Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Επιχείρηση ολικής καταστολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση ολικής καταστολής

Του Κρίτωνα Αρσένη*

- Είναι σαφές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καταπνίξει οποιαδήποτε σκέψη των νέων μας για επίκληση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων απέναντι στην αστυνομία. Οι νόμοι, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, είναι αξίες που δεν ισχύουν κατά τη διάδραση πολιτών με την αστυνομία. Πλήρη καθυποταγή των νέων ζητά η κυβέρνηση.

Αν είχα κόρη έφηβη ή γιο φοιτητή θα ανησυχούσα κάθε φορά που θα βγαίνανε για καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το διάστημα, όποιος νέος βρεθεί να κοιτάζει το κινητό του ενώ περνάει δίπλα από διερχόμενα ΜΑΤ κινδυνεύει με ξύλο, εξευτελισμό και προσαγωγή. Όποιος περιμένει το λεωφορείο στο κέντρο, κινδυνεύει να μη γυρίσει σπίτι, λόγω αδικαιολόγητου αυτοφώρου. Οποίος ρωτήσει γιατί η αστυνομία χτυπά ξαφνικά τον φίλο του κινδυνεύει να μη μπορέσει να γυρίσει πίσω στην κανονική ζωή του λόγω κακουργηματικού κατηγορητηρίου.

Όσο ακραία και να είναι όλα αυτά, είναι πλέον μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αρνείται κατά συρροή η κυβέρνηση, η ίδια κυβέρνηση που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καταπνίξει οποιαδήποτε σκέψη των νέων μας για επίκληση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων απέναντι στην αστυνομία. Οι νόμοι, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, είναι αξίες που δεν ισχύουν κατά τη διάδραση πολιτών με την αστυνομία. Πλήρη καθυποταγή των νέων ζητά η κυβέρνηση.

Διαλύει νόμο-νόμο τις συλλογικές συμβάσεις, για να εργάζονται χωρίς δικαιώματα. Καταργεί νόμο-νόμο το ΑΣΕΠ για να χάσουν κάθε αξιοπρέπεια και να διορίζονται από τα βουλευτικά γραφεία. Η κυβέρνηση θέλει μια νεολαία που να ονειρεύεται θέσεις golden boys σε πολυεθνικές και στην αυλή της παρασιτικής μας ολιγαρχίας. Νεολαία yes men.

Η νεολαία τα μαθαίνει όλα αυτά, αλλά οι γονείς τους όχι. Ο λόγος είναι απλός. Η νεολαία δεν ενημερώνεται από την τηλεόραση ενώ η οι γονείς δέχονται την καθημερινή πλύση εγκεφάλου από τα καθ’ ολοκληρία συμπολιτευόμενα ΜΜΕ. Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν ήταν ο τύπος και η τηλεόραση πιο συμπολιτευόμενοι. Ανταγωνίζεται η σημερινή κατάσταση την Τουρκία του κ. Ερντογάν, όχι λόγω των μεθόδων, αλλά λόγω του αποτελέσματος, του ελέγχου δηλαδή των ΜΜΕ.

Έτσι, οι γονείς μπορεί και να μη μάθουν ποτέ ότι ο κ. Βορίδης δήλωσε στις 13 Νοεμβρίου ότι «η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας (...). Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

Προφανώς, για την κυβέρνηση και οι εικονικοί βιασμοί είναι στοιχείο αναγκαστικότητας. Τα βασανιστήρια έχουν γίνει νέο στοιχείο αναγκαστικότητας.

Μαζί με τα σύγχρονα βασανιστήρια, ισχύουν και παλιότερες παρακρατικές μέθοδοι. Έφερα στη Βουλή και κατέθεσα στα πρακτικά μηχανισμό παρακολούθησης με γεωεντοπισμό, που βρήκε στην μοτοσικλέτα του σύντροφος, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΜέΡΑ25. Ίδιες συσκευές βρήκαν μέλη αντιρατσιστικών και περιβαλλοντικών κινημάτων στις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητά τους.

Επίσης, κατήγγειλα στη Βουλή την καταγραφή φρονημάτων των πολιτών, καθώς πολίτες των Ιωαννίνων εκδιώχθηκαν από εορταστικές εκδηλώσεις από αστυνομικούς με πολιτικά, με την αιτιολογία ότι συμμετείχαν την προηγούμενη ημέρα σε διαδήλωση ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου. Η εντυπωσιακή απάντηση του υφυπουργού «Προστασίας του Πολίτη» ήταν ότι οι εθνικές εορτές δεν είναι ο κατάλληλος χώρος διαμαρτυρίας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ καθοδηγεί συστηματικά την αστυνομία στην καταστολή. Όμως, αυτό έγινε εφικτό από την αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα είμαι σαφής, για να μην παρεξηγούμε. Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε προφανώς εντολές στην ηγεσία της αστυνομίας για αποφυγή καταστολής, δεν άγγιξε ούτε στο παραμικρό τη ρίζα του προβλήματος, την ατιμωρησία κάθε αστυνομικού που καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τόσα χρόνια την καταστολή, τα μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βίωσαν την κατάχρηση εξουσίας και την ατιμωρησία των εμπλεκομένων αστυνομικών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε άλλαξε την ατελέσφορη διαδικασία των ΕΔΕ ούτε έκανε την παραμικρή δομική αλλαγή στην αστυνομία, ώστε να την «καθαρίσει» από τα κακοποιά στοιχεία και να τη φέρει, όπως θα ήταν αναμενόμενο, στο πλευρό του πολίτη.

Κάποια στιγμή θα ήθελα να εξηγηθεί γιατί έγινε αυτό. Η δική μου υπόθεση είναι ότι έγινε προκειμένου να είναι συνεργάσιμη η αστυνομία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να ελέγχει την εγκληματικότητα, ώστε να μη χαθεί το στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ηγεμονία στη μεσαία τάξη. Αν δεν ισχύει η υπόθεσή μου, θα ήθελα να το ξέρω. Προσωπικά πιστεύω ότι η αδράνεια ΣΥΡΙΖΑ στην δομική αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας, της κατάχρησης εξουσίας και της ατιμωρησίας, αποτελεί την πιο μελανή σελίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία δεν αλλάζει και όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά έκτροπα. Όμως, μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι διαφορετικό θα έκανε στο κομμάτι της αστυνομίας από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Όσον αφορά τη ΝΔ, ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα δεν είναι μόνο η επιτυχία των πολιτικών καταστολής της. Να κυριαρχήσει δηλαδή ο φόβος στη νεολαία. Η φύση της νεολαίας είναι τέτοια που δεν θα το επιτρέψει. Όμως, όταν μια πολιτική ηγεσία ωθεί την αστυνομία στη δημοκρατική εκτροπή, τότε κάποια μέρα ένα μέρος της αστυνομίας μπορεί να σταματήσει να δέχεται εντολές από τη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική του ηγεσία.

Κλείνοντας, παραθέτω τη μαρτυρία πολίτη που βίωσε πρόσφατα την αστυνομική βία. Όπως προκύπτει από άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, νεαρός σπουδαστής που περίμενε, το μεσημέρι της 21 Νοεμβρίου, το λεωφορείο, στη στάση έξω από την σχολή του, περικυκλώνεται από 30 αστυνομικούς. Του ζητάνε την ταυτότητα, τους τη δείχνει. Του κάνουν σωματικό έλεγχο. Όντας περικυκλωμένος από τριάντα άτομα, ο 20χρονος αρχίζει να φοβάται. «Μου έλεγαν ‘πότε βγήκες από τη φυλακή; Αν έχεις ναρκωτικά, πες το τώρα!’. Μάταια ψέλλιζα ότι δεν έχω κάνει ποτέ φυλακή, ότι είμαι πρωτοετής σπουδαστής και ότι δεν έχω ναρκωτικά. Εκείνοι συνέχιζαν: ‘Έλα, λέγε, γιατί εκεί που θα σε στείλουμε θα τα μάθουμε όλα!’. Τότε ένας με διατάζει: ‘Γδύσου. Θέλω να μείνεις με τις κάλτσες και το μποξεράκι’». Ο 20χρονος νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, ένας αστυνομικός κάνει έλεγχο στο εσώρουχό του και σχολιάζει: «Τώρα δεν ξέρω αν σου αρέσει αυτό...». Τα χειρότερα δεν έχουν καν αρχίσει. «Έτσι όπως με είχαν γυμνό, με πλησιάζει κάποιος σε κοντινή απόσταση και μου λέει: ‘Βλέπεις, ρε αρχίδι, δεν έχω ούτε σήμα ούτε αριθμό. Αν θέλω, σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου’». Και όλα αυτά ακριβώς μπροστά στη στάση ενός λεωφορείου, όπου δίπλα περιμένει κόσμος. «Κάποια στιγμή άκουσα μια κυρία να φωνάζει: ‘τι κάνετε στο παιδί;’ και κάποιος της απάντησε ‘φύγε από ’δώ, μωρή καργιόλα, μη σε σαπίσω στο ξύλο’». Ο σπουδαστής δεν αντιδράει στις χυδαίες προκλήσεις, δεν μιλάει καν, αλλά «κάποιος μου βάζει το κλομπ στην κοιλιά και μου λέει ‘Έχεις φάει ποτέ κλομπ; Συνέχισε έτσι και θα φας καλά’». Κάποια στιγμή τον αφήνουν να ντυθεί και του δίνουν εντολή να μπει στην κλούβα. «Εκεί είπα στον εαυτό μου ‘τελείωσες’. Αν μου συμπεριφέρονταν έτσι μπροστά στον κόσμο, τι θα γινόταν όταν θα έμπαινα στην κλούβα; Γύρισα στον αστυνομικό που όλη αυτή την ώρα κρατούσε την ταυτότητά μου και του λέω ‘έχω έλλειψη ενζύμου, αν μυρίσω ναφθαλίνη θα πεθάνω’ και τα επόμενα λεπτά τους ακούω να λένε ‘καλύτερα όχι στην κλούβα, πηγαίντε τον στο πάρκινγκ!’». Δέκα αστυνομικοί, που εναλλάσσονται σε βάρδιες, φυλάνε τον σπουδαστή που είναι ακουμπισμένος στον τοίχο. «Δεν θα μας κοιτάς πάνω από δύο δευτερόλεπτα», του λένε, του απαγορεύουν να απαντήσει στο κινητό του και φωτογραφίζουν την ταυτότητά του. Όλη αυτή την ώρα ακούει ότι θα τον πάνε στη ΓΑΔΑ, αλλά όταν έρχεται το περιπολικό τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. «Εκεί μετά από τρεις ώρες μου επιτρέπουν να μιλήσω στο κινητό μου και με διαβεβαιώνουν ότι σε πέντε λεπτά θα μπορώ να φύγω». Πράγματι σε λίγα λεπτά του επιτρέπεται να αποχωρήσει, αλλά ο χλευασμός των αστυνομικών θα κρατήσει ακόμα.

Τραγική ειρωνεία; Ο νεαρός φοιτητής ήθελε να γίνει αστυνομικός.

* Βουλευτής ΜέΡΑ25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL