Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Το πείραμα Τζόνσον, εργαλείο για τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πείραμα Τζόνσον, εργαλείο για τον Τραμπ

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ αποχώρηση θα επιλέξει τελικά η Βρετανία; Πόσο ρόλο θα παίξουν τα σχέδια του Τραμπ για ολοκληρωτική αποχώρηση από την Ε.Ε. και υπόσχεση οικονομικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ που καλύπτει στα λόγια όλες τις απώλειες της αποχώρησης;

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικών της Βρετανίας δείχνουν πως για την περίοδο 1999 - 2015 ο συνολικός όγκος συναλλαγών με την Ε.Ε. ξεπέρασε τα 7 τετράκις εκατομμύρια λίρες. Το 50% των εμπορικών συναλλαγών της Βρετανίας αφορά την Ε.Ε. και μόλις 13,6% τις ΗΠΑ.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ θα πρέπει τώρα να εμπλακεί σε τρεις διαφορετικές διαπραγματεύσεις. Πρώτον, την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε. για την οργάνωση του διαζυγίου. Δεύτερον, τις σχέσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους 27 πρώην εταίρους της μετά το διαζύγιο σε σχέση με το εμπόριο, την τελωνειακή ένωση και πολλά άλλα θέματα. Τρίτον, τις εμπορικές σχέσεις με 140 χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνίες εμπορίου.

Η ΕΝΤΑΞΗ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είναι ουσιαστικά εκτός διαλόγου, καθώς προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ των συνόρων και ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που βρίσκονται στη Βρετανία αν οι δυσκολίες εισαγωγών - εξαγωγών κριθούν ασύμφορες; Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος στη Βρετανία, απασχολεί 186.000 εργαζόμενους και ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε παγκόσμιους κολοσσούς όπως η BMW, η Toyota, η Honda, η Renault και η θυγατρική της Nissan, η Sitroen και η Peugeot. Αν το εμπορικό καθεστώς που θα προκύψει δεν συμφέρει, θα μετακομίσουν, όπως έχουν προειδοποιήσει, στην Ευρώπη!

ΠΟΙΑ θα είναι η τύχη της μεγάλης βιομηχανικής μονάδας της Airbus στην Ουαλία με 5.000 εργαζόμενους; Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι Ουαλοί αγρότες χωρίς τις πολύτιμες κοινοτικές επιδοτήσεις; Αν οι εξελίξεις πλήξουν οικονομικά τη Σκωτία και τις εξαγωγές της, ποιος θα εμποδίσει ένα νέο δημοψήφισμα, όταν τα συμφέροντα της χώρας βρίσκονται εντός της ΕΕ;

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ της Βρετανίας μόλις αρχίζει. Η Ε.Ε. δεν έχει κανέναν μακροπρόθεσμο λόγο να διευκολύνει τον Τζόνσον να συνεργαστεί με τον Τραμπ για να την πλήξει, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζει πως οι υποσχέσεις του είναι αδύνατον να καλύψουν τις απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL