Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ταφόπλακα στη 13η σύνταξη από τη Ν.Δ. - Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταφόπλακα στη 13η σύνταξη από τη Ν.Δ. - Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις (Video)

Απέφυγε να προφέρει ακόμα και τη λέξη 13η σύνταξη, την οποία βάφτισε προεκλογικό μέρισμα και ας ήταν ψηφισμένο μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που είχε ψηφίσει τότε και η Ν.Δ.

Άμεσή ήταν η αντίδραση στις εξαγγελίες Μηταρράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο TΡΤ δήλωσε ότι "η 13η σύνταξη είχε μόνιμο χαρακτήρα και με την προοπτική να δοθεί ολόκληρη τον επόμενο χρόνο".

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε δήλωση της σχολίασε ότι "αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια αλλά τα Μνημόνια δεν θα βγουν ποτέ από τη Ν.Δ"

Υπογράμμισε ότι «ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Μηταράκης, κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα καταργηθεί και δεν θα καταβληθεί το 2020 η μόνιμη 13η σύνταξη - ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ψηλότερες συντάξεις - η οποία νομοθετήθηκε και καταβλήθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε ανακοίνωση του τόνισε ότι "μετά το κουτσούρεμα του κοινωνικού μερίσματος και την εξαγγελθείσα από τον υφυπουργό κ. Μηταράκη κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, η κυβέρνηση της NΔ ετοιμάζεται για νέες περικοπές, αυτή τη φορά στους ελεύθερους επαγγελματίες".

Επεσήμανε δε ότι η ΝΔ, "αφού σπεκούλαρε προεκλογικά για να υφαρπάξει την ψήφο τους ως κυβέρνηση πλέον, συνεχίζει τον εμπαιγμό προς τα μεσαία στρώματα, επιφυλάσσοντας τους επιβαρύνσεις αντί για ελαφρύνσεις. Πολύ γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις μεθοδεύσεις της"

Την μόνιμη 13η σύνταξη καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν 15 Μαϊου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έφερε στη Βουλή και ψηφίστηκε η 13η σύνταξη μαζί με τις 120 δόσεις και τον μειωμένο ΦΠΑ, ο Αλέξη Τσίπρας στην ομιλία είχε τονίσει πως πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και συγκεκριμένα ανέφερε «η σημερινή ψήφιση των θετικών μέτρων είναι μία ιστορική στιγμή καθώς κορυφώνεται μία θετική πορεία από τον Αύγουστο και μετά και την έξοδο από τα μνημόνια» και πρόσθεσε ότι «μετά από 8 χρόνια θυσιών έχει ξημερώσει μία νέα εποχή που δίνει προοπτική δικαίωσης για τον λαό.

Αλ. Τσίπρας: Θα αυξηθεί και η 13η σύνταξη

Ο Αλ. Τσίπρας είχε υπογραμμίσει ότι «η κατάσταση της οικονομίας μας δίνει την δυνατότητα να τα εντάξουμε στον μακροχρόνιο προγραμματισμό μας». «Είναι μέτρα με φιλολαϊκό χαρακτήρα που θα έχουν σημαντική και θετική επίπτωση στην οικονομία. Καταγράφω την πρόβλεψη ότι τα μέτρα μετά την εξάμηνη εφαρμογή τους θα επιφέρουν ακόμη θετικότερες ειδήσεις για την οικονομία, τον δημοσιονομικό χώρο και ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητα για νέα θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου» τόνισε.

Αναφερόμενος στην 13η σύνταξη διαβεβαίωσε πως «όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας τόσο θα μας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσό».

Στις 17 Μαϊου ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του σημείωνε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, "κρυπτόμενος  πίσω από την αστεία δικαιολογία περί αφορολόγητου, μας είπε σήμερα, όσο πιο σαφώς μπορεί, ότι θα κόψει την 13η σύνταξη, στην περίπτωση που θα πάρει την εξουσία" κάτι που η κυβέρνηση του κάνει πράξη τώρα.

Στις 18 Μαίου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της είχε δηλώσει ότι «η 13η σύνταξη δεν είναι ούτε επίδομα ούτε δώρο, με την έννοια της εφάπαξ παροχής, αλλά είναι μόνιμη σύνταξη». Όπως είχε τονίσει αλλά και προβλέψει  "η 13η σύνταξη υπολογίζεται στη βάση της κύριας σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κυβέρνηση είναι η συγκεκριμένη, γιατί η Ν.Δ. δεν δεσμεύεται για τη διατήρηση αυτού του μέτρου».

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7 Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δέκα δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για τη 13η σύνταξη, είχε τονίσει ότι “θα δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα σε ετήσια βάση, το οποίο θα δοθεί στο τέλος του επόμενου έτους, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες μας το επιτρέπουν”.

Σε διευκρινιστική μάλιστα ερώτηση των δημοσιογράφων είχε προσθέσει ότι “αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο του 4%” και τόνισε ότι “δεν μπορεί να δεσμευτεί κανείς για έναν αναπτυξιακό στόχο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την εικόνα που βλέπω από την αντίδραση των αγορών ο στόχος αυτός είναι εφικτός και επιτεύξιμος”.

Ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά ακόμη "υποσχόταν" ότι δεν θα καταβληθεί ξανά 13η σύνταξη (η οποία έχει νομοθετηθεί να δίνεται κάθε Πάσχα, επομένως θα πρέπει να ακυρώσει τη συγκεκριμένη διάταξη) εφόσον δεν θα έχει επιτευχθεί ανάπτυξη 4%!

Διαβάστε επίσης:

Η Ν.Δ. καταργεί τη νομοθετημένη 13η σύνταξη (Video)

Αλ. Τσίπρας: Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια (Video)
 

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τα μεσαία στρώματα – Πολύ γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις μεθοδεύσεις της
 

Έφη Αχτσιόγλου: Σε περικοπές συντάξεων προχωρά το 2020 η Ν.Δ.
 

Με μοναδική κράτηση 0,6% για 1,5 εκατ. δικαιούχους η 13η σύνταξη
 

Από σήμερα η καταβολή της 13ης σύνταξης!
 

Ποιες συντάξεις μειώνει άμεσα η Ν.Δ.!
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL