Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πρόσωπο: Σάνα Μαρίν / Σάνα Μαρίν: Η "αόρατη" κάτω από τους προβολείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσωπο: Σάνα Μαρίν / Σάνα Μαρίν: Η "αόρατη" κάτω από τους προβολείς

Το ζήτημά της είναι άλλο: “Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων” λέει μόλις γίνεται γνωστό ότι η φινλανδική Βουλή θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Αυτήν ακριβώς την εμπιστοσύνη έχασε ο Άντι Ρίνε, έξι μήνες πρωθυπουργός και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, μετά από μια κυβερνητική κρίση για το μέλλον των ταχυδρομείων - και τους μισθούς των εργαζομένων εκεί. Και τώρα ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά η Σάνα Μαρίν, ετών 34, μέχρι πρόσφατα υπουργός Μεταφορών. Ανέλαβε την πρωθυπουργία, ανέλαβε και την προεδρία του κόμματος και ανέλαβε να κρατά τις ισορροπίες και να βρίσκει βιώσιμους συμβιβασμούς μεταξύ των πέντε κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της φινλανδικής κυβέρνησης δεν σταματά στο πρόσωπο της πρωθυπουργού. Το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών το ανέλαβε η Κάτρι Κουλμούνι, 32 χρόνων και επικεφαλής του κόμματος του Κέντρου -του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη μετά τους Σοσιαλδημοκράτες- από τον Σεπτέμβριο. Στην κυβέρνηση του Ελσίνκι όλα τα πόστα τα έχουν πλέον γυναίκες - οι τέσσερις κάτω από 35. Πλάι στις Μαρίν και Κουλμούνι ηγείται του υπουργείου Παιδείας -της... αιώνια πρωταθλήτριας χώρας στην αξιολόγηση της Πίζα- η πρόεδρος της αριστερής ομοσπονδίας, η 32χρονη Λι Άντερσον, του υπουργείου Εσωτερικών η πρόεδρος της Πράσινης Λίγκα, η 34χρονη Μαρία Οχισάλο και του υπουργείου Δικαιοσύνης η επικεφαλής του κόμματων των Σουηδών στη Φινλανδία, η Άννα Μαρία Χέντρικσον, που συμπλήρωσε αισίως τα 55.

Ισότητα στην πράξη

Για μια χώρα όπως η δική μας, που κουμάντο κάνουν σχεδόν παντού οι άντρες -κι αφού περάσουν τα 40, με ελάχιστες εξαιρέσεις- και που ακόμα μας λένε στον δρόμο “άντε κυρά μου να πλύνεις κάνα πιάτο”, η σύσταση της φινλανδικής κυβέρνησης είναι τουλάχιστον επαναστατική. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χώρες του κόσμου που… γνώρισε Διαφωτισμό και που έχει περισσότερες γυναίκες από την Ελλάδα στα κορυφαία πολιτικά και οικονομικά αξιώματα. Στη Φινλανδία, αντίθετα, η Σάνα Μαρίν είναι η τρίτη πρωθυπουργός - και η παρουσία των γυναικών στον δημόσιο χώρο είναι αυτονόητη. Όπως αυτονόητη είναι η εργασία των ανδρών στον ιδιωτικό χώρο: σχεδόν ο ένας στους δύο Φινλανδούς παίρνει γονική άδεια αντί της συντρόφου του για το μεγάλωμα των παιδιών.

Γι’ αυτό και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη Μαρίν στη Φινλανδία σχολιάστηκε πολιτικά, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο εντύπωση έκαναν το φύλο της, η ηλικία της και η βιογραφία της. Μια βιογραφία πράγματι εντυπωσιακή, καθώς η Σάνα Μαρίν είναι η πρώτη στην οικογένειά της που κατάφερε να σπουδάσει, ενώ εκτοξεύτηκε ως κομήτης στην πολιτική ζωή της χώρας της. Η Μαρίν, μητέρα μιας κόρης 22 μηνών, μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της, η οποία κάποια στιγμή αποφάσισε να ζήσει με μια άλλη γυναίκα. Κι αυτό δεν ήταν εύκολο ούτε στη -λιγότερο σεξιστική- Φινλανδία, καθώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει ανοιχτά για μια τέτοιου είδους οικογένεια. “Τότε αισθανόμουν αόρατη” δήλωνε η Μαρίν το 2015 μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια.

Σήμερα μόνο αόρατη δεν είναι. Προχθές, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., οι προβολείς ήταν στραμμένοι πάνω της. Κυρίως λόγω φύλου και λόγω ηλικίας - και όχι επειδή η Φινλανδία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι στην προηγμένη Ευρώπη η ισότητα είναι ακόμη μακρινό όνειρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL