Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Διάλογος για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης... και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης... και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

Του Χρήστου Στάικου*

Η ολομέλεια του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και είναι σημαντικό τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να συμμετέχουν συμβάλλοντας ταυτόχρονα με τις ιδέες και απόψεις τους στον διάλογο για το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδρομή για το συνέδριο και όχι μόνο.

Είναι μάλιστα μια αφορμή να κάνουμε αποτίμηση του κυβερνητικού μας έργου και να βάλουμε τους άξονες συζήτησης και δράσης για την επόμενη μέρα.

Μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που υπήρχε θεωρώ ότι τα κυριότερα που καταφέραμε είναι:

1. Η εκπόνηση για πρώτη φορά στη χώρα μας εθνικού σχεδιασμού για την ενέργεια και το κλίμα με άξονες την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ασφάλεια εφοδιασμού, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, συμπεριλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2. Η κατοχύρωση του ρόλου του Δημοσίου στα δίκτυα, τις υποδομές και τις επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, με τη ΔΕΗ να παραμένει βασικός ενεργειακός πυλώνας.

3. Η θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων.

Η Ν.Δ. αντιθέτως, υλοποιεί ένα σχέδιο πλήρων ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων δικτύων, υποδομών και εταιρειών του ενεργειακού τομέα, αυξάνοντας τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που πλήττουν καταναλωτές και επιχειρήσεις, χωρίς σχέδιο δίκαιης μετάβασης.

Η κλιματική κρίση και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η πολιτική για κλιματική ουδετερότητα και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα το 2050 αποτελούν τις αναζητήσεις για τον διάλογο της επόμενης μέρας. Έναν διάλογο την επόμενη περίοδο με συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων, πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του χώρου μας μέσω της διοργάνωσης θεματικών εκδηλώσεων και συναντήσεων.

Με στόχο την αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση για την εκπόνηση ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης με ένα νέο μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

* Ο Χρήστος Στάικος είναι μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Τμήματος Ενέργειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL