Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Σαμαρά σήμερα στο "γαλάζιο" συνέδριο / Ζητείται Πρόεδρος με... συσπειρωτικές θέσεις στα εθνικά θέματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Σαμαρά σήμερα στο "γαλάζιο" συνέδριο / Ζητείται Πρόεδρος με... συσπειρωτικές θέσεις στα εθνικά θέματα

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν σήμερα οι «φυλές» της Ν.Δ. ενόψει της «άτυπης μονομαχίας», όπως προεξοφλούν “γαλάζια” στελέχη, του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο πριν πέσει η αυλαία του 13ου συνεδρίου της Ν.Δ. Ενδιάμεσα αναμένεται και η τοποθέτηση του «στρατιώτη της παράταξης» Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ταφόπλακα στις φιλοδοξίες του Αντ. Σαμαρά

Η "ταφόπλακα" που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φιλοδοξία του πρώην πρωθυπουργού να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μονοπωλεί τις συζητήσεις στο “γαλάζιο” στερέωμα. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ομιλίας του για τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε επισημάνει ότι “η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίαςμε απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση”.

Στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου -και ευρύτερα στο οικοδόμημα της Ν.Δ.- είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν διαθέτει τα ενωτικά χαρακτηριστικά για να εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, ενώ η στάση του στο Μακεδονικό ζήτημα έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

"Να συσπειρώνει στα εθνικά"

«Τα πολιτικά χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα» έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σκιαγραφώντας το προφίλ του προσώπου που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που κάθε άλλο παρά συνάδει με τον... “νεομακεδονομάχο” Αντώνη Σαμαρά.

Κλειστή η πόρτα και για Π. Παυλόπουλο

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δείχνει να κλείνει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, έστω χωρίς βρόντο, και στον Προκόπη Παυλόπουλο καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει απορρίψει την προοπτική στήριξης μιας νέας υποψηφιότητας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στελέχη της Ν.Δ. που ανήκουν σε διαφορετικές πτέρυγες συγκλίνουν στην άποψη ότι “την ενδοκομματική συναίνεση και... ηρεμία” θα φέρει η επιλογή ενός μη πολιτικού προσώπου, “με περγαμηνές και επιδόσεις στον τομέα δραστηριοποίησής του”. Προβεβλημένοι βουλευτές, παράλληλα, ξορκίζουν το ενδεχόμενο ο επόμενος Πρόεδρος να έχει “κεντροαριστερές” καταβολές.

Αμετανόητος για τα ρουσφέτια ο Κ. Μητσοτάκης

Επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια για τους “γαλάζιους” διορισμούς στα νοσοκομεία

Αμετανόητος εμφανίστηκε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το ρουσφετολογικό όργιο της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση λέγοντας ότι “δεν θα κρύψουμε από το λαό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Από την άλλη όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες αστοχίες του παρόντος με τα πολλά εγκλήματα του παρελθόντος”!

Στον απόηχο δε του σάλου που ξέσπασε λόγω των διορισμών “ημετέρων” -με προσωπική εμπλοκή και του ιδίου- στις διοικήσεις των νοσοκομείων επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια με τον ισχυρισμό: «Ο λαϊκισμός μπορεί να απειλήσει και τη δικιά μας σκέψη. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω την αλαζονεία να επισκιάσει τη διαδρομή μας. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Γιατί δεν είμαστε το ίδιο και το αποδείξαμε στην πράξη»! Επιχειρηματολόγησε δε υπέρ των “ίσων ευκαιριών για όλους”!

"Όταν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος"

Σε άλλο δε σημείο σημείωσε πως “είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε από την υπέρμετρη φορολογία και το κάνουμε πράξη”, ενώ η κυβέρνηση -μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου γυρνά την πλάτη στη μεσαία τάξη! ”Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πληρώνουν λιγότερους φόρους χάρη στο φορολογικό νομοσχέδιο. Και ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε για όλους” περιορίστηκε να σημειώσει γενικόλογα ο κ. Μητσοτάκης, στο φόντο της επικείμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παρέπεμψε δε τη “μείωση και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης” στο... άγνωστο μέλλον λέγοντας ότι "αυτό θα γίνει όταν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος και ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα», σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές εξαγγελίες για άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις! Δεν δίστασε ωστόσο να ισχυριστεί σε λαϊκίστικους τόνους, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, πως «θα συνηθίσουν κάποιοι το γεγονός ότι κάποια κόμματα υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και δεν αρκούνται σε κυβιστήσεις»...

Συν τοις άλλοις επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λόγω της μικρότερης απόδοσης του κοινωνικού μερίσματος προς τους ασθενέστερους, υποστηρίζοντας ότι «συστατικό και κύριος άξονας της ιδεολογίας μας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Γι’ αυτό και κατοχυρώσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνταγματικά».

Αντιπερισπασμός με το δόγμα "νόμος και τάξη"

Υπ’ αυτό το πρίσμα επιχείρησε νέο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό με όχημα το δόγμα “νόμος και τάξη” λέγοντας ότι “στα πανεπιστήμια επιστρέφει το πραγματικό άσυλο της γνώσης και των ιδεών”, ενώ “είπαμε ότι οι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν ελεύθερες από ναρκωτικά και παραβατικότητα στους κατοίκους τους και το κάνουμε πράξη, είπαμε ότι οι καταλήψεις στο κέντρο των Αθηνών θα εκκενωθούν και το κάνουμε επίσης πράξη»!

Μηνύματα προς “γαλάζιους” αιρετούς

Τέλος, εντείνεται το κυβερνητικό αδιέξοδο στο προσφυγικό πεδίο μετά και τις επιτακτικές πιέσεις πέντε δημάρχων του ανατολικού Αιγαίου προς την κυβέρνηση “να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά”. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε από το βήμα του συνεδρίου να αποστείλει μηνύματα προς τους “γαλάζιους” αιρετούς της ενδοχώρας που αντιδρούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

“Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρᔨ, σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε δε να υμνήσει την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης καθώς “τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα...”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL