Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Εν αναμονή του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής / Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν αναμονή του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής / Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Τρίτης αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για τις εξελίξεις με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη. Χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτικές στοχεύσεις.

Μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο αντί να υπονομεύει τη συνεργασία και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο έστειλε ο Αλ. Τσίπρας από την Τυνησία. "Αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών, όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίασή του και στον άλλον" ανέφερε από το βήμα της διάσκεψης του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών.

Αντί απαντήσεων, επίθεση στον Τσίπρα

Με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει θέσει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, προβληματισμούς και ερωτήματα για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό, το ενδοκυβερνητικό μπάχαλο με τα ΜΟΕ, την "ατυχή δήλωση" Μητσοτάκη περί "καλής διάθεσης των δυο πλευρών", ο πρωθυπουργός επέλεξε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, αντί απαντήσεων να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.

"Αντί να παριστάνει τον θιγμένο, ας απαντήσει επί της ουσίας σε έστω ένα από τα καίρια ζητήματα που έχει θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχει χρέος να κάνει όταν διαπιστώνει έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο" ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

Πάει πολύ...

Η Κουμουνδούρου θυμίζει μάλιστα ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν προσκάλεσε στην Αθήνα τον Ρ.Τ. Ερντογάν, απαντώντας δημόσια στον αναθεωρητισμό του, θυμίζει τους βουλευτές που εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στον Τούρκο Πρόεδρο και όχι στον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα των οκτώ αξιωματικών, την ψηφοθηρία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. "Πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής" ανέφερε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Σιωπή για την προκλητική αναφορά περί "τρομοκρατών στον ΣΥΡΙΖΑ"

"Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή, είναι μία έμπρακτη αρχή, εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας, αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης στο πλαίσιο αναθεωρητικών σκέψεων οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν και τις οποίες εμπράκτως με τη Συρία, στα νοτιοανατολικά της σύνορα, αμφισβήτησε πριν από λίγο καιρό" σημείωσε ο Νίκος Βούτσης παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό στη Βουλή την Παρασκευή. Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε ακόμα να μην πει κουβέντα για την προκλητική δήλωση Ερντογάν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί "εστία τρομοκρατών". Κάτι που δεν διαψεύστηκε ότι τέθηκε στη συνάντηση των δυο.

"Την ευθύνη για την ασφάλεια επί ελληνικού εδάφους την έχουν οι ελληνικές υπηρεσίες" ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου. Ούτε κουβέντα όμως από το βήμα της Βουλής. "Δεν υπήρξε λοιπόν η ευαισθησία τοποθέτησης εκ μέρους της χώρας, εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, στο πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις σε αυτά τα ζητήματα πάντοτε συμπεριφέρονται με βάση το διεθνές δίκαιο, το εσωτερικό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με όλους αυτούς οι οποίοι κατά τα άλλα από την άλλη πλευρά θεωρούνται τρομοκράτες" σχολίασε ο Νίκος Βούτσης.

Οι εννέα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στη συντεταγμένη εθνική στρατηγική διττής προσέγγισης, "δηλαδή διαλόγου και πίεσης, που είχε την προηγούμενη περίοδο". Ενόψει της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

- Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

- Να εργαστεί ώστε, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

- Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

- Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

- Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Sophia" τον Μάρτιο.

- Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.

- Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018. Η απουσία της Ελλάδας από τις Διαδικασίες του Βερολίνου (συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2019) δεν πρέπει να επαναληφθεί.

- Να συνεχίσει τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη που έγιναν προχθές. Η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα.

- Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL