Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κουκάκι - Brixton
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κουκάκι - Brixton

- Τι ψάχνετε ;

- Οτιδήποτε παράνομο.

Τους πλάκωσαν στο ξύλο στην ταράτσα τους τα δύο τους παιδιά και τον πατέρα και κάνανε λαμπόγιαλο το σπίτι τους!

Τον πατέρα τον βγάλανε σχεδόν γυμνό και δαρμένο, τους είχανε μπρούμυτα στην ταράτσα.

Όταν τους πήραν για τη ΓΑΔΑ ούτε τα παπούτσια τους δεν τους άφηναν να πάρουν.

«Είδα άνδρα των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα".

"Άνδρας των ΜΑΤ μου είπε: 'Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα'...".

Όταν θα σπάσουν με κλωτσιές την πόρτα σου / Πώς θα το αντιμετωπίσεις; / Με τα χέρια σου ψηλά / Ή στη σκανδάλη του όπλου σου; / Όταν ο νόμος εισβάλλει / Πώς προτιμάς να φύγεις; / Πυροβολημένος στο πεζοδρόμιο / Ή περιμένοντας την εκτέλεση σου;

Μπορείτε να μας τσακίσετε / Μπορείτε να μας χτυπήσετε / Αλλά θα έχετε να λογοδοτήσετε / Ω, στα όπλα του Μπρίξτον / Τα χρήματα μοιάζουν ωραία / Και η ζωή σου,σου αρέσει αρκετά / Μα αναμφίβολα θα έρθει η ώρα σου / Όπως στον Παράδεισο, έτσι και στην Κόλαση.

Οι παραπάνω στίχοι δεν γράφτηκαν για το Κουκάκι. Αναφέρονται στη βίαιη καταστολή νεαρών μαύρων στο Νότινγκ Χίλ, προάστιο του Λονδίνου, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση Θάτσερ αποφάσισε να απαντάει σε κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα παραβατικότητας με βίαιη καταστολή μαρκάροντας ολόκληρες περιοχές. Τα αστυνομικά μέτρα εντάθηκαν, άρχισε να εφαρμόζεται ένα νέο επιθετικό μοντέλο, αρχής γενομένης από το Μπρίξτον.

Στο Κουκάκι δεν χτύπησαν την πόρτα κάποιων "μπαχαλάκηδων". Έσπασαν τη πόρτα της μεσαίας τάξης που ήταν μεσοτοιχία με την κατάληψη.

Τα παιδιά που έβλεπαν το "Joker" τα έσυραν, μαζί με τους κεντρώους μεσαιοταξίτες γονείς τους, στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση και ταυτοποίηση στοιχείων. Σε κάθε σύλληψη η τακτική του εξευτελισμού προσαχθέντων και συλληφθέντων συνεχίζεται από την Ελληνική Αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη. Προχθές στα Εξάρχεια, παραπροχθές με τη φοιτήτρια στην Πατησίων, χθες στο Κουκάκι.

Η επίθεση γενικεύεται.

Το "Guns of Brixton"* ακούγεται ακόμα και σήμερα. Στο Κουκάκι και παντού όπου βρομάει μπαρούτι. Δεν είναι τραγούδι διαμαρτυρίας. Είναι τραγούδι αντίστασης. Δεν αφορά μαύρους, άστεγους, φτωχούς, ρομά, μπάχαλους, παραβατικούς. Μας αφορά όλους.

* "Guns of Brixton" εμβληματικό τραγούδι των Τhe Clash γραμμένο το 1979, χρονιά που εξελέγη πρωθυπουργός της Βρετανίας η Μάργκαρετ Θάτσερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL