Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
iSYRIZA: Μια νέα συλλογική νοημοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

iSYRIZA: Μια νέα συλλογική νοημοσύνη

Του Θοδωρή Δουλουμπέκη*

Το πρώτο βήμα της ψηφιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε μπορεί να ήταν σχετικά απλό, αφού το iSYRIZA έκανε την εμφάνισή του ως μια φόρμα εγγραφής και ενημέρωσης, αλλά ήταν σίγουρα επιβεβλημένο, μα κυρίως συνεπές με τη μεγάλη προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος και τολμηρό, καθώς υπερνίκησε και τις συντηρητικές φοβικές ελίτ που συνήθως συσπειρώνονται απέναντι σε κάθε βήμα εξέλιξης.

Το επόμενο στάδιο όμως δεν θα είναι απλό, γιατί το επόμενο στάδιο πάει πέρα από την ψηφιοποίηση της φόρμας εγγραφής. Το επόμενο στάδιο αφορά την πλατφορμοποίηση του κόμματος κι αυτή είναι ένα βαθύ πολιτικό εγχείρημα που πρέπει να έχει έναν διττό στόχο: αφενός να ψηφιοποιήσει τις αξίες του κόμματος και, μεταφρασμένες στη γλώσσα της εποχής, να τις δώσει στα χέρια της κοινωνίας, των μελών του και ιδιαίτερα της νέας γενιάς και αφετέρου η ψηφιακή πλατφόρμα να αποτελέσει μια νέα καινοτόμα μορφή κατανόησης της πραγματικότητας αλλά και συνεργατικής διαμόρφωσής της. Να αποτελέσει τη νέα συλλογική νοημοσύνη ενός σύγχρονου συμμετοχικού κόμματος.

Εν αρχή όμως η νέα κομματική πλατφόρμα θα πρέπει να είναι χρήσιμη και άρα προσβάσιμη. Να μπορεί ο καθένας και η καθεμία να έχει το κόμμα συνεχώς μαζί του. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η μετάβαση από το iSYRIZA στο, ας το πούμε, SYRIZapp μια, με άλλα λόγια, εφαρμογή για τα κινητά ώστε να είναι εύκολο κανείς να έχει πρόσβαση σ’ αυτήν και κατά συνέπεια στο κόμμα κάθε στιγμή από το κινητό του. Να λαμβάνει ειδοποιήσεις για θέματα ενδιαφέροντός του, για εκδηλώσεις και δράσεις για καθετί που έχει δηλώσει ότι τον αφορά.

Πρέπει όμως να αντανακλά και τις αξίες του κόμματος. Και πρωτίστως Αριστερά σημαίνει δημοκρατία. Γι’ αυτό λοιπόν η πλατφορμοποίηση του κόμματος είναι πολιτικά επιτακτικό να υπηρετεί και τις αξίες της άμεσης και αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον τώρα που η αντιπροσώπευση περνάει μια ισχυρή κρίση που μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο υπέρ των αντιπροσώπων, παρά της ίδιας της δημοκρατίας. Η κομματική πλατφόρμα, δομημένη πάνω στη φιλοσοφία “κάθε μέλος ένα κλικ”, θα πρέπει να προάγει εσωτερικές διαβουλεύσεις, να έχει μικροεφαρμογές για εσωτερικά ή και ανοιχτά δημοψηφίσματα δεσμευτικά ή συμβουλευτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και να δίνει το δικαίωμα της συνεχούς αξιολόγησης των στελεχών και της κομματικής πορείας από τα μέλη, γιατί εξάλλου η δημοκρατία είναι μια αμφίδρομη και διαρκής διαδικασία.

“Πρωτοβουλία μελών”

Αριστερά όμως σημαίνει και συμμετοχικότητα, και κοινοτισμός, και συντροφικότητα και γι’ αυτό η ίδια η πλατφόρμα πρέπει να καλλιεργεί την απευθείας διάδραση των μελών και τη δυνατότητά τους να διεκδικούν από κοινού, να δημιουργούν κοινότητες. Χρειάζεται μια “περιοχή μελών” όπου τα μέλη αφενός θα γνωρίζονται μεταξύ τους, γεγονός που θα σπάει και τις κλειστές οργανώσεις όπου κι αν υπάρχουν και αφετέρου θα δίνει επίσης μέσω μικροεφαρμογών, που ήδη χρησιμοποιούνται σε πλατφόρμες ανοιχτών δεδομένων, στα μέλη μερικές ακόμη σπουδαίες συμμετοχικές δυνατότητες:

Πρώτον, μέσω μιας διαδικασίας “Πρωτοβουλίας Μελών” που ούτως ή άλλως πρέπει να καταστικοποιηθεί, τη δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι πολιτικοί παραγωγοί. Να καταθέτουν πολιτικές προτάσεις που σε περίπτωση που, συλλέξουν πάνω από ένα αριθμό υποστηρικτών “endorsements”, να είναι υποχρεωτικό να συζητηθούν στους αντίστοιχους θεματικούς τομείς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια λαϊκή νομοπαρασκευαστική πρωτοβουλία εντός του κόμματος

Δεύτερον, τη δυνατότητα τα μέλη να αυτοοργανώνονται γύρω από θεματικούς τομείς, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να οργανώνουν εκδηλώσεις αλλά και τελικά να διεκδικούν. Μια ανοιχτή δεξαμενή σκέψης και δράσης. Μια μεγάλη κοινότητα.

Τελικά, η πλατφορμοποιήση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον μηχανισμό εκείνο που θα δημιουργήσει κοινά βιώματα στα μέλη του, που θα καλλιεργήσει μεταξύ τους δεσμούς αλλά και που θα θεσμοθετήσει τη διαρκή συμμετοχή και την “από τα κάτω” πολιτική παραγωγή. Μια πλατφόρμα δημοκρατική, αριστερή, συμμετοχική, δημοκρατική, ένα κόμμα αξιών που θα υπερβεί πεφωτισμένους και ελίτ και θα αποκτήσει μια συλλογική νοημοσύνη.

* Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης είναι μέλος Π.Γ. Προοδευτικής Συμμαχίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL