέα καθήκοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα χρονιά, νέα δεκαετία, νέα καθήκοντα

Καινούργιος χρόνος και καινούργια δεκαετία ξεκινούν από σήμερα.

Η προηγούμενη δεκαετία ήταν από τις πιο σκληρές για τη χώρα. Ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας καταστράφηκε από τα προγράμματα λιτότητας και ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας γλίστρησε προς το όριο της φτώχειας και της αδυναμίας. Ο λαός επιστράτευσε την Αριστερά για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση -να κάνει δηλαδή αυτό που δεν είχαν καταφέρει επί τέσσερα χρόνια οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

Η Αριστερά έχει έρθει στο προσκήνιο για να μείνει. Το στοίχημα είναι να εδραιωθεί ως ένα νέο κόμμα εξουσίας, με ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας, την αναδιανομή του πλούτου, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Και παράλληλα να ανανεωθεί ως μια ζωντανή κοινωνική δύναμη, παρούσα στους αγώνες για την προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στις μάχες κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού, στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Οι αγώνες που έχει μπροστά της η Αριστερά είναι δύσκολοι και σύνθετοι. Η κοινωνία θα δοκιμαστεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής Μητσοτάκη, που ξηλώνει τους μηχανισμούς κοινωνικής εξισορρόπησης για να κάνει πλουσιότερους τους πλούσιους. Θα δοκιμαστεί επίσης από την πίεση της Ακροδεξιάς, εντός και εκτός Ν.Δ., η οποία αναδύεται ξανά μέσα από την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία απέναντι στους πρόσφυγες. Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας χρειάζονται ηθικό, ζωτικότητα, καθαρή σκέψη, αυτοπεποίθηση, ενεργητικότητα.

Η νέα δεκαετία περιμένει από εμάς τη νέα Αριστερά, που θα υπερασπιστεί την κοινωνία και θα γίνει πόλος μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μια Αριστερά αντίστοιχη με τις απαιτήσεις των καιρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL