Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Αυτοπειθαρχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοπειθαρχία

Δεν έχει τύψεις ή δισταγμούς με την απολύτως χοντροκομμένη αντικατάσταση στελεχών στους δημόσιους οργανισμούς, δεν την ενδιαφέρει αν φανεί λίγο «άσχημη» με τον κομματικό στρατό που ταχέως τακτοποιεί - εκτός κάθε αξιολογικής κλίμακας. Υιοθετεί με τη μεγαλύτερη ευκολία τις, ακίνδυνες για την ίδια, λαϊκές εμμονές, κάνει πολιτική social media. Μια δήλωση συριζαίου, μια υποπαράγραφος κάποιου παλιού συριζαϊκού ανακοινωθέντος μπορούν να φρεσκαριστούν και να ξεχυθούν στον σοσιαλομιντιακό χείμαρρο.

Η Ν.Δ. μεταθέτει διαρκώς και έξυπνα το οποιοδήποτε πρόβλημα στο έδαφος του αντιπάλου. Για να ξαναγυρίσω στην τεχνική απόκρυψης (της), στο θέμα του προσφυγικού, ενοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από μια γενική εκδοχή της ανομίας, της παραβατικότητας, ανασύρει τα ίδια και τα ίδια υλικά, «μπαχαλάκηδες», «Μαρφίν», «γνωστοί- άγνωστοι» κ.λπ., και τα φορτώνει στον αντίπαλο. «Κύριε, κύριε, αυτός το 'κανε» που ακούγαμε και στο σχολείο.

Οι διαδικτυακοί "γαλάζιοι" φρουροί αγρυπνούν. Μην σε πιάσουν. Όπως στον στρατό, «δέκα μέρες κράτηση γιατί είσαι ακομβίωτος», ή όπως κάνουν οι τροχονόμοι (και τα βλαστάρια της δημοτικής αστυνομίας), κλήση γιατί δεν ανάβει το αριστερό φλας, κλήση στο παπί που είναι παρκαρισμένο ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Συνήθως δεν πρόκειται για δηλώσεις πολιτικής ουσίας που ανασύρονται ή στοχοποιούνται. Η σοβαρή πολιτική κριτική που μπορεί να γίνει ως προς τις κυβερνητικές επιλογές δεν ενδιαφέρει τα τζιμάνια. Ίσα - ίσα, προσπαθούν και αποπολιτικοποιούν τη σύγκρουση. Τη μετακινούν στο πεδίο συμπεριφοράς, καλλιέπειας, στο πεδίο των στερεοτύπων που εδράζονται στα πιο αρχαϊκά σύνδρομα της ελληνικής κοινωνίας.

Θα έλεγα όλα τα μετακινούν στην κλίμακα ότι οι συριζαίοι (αλλά και εν γένει η Αριστερά) είναι εθνικά ελλειμματικοί, ευνοούν τις καταστροφές, είναι ασεβείς προς την πατρίδα - θρησκεία - οικογένεια. Αυτό δεν εξοστρακίζει μόνο τη σοβαρή πολιτική σύγκρουση τραμπουκίζοντας την πολιτική παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπλοκάρει και σοβαρά νεοδημοκρατικά στελέχη από το να αναπτύξουν πιο σύνθετα ιδεολογικά εργαλεία.

Η μετακίνηση της πολιτικής κριτικής και σύγκρουσης στο έντονο, ηλίθιο, ρηχό, αλλά εφετζίδικο ξεμάλλιασμα είναι μία από τις σοβαρότερες επιδράσεις μιας γενικής δεξιάς κουλτούρας που καταλαμβάνει ευρέα λαϊκά στρώματα. Εκεί επενδύουν οι ομάδες κρούσης πολλαπλασιάζοντας τους πολίτες που εγκλωβίζονται σε αυτοματισμούς. Καλό - κακό, ευπρεπές - απρεπές, πατριωτικό - αντιπατριωτικό, ευσεβές - ασεβές κ.λπ. Κι αυτές οι διλημματικές απλουστεύσεις είναι ένα από τα σοβαρότερα και ισχυρότερα εργαλεία του συντηρητικού πολιτικού αντιπάλου με τα οποία περισφίγγει τον ΣΥΡΙΖΑ και του κατακαίει το πολιτικό οπλοστάσιο.

Ναι, η αποπολιτικοποίηση που επιχειρεί η Ν.Δ. με έννοιες ηθικολογικού χαρακτήρα είναι βαθιά πολιτική επιλογή. Ξυρίζει τα εργαλεία με τα οποία η Αριστερά εγγράφηκε στη λαϊκή συνείδηση ως μια δύναμη πρωτίστως ηθικής και αξιοπρέπειας. Εξαφανίζει την ηθική με την ηθικολογία.

Γι' αυτό να μην τσιμπάει κανείς στις επικοινωνιακές ευκολίες, να μην χαλαρώνει σαν να βρίσκεται σε έναν χώρο φυσιολογικής ανοχής. Υπάρχει ένας αδυσώπητος αντίπαλος μεγεθυντικός φακός που ενεδρεύει ν' αρπάξει την άτυχη δήλωση, την άτυχη στιγμή. Μην τον τροφοδοτούμε.

Γιατί, εκτός των άλλων, διευκολύνουμε την άλλη πλευρά. Η αυτοπειθαρχία σήμερα, μετά την κυβερνητική εμπειρία και την εκ νέου κυβερνητική πιθανότητα, δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά μιας αριστερίζουσας απρονοησίας (ούτε ανοησίας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL