Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
«Χριστουγεννιάτικη» κοροϊδία των νησιωτών από την Κάσο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Χριστουγεννιάτικη» κοροϊδία των νησιωτών από την Κάσο

Για ευχολόγια και φωτογραφίες σε χριστουγεννιάτικο φόντο πήγε, όπως αποδείχθηκε, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Κάσο, προτού συνεχίσει τις διακοπές του στο Μέτσοβο, όπου θα λάβει την απόφασή του για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όμως πήρε μαζί του και την προσφιλή «γαλάζια» τακτική όχι μόνο της ισοπέδωσης των πεπραγμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της εξαγγελίας θετικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται ή είχαν αναγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία εμφανίζει ως δικά του. Από την Κάσο ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα, δεσμευόμενος για «σημαντική μείωση» του ΕΝΦΙΑ το 2020 για τα μικρά νησιά, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες καταψήφιζε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική κατάργησή του.

Με αφορμή αυτό, αλλά και άλλες «διαπιστώσεις», «παρατηρήσεις» και ευχολόγια που διατύπωσε, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτ. Σαντορινιός σχολίασε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «ξέχασε ότι είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός» και πως πήγε στην Κάσο «σαν αλεξιπτωτιστής και μόνο για να βγάλει φωτογραφίες», χωρίς να έχει καμία απάντηση για τα ουσιαστικά ζητήματα των νησιών. Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι πήγε στην Κάσο «χωρίς να έχει να παρουσιάσει καμία ουσιαστική ατζέντα νησιωτικής πολιτικής και κάνοντας τον ανήξερο για όσα θετικά έγιναν για τα νησιά τα προηγούμενα χρόνια». Όχι μόνο αυτό. «Δεν απάντησε σε κανένα από τα προβλήματα των νησιών μας, που με ευθύνη της κυβέρνησής του επιδεινώθηκαν τραγικά στους μήνες διακυβέρνησή της», αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμα φορά «ότι χρησιμοποιεί τα νησιά μας για την επικοινωνιακή του εικόνα και το μόνο που τον ένοιαζε σήμερα, και πάλι, ήταν οι φωτογραφίες».

Μιλώντας στους πολίτες της Κάσου, ο πρωθυπουργός -ο οποίος κατήργησε το χαρτοφυλάκιο της Νησιωτικής Πολιτικής- είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά πως για να φτάσει ένα προϊόν από την Αθήνα στην Κάσο εκ των πραγμάτων θα επιβαρυνθεί με μεταφορικό κόστος, το οποίο θα αυξήσει τελικά την τιμή του, «και αυτό είναι άδικο γι’ αυτούς οι οποίοι επιλέγουν, κόντρα στις συνθήκες και αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες του να ζει κανείς σε ένα ακριτικό νησί, να παραμένουν εδώ στην Κάσο». Έτσι, ανήγγειλε, «στο πλαίσιο της νέας πολιτικής μας για τον φόρο που αφορά την ακίνητη περιουσία, για τον ΕΝΦΙΑ, για το 2020 θα υπάρχει ειδική πρόνοια με σημαντικότατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για να σας προσφέρουμε μια μικρή πρόσθετη ανακούφιση ως προς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απουσία καθηγητή Πληροφορικής για τον έναν και μοναδικό μαθητή της Γ’ Λυκείου του νησιού, δεσμευόμενος ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα, γιατί, όπως είπε, η έννοια των ίσων ευκαιριών βρίσκεται στον πυρήνα της άποψής του...

«Προτίμησε μείωση 100 εκατ. στον ΕΝΦΙΑ των πλούσιων φίλων του»

Με αφορμή την υπόσχεση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «ξέχασε ότι από τον Ιούλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγγείλει την οριστική κατάργηση του μέτρου για τα νησιά που έχουν κάτω από 1.000 κατοίκους και φυσικά ξέχασε ότι η κυβέρνησή του αρνήθηκε να κάνει αποδεκτή σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, προτίμησε να δώσει 100 εκατ. ευρώ σε μειώσεις ΕΝΦΙΑ, στους πλούσιους φίλους του, και δεν βρήκε 2 εκατ. ευρώ για τα νησιά της χώρας».

Ελλείψεις σε σχολεία πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στηλίτευσε και το γεγονός ότι, ενώ ήδη έχουν φτάσει Χριστούγεννα, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπίστωσε πως λείπουν καθηγητές από τα σχολεία της Κάσου. «Ναι, κ. Μητσοτάκη, μετά από τέσσερα χρόνια, είναι και πάλι η πρώτη φορά που τα σχολεία στα νησιά μας αντιμετωπίζουν, και κατά τη λήξη του πρώτου τριμήνου, μεγάλες και σημαντικές ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές», τόνισε.

Δεν... θυμόταν ούτε το μεταφορικό ισοδύναμο

Αποδομώντας τις αναφορές Μητσοτάκη για το κόστος μεταφοράς των προϊόντων στα νησιά, σχολίασε πως «αν απουσίαζε από τη χώρα τα τελευταία χρόνια, ας τον ενημερώσει κάποιος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που καθιέρωσε το θεσμό του μεταφορικού ισοδύναμου για να αντιμετωπίσει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων, ένα μέτρο που ξεκίνησε το 2018 και φέτος εφαρμόστηκε καθολικά, σε όλα τα νησιά της χώρας».

Απέναντι στο «ενδιαφέρον» που επέδειξε για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των νησιών και το ανισότιμο βάρος μεταφοράς που υφίστανται, έθεσε το ερώτημα αν γνωρίζει άραγε ότι «οι υπουργοί του προσπαθούν να καταργήσουν το μεταφορικό ισοδύναμο, αποδυναμώνοντάς το».

«Ξέρει, άραγε, ότι από την αρχή του χρόνου τα καύσιμα στην Κάσο θα αυξηθούν, γιατί η κυβέρνησή του αποφάσισε να μην συνεχίσει το μέτρο της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των καυσίμων;

Ξέρει ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση για ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο των επιχειρήσεων της Κρήτης;».

Για πρώτη φορά με δανεικό, αντί για μόνιμο γιατρό

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ένα ακόμα γεγονός που καταδεικνύει τον υποκριτικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κάσο: «Δεν εξήγησε στους κατοίκους της Κάσου γιατί για πρώτη φορά εξυπηρετούνται με δανεικό γιατρό, χωρίς να έχει το νησί μόνιμο, επί καθημερινής βάσεως γιατρό».

Μήνυμα στην Τουρκία:
«Αταλάντευτα θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Από το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας». Είπε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας».

Έστειλε μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας, όπως είπε, «ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα δεκαετιών, όμως πρόσθεσε ότι «αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL