Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Ούτε χυλός, ούτε σκαντζόχοιρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούτε χυλός, ούτε σκαντζόχοιρος

Του Σταμάτη Σακελλίωνα*

Παραδοχή πρώτη Είναι πρόδηλο πως το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο. Γιατί το να αντιστοιχηθεί το κόμμα με την κοινωνία δεν είναι μόνο κομματική ανάγκη, αλλά είναι κυρίως κοινωνική δεδομένης της πολιτικής που ασκεί η Ν.Δ. Είναι επίσης και ζήτημα δημοκρατίας: δηλαδή οι πολίτες που στήριξαν το κόμμα στις εκλογές να βρουν τη θέση τους και τον ρόλο τους σ’ αυτό που δημιουργείται.

Παραδοχή δεύτερη: Είναι γνωστό ότι χιλιάδες πολίτες μετά από μια εκλογική ήττα έσπευσαν να γραφτούν μέλη του κόμματος. Ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενοι. Γιατί για μας δεν υπάρχουν παλιά και νέα μέλη. Αλλά ούτε και τμήματα του κόμματος που είναι "βαρίδια" από τα οποία πρέπει το κόμμα να απελευθερωθεί.

Παραδοχή τρίτη Κάθε κόμμα χρειάζεται Νεολαία. Το κόμμα μας έχασε τη Νεολαία του το 2015. Υπήρξε ένα τραύμα οδυνηρό από το οποίο ακόμη δεν έχουμε συνέλθει. Άρα σε μια κατηγορία ψηφοφόρων που βγήκαμε πρώτοι με διαφορά, αυτή των νέων ανθρώπων, οφείλουμε να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Είναι το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας και δεν αντέχει πολλούς συμβιβασμούς. Έχει άλλωστε απορρίψει τις εκφράσεις του παλιού και φθαρμένου πολιτικού συστήματος, είτε πολιτικές είτε ακόμη και πρόσωπα που σηματοδοτούν το παλιό και φθαρμένο.

Ερώτημα: Μπορεί το άνοιγμα του κόμματος να γίνει μόνο από τη μία πλευρά; Η Νεολαία του κόμματος ζητά να γίνει και προς τα αριστερά. Κατά τη γνώμη μου έχει δίκιο και το κόμμα δεν μπορεί να προσπεράσει το κείμενό της που κυκλοφόρησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΑ.

Επιπρόσθετα, το κόμμα είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάποια ταυτοτικά στοιχεία. Είναι η άποψη που έχει για το προσφυγικό, για τα δικαιώματα είτε ατομικά, είτε πολιτικά, είτε κοινωνικά. Αυτά δηλαδή που περιγράφονται με σαφήνεια στη διακήρυξη της ΚΕΑ. Επομένως κάθε πολίτης που θέλει να μπει σ’ αυτό που δημιουργείται είναι προφανές ότι αποδέχεται το πλαίσιο αυτό. Δηλαδή ότι μπαίνει σε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποτελεί τον κορμό της μεγάλης αριστερής δημοκρατικής παράταξης. Άλλωστε, οι πολίτες που τώρα μπαίνουν μπορεί να έχουν διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, πλην όμως έχουν ήδη αρνηθεί τα παλιά σχήματα, έχουν τρόπο τινά ριζοσπαστικοποιηθεί σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο.

Αυτονοήτως ένας πολίτης ή ένα πολιτικό στέλεχος που θέλει να μετέχει στο νέο που δημιουργείται κατά τη γνώμη μου πρέπει να δέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί αυτή η συμφωνία χώρισε κάθετα τα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα στη χώρα. Υπήρξε μια τομή ιστορικής σημασίας. Απέναντι στο εθνικιστικό μπλοκ υπήρξε και υπάρχει μια ευρεία συσπείρωση σε αντιεθνικιστική κατεύθυνση. Υπήρξαν πολιτικά στελέχη στην προηγούμενη Βουλή που, ενώ ήταν έξω από εμάς, ενώ ασκούσαν κριτική στις πολιτικές μας, στη δύσκολη στιγμή βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και με προσωπικό κόστος. Άρα κατακτήσαμε με τους ανθρώπους αυτούς την πολιτική εμπιστοσύνη και σήμερα με χαρά τους λέμε συντρόφους. Γιατί η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών σημαίνει παράλληλα και την αποδοχή ενός πλαισίου αξιών και αρχών, αυτές που είναι ταυτοτικές της Αριστεράς.

Γιατί ακριβώς επειδή θέλουμε να πετύχει το άνοιγμα του κόμματός μας τονίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία που το κατέστησαν γνωστό ως ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα, πρέπει να γίνουν κοινό κτήμα των ανθρώπων που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Σταμάτης Σακελλίων είναι μέλος της ΚΕΑ συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL