Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σε ολόκληρη την Ιταλία οι «Σαρδέλες» γεμίζουν τις πλατείες ενάντια στον Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ολόκληρη την Ιταλία οι «Σαρδέλες» γεμίζουν τις πλατείες ενάντια στον Σαλβίνι

Του Piero Cruciatti

«Είμαστε ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κι είμαστε έτοιμοι να σας πούμε ‘φτάνει’. Θα το κάνουμε από το σπίτι μας, από τις πλατείες μας, από την κοινωνική δικτύωση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα μέχρι να σας πιάσει ‘ναυτία’. Γιατί είμαστε άνθρωποι που θα θυσιαστούμε για να πείσουμε τους γείτονές μας, τους γονείς, τους φίλους, τους γνωστούς μας. Θα τους αποδείξουμε ότι τους λέγατε για πολύ καιρό ψέματα. Και να είστε σίγουροι ότι θα τους πείσουμε. Έχετε θολώσει πολύ τα νερά με τα ‘ασφαλή λιμάνια’ σας. Είμαστε σαρδέλες και θα μας βρείτε παντού. Καλωσήρθατε στη θάλασσα».1

Modena, 18 Νοεμβρίου (Piero Cruciatti / LaPresse )

Οι διαδηλώσεις ενάντια στο Ματτέο Σαλβίνο στη Μπολόνια και στη Μόντενα, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άτομα οργανώθηκαν στη λογική της «flash mob»2, από το επονομαζόμενο «κίνημα της σαρδέλας», το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι ένα συνηθισμένο κίνημα. Οι «Σαρδέλες» είναι το σύμβολο που επιλέχθηκε για να εκφραστεί η αντίθεση και η διαφωνία με τον ηγέτη της Λέγκας, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή της Αιμίλια-Ρομάνα για την προεκλογική εκστρατεία των επικείμενων περιφερειακών εκλογών της 26ης Ιανουαρίου 2020. Τα άτομα που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία είναι τέσσερις φίλοι, ονομάζονται Αντρέα, Τζούλια, Ματία και Ρομπέρτο. Είναι λίγο πάνω από τα τριάντα και στη ζωή τους έχουν «άλλες ασχολίες». Δεν διοργανώνουν πολιτικές εκδηλώσεις, ούτε ασχολούνται ευθέως με την πολιτική, όπως διευκρίνισε ένας από αυτούς κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Μπολόνια.

Στις 14 Νοεμβρίου, με την αφορμή της παρουσίας του Σαλβίνι στη Μπολόνια, για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Lucia Borgonzoni, κυκλοφόρησε στο Facebook μία προτεινόμενη εκδήλωση με τίτλο «6.000 άτομα ενάντια στον Σαλβίνι». Οι διοργανωτές πρότειναν στους συμμετέχοντες να συγκεντρωθούν στις 20:30 μπροστά από τη βασιλική του San Petronio, την ώρα ακριβώς που ο Σαλβίνι επισκέπτονταν το PalaDozza στη Μπολόνια. Η ιδέα ήταν να δείξουν στον Σαλβίνι ότι στην Piazza Maggiore υπάρχουν 6.000 άτομα «στριμωγμένα σαν τις σαρδέλες», τα οποία διαμαρτύρονται εναντίον του. Περισσότερα δηλαδή από τα 5.570, που μπορούν να συγκεντρωθούν στο PalaDozza. Ζητήθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδήλωσης να μην υπάρχει «κανένα κόμμα, καμία σημαία, καμία προσβολή» και οι συμμετέχοντες να φέρουν μόνο πλακάτ που να απεικονίζουν σαρδέλες. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα: θα είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, σφιχτά, όπως οι σαρδέλες, γιατί θα είμαστε πολλοί». Το συγκεκριμένο σύμβολο, όπως εξήγησαν, αφορά σε ένα ψάρι σιωπηλό, το οποίο «αντιπαλεύει τον τόνο που το κυνηγάει», αλλά και τη ρητορική των λαϊκιστικών συγκεντρώσεων.

Ο Ματτέο Σαλβίνι και αρκετές εφημερίδες της Δεξιάς κατηγόρησαν τους διοργανωτές ότι προβάλλουν μία ακομμάτιστη και ειρηνική θέση, αλλά στην πραγματικότητα συνδέονται με το Δημοκρατικό Κόμμα της περιοχής της Αιμίλια-Ρομάνα και ότι έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν βίαιες αναρτήσεις ενάντια στον ηγέτη της Λέγκα. Λίγο πριν φτάσει στη Μόντενα, ο Σαλβίνι αναφέρθηκε στην ανάρτηση ενός από τους συνδιοργανωτές, στην οποία εμπεριέχονταν ένα βίντεο με τον ίδιο με τη φράση «θα χρειαστούμε έναν τιμωρό, όπως εκείνοι που καθιερώνονται στην ιστορία ως αναρχικοί, αφού έχουν σκοτώσει…». Ο Σαλβίνι από την πλευρά του δήλωσε ότι «μία από τις δημοκρατικές σαρδέλες αναφέρθηκε στην δολοφονία μου από κάποιο τιμωρό σε βίντεο το οποίο με απεικόνιζε με το κεφάλι κάτω. Ωραία πράγματα!»

Στην σελίδα των «Σαρδελών» στο Facebok, οι διοργανωτές γράφουν ότι οι αντίπαλοί τους έχουν ήδη ενεργοποιήσει μία εκστρατεία λάσπης. «Μας κατηγορούν ότι είμαστε δολοφόνοι. Σόι πάει το βασίλειο του ψέματος! Μας κατηγορούν ότι δεν υπάρχουμε. Όμως, αν δεν υπήρχαμε, η λαίμαργη κοιλιά θα επικρατούσε του μυαλού. Έχουμε ήδη πει ότι θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές και ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Τώρα έχουμε δύο πιθανότητες. Να οπισθοχωρήσουμε και να κρυφτούμε πίσω από τις ευθύνες των άλλων ή να απαντήσουμε στο κάλεσμα και να ζήσουμε δημοκρατικά όλοι μαζί».

Ο Mattia Santori, ο τριαντάρης ο οποίος μέχρι εδώ λάμβανε το λόγο δημόσια για να εξηγήσει την πρωτοβουλία τόνισε ότι μετά τη Μόντενα θα υπάρξουν και άλλες δράσεις στις πλατείες. Σήμερα ήταν η σειρά του Παλέρμο να πλημμυρίσει από τις «Σαρδέλες». Μπροστά από το θέατρο Massimo χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των «Σαρδελών» της Σικελίας. Η κατάμεστη πλατεία τραγούδησε το Bella Ciao. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική. «Είμαστε ενάντια στο μίσος», λένε οι νέοι που βρίσκονται εκεί.

Μετάφραση: Νικόλας Κουντούρης

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιταλικό ιστότοπο ilpost.it στις 18 Νοεμβρίου 2019 και αναδημοσιεύθηκε σε μετάφραση του Eugenio Populin στον γαλλικό ιστότοπο Médiapart στις 24 Νοεμβρίου 2019

1Απόσπασμα από το μανιφέστο των “Σαρδελών” ενάντια στην πολιτική της ξενοφοβίας του Ματτέο Σαλβίνι

2 Ο όρος παραπέμπει στην αιφνίδια συγκέντρωση ομάδας ανθρώπων σε ένα χώρο για την εκδήλωση μιας ακτιβιστικής δράσης. Τέτοιες δράσεις οργανώνονται συνήθως μέσα από τα social media.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL