Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
«Να ετοιμάζεται ο κ. Λ. Οικονόμου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Να ετοιμάζεται ο κ. Λ. Οικονόμου»

Δεν έχει άλλη επιλογή η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά μόνο να πατήσει το γκάζι στην αδιέξοδη κατασταλτική πολιτική της. Οτιδήποτε άλλο κι αν αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης, ακόμα και διορθώσεις πορείας, θα αποτελεί την πρώτη δεινή πολιτική του ήττα ως πρωθυπουργού εντός της χώρας.

Και στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι (από την ώρα που η αστυνομία άρχισε να χτυπά οικογενειάρχες και ΑμεΑ) μπήκαν σε αδιέξοδο, άρα μπροστά τους έχουν τοίχο στον οποίο αργά ή γρήγορα θα πέσουν. Ελπίζουν μόνο ότι θα προλάβουν να τελειώσουν με όλες τις καταλήψεις και να τους έχουν ανέστιους, οπότε να σερβίρουν το τρακάρισμα με τον τοίχο ως επιτυχία.

Αυτό που γίνεται τις πολλές τελευταίες εβδομάδες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η συστηματική υπονόμευση του υπουργού από τις δυνάμεις στις οποίες στηρίχτηκε για να ασκήσει την ιδεοληπτική πολιτική του. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ποτέ του δεν είχε πρόβλημα με τους δεξιούς - τους αριστερούς δεν άντεχε. Στους πρώτους βασίστηκε για να ασκήσει την προσφυγική πολιτική που οδήγησε στην παρόξυνση του προβλήματος και στην πρόκληση κάθε είδους κοινωνικών αντιδράσεων (ακόμη και γραφικών και συνηθέστατα ακροδεξιών) πήγε στο υπουργείο και δεν κυβέρνησε με τους προοδευτικούς αξιωματικούς, αλλά απευθύνθηκε στους παλαιοκομματικούς και τους ultra δεξιούς. Αυτοί τώρα τον υπονομεύουν και ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του υπουργείου.

Έχουν τον άνθρωπό τους. Το σπλάχνο από τα σπλάχνα τους. Τρία χρόνια αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ήταν. Ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη ήταν επιλογή του Μ. Χρυσοχοΐδη και φαντάζει ως η ομαλή διαδοχή. «Τον λόγο έχει ο Μ. Χρυσοχοΐδης και να ετοιμάζεται ο Λ. Οικονόμου» όπως λένε στη Βουλή.

Μόνο που ο Λ. Οικονόμου δεν είναι πολιτικός, είναι αστυνομικός, είναι αυτό που λένε στη ΓΑΔΑ «υπηρεσιακός». Άρα αυτοί που θα κάνουν κουμάντο θα είναι οι «υπηρεσιακοί». Το σώμα της αστυνομίας θα αυτονομηθεί σταδιακά από τις πολιτικές εντολές και θα δρα επιχειρησιακά με τον τρόπο που εκείνο θα θεωρεί αποτελεσματικότερο.

Προ ημερών μια 25χρονη αστυνομικός απαιτούσε σε ένα Δημοτικό Σχολείο της Αργυρούπολης να μπει μέσα με το όπλο της γιατί υπήρχε μια καταγγελία. Κι όταν της επισημάνθηκε ότι τα παιδιά τρόμαξαν και δεν γίνεται να της ανοίξουν την πόρτα, εκείνη απάντησε: «Κάνετε λάθος. Έχει αλλάξει ο ρόλος της αστυνομίας».

Λίγα τετράγωνα παραπέρα είναι ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα με Δημοτικό και Γυμνάσιο - Λύκειο. Έξω από το συγκρότημα γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, αλλά στην 25χρονη αστυνομικό είπαν να πάει στο σχολείο γιατί ένα δεκάχρονο έσκισε την μπλούζα του συμμαθητή του...

Έχει αλλάξει ο ρόλος της Αστυνομίας έτσι ώστε να ψάχνει τα δεκάχρονα και όχι το εμπόριο ναρκωτικών; Η πλειονότητα των αστυνομικών λέει «όχι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL