Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τρέξε, τρέξε, μικρούλη

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο καθηγητής και βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος είχε παρουσιάσει στη Ν.Δ. ως πιθανό ενδεχόμενο τη συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία

Στην εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντικό ο αντίπαλος να μην «σε έχει». Να μην μπορεί να σε μετρήσει ή να σε ελέγξει. Να μην έχεις, για παράδειγμα, οικονομικές ή επιχειρηματικές ή τραπεζικές δραστηριότητες στη χώρα του. Το ίδιο σημαντικό είναι και εσύ να μην φοβάσαι τον αντίπαλο - αυτό είναι και θέμα χαρακτήρα.

Από εκεί και μετά, δηλαδή όταν δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες «επισφάλειες», ξεκινά αυτό που λέμε «επαγγελματική σχέση και ανταγωνισμός». Στα εθνικά θέματα, που έχει σημασία η ισχύς του αντιπάλου, εκείνο που μετρά είναι τι κάνεις εσύ. Ο άλλος θα κάνει τα δικά του αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά του.

Η Τουρκία διαχρονικά προσθέτει αυγά στο ελληνοτουρκικό καλάθι για να οδηγήσει την Ελλάδα σε διμερή διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα. Ο Ερντογάν Τούρκος είναι, για την Τουρκία ενδιαφέρεται. Έχει όμως την «καλοσύνη» να ανακοινώνει τις κινήσεις του μερικούς μήνες ή και χρόνια πριν. Επομένως μια σοβαρή κυβέρνηση γνωρίζει. Μπορεί να μην γνωρίζει το «πότε», αλλά γνωρίζει το «τι» θα γίνει. Άρα μπορεί να προετοιμαστεί.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο καθηγητής και βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος είχε παρουσιάσει στη Ν.Δ. ως πιθανό ενδεχόμενο τη συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία. Γιατί τότε κατελήφθη η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξ απήνης;

Τι έκανε για να το αποτρέψει; Εκείνος ο μορφωμένος διοικητής της ΕΥΠ είχε ενημερώσει ή τα διάβασε στα site; Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε προειδοποιήσει τη Λιβύη να μην προχωρήσει;

Μήπως, αντί να τρέχει κυριακάτικα στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να είχε μεριμνήσει νωρίτερα να πάρει αποφάσεις με τον Σίσι για το τι μπορεί να γίνει στη Λιβύη;

Γιατί δεν προχωρά η κήρυξη ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, που θα δημιουργούσε τετελεσμένα στην περιοχή;

Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν τιμά ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση. Τρέχουν εκ των υστέρων να αλλάξουν τα δεδομένα που δημιούργησε η συγκροτημένη και ενεργητική τουρκική πολιτική. Σαν την διαφήμιση του Βλάχας εβαπορέ: «τρέξε, τρέξε, μικρούλη, γίνε άντρας, μικρούλη, άντρας ωραίος, γερός».

Οι άλλοι παίζουν επίθεση και ο Μητσοτάκης διώχνει όπως - όπως την μπάλα στην εξέδρα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας, αντί να καλέσουν στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Λιβύης, που είναι το αδύνατο μέρος της συμφωνίας, κάλεσαν τον πρέσβη της Τουρκίας!

Και τρέχει εκ των υστέρων μια κυβέρνηση η οποία την ίδια ώρα, λόγω της δεξιάς της ιδεοληψίας, πανικοβάλλεται από την παρόξυνση του προσφυγικού που οφείλεται στα γούστα του Ερντογάν. Αυτό η Τουρκία δεν το βλέπει; Άρα «σε έχει».

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις