Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Όλοι μαζί για το μεγάλο προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι μαζί για το μεγάλο προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς

Το ξεκίνημα της πορείας συγκρότησης για ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς σηματοδοτεί η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Η διήμερη συζήτηση, που ξεκίνησε χθες στο ΣΕΦ με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές: Όλοι μαζί, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί, οικολόγοι, η νέα γενιά, παλιότερα και νεότερα μέλη και στελέχη, να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Με στόχο τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, εκφραστή της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε ένα μαζικό κόμμα που θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για δημοκρατικές αλλαγές, για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η συνεδρίαση της ΚΕΑ ανοίγει τον δρόμο για το συνέδριο.

Ένα συνέδριο που, όπως τονίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας και θα απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες της εποχής μας: Τη δημοκρατία, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, την εργασία, τα δικαιώματα. Αυτός ακριβώς είναι ο χαρακτήρας που φιλοδοξεί να δώσει ο Αλ. Τσίπρας, για ένα συνέδριο που "δεν θα είναι σαν αυτά που ξέρουν στο παλιό πολιτικό σύστημα", αλλά ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.

Όπως επισημάνθηκε σε πολλές τοποθετήσεις, η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος, που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική πλειοψηφία, αποτελεί κομβική ανάγκη προκειμένου να αποκρουστεί η νεοφιλελεύθερη επέλαση και η ρεβανσιστική παλινόρθωση του κράτους της πιο σκληρής δεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και η ανάγκη μαζικοποίησης και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αντιστοίχισης του εκλογικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

"Πρέπει να ακούσουμε, να μάθουμε, να εμπνευστούμε από την κοινωνία", υπογράμμιζαν πολλά στελέχη. Ως εκ τούτου μπαίνει στην ατζέντα η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza, η διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής, η οργάνωση της κοινωνικής διαθεσιμότητας, Φυσικά, δεν λείπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις, κάτι που αποτελεί εξάλλου ταυτοτικό χαρακτηριστικό ενός χώρου που συζητά και διαβουλεύεται.

Η συμμετοχή 700 στελεχών στην ΚΕΑ προκάλεσε συζητήσεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, στον ΣΥΡΙΖΑ το πολυμελές όργανο έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα θέλοντας να αποτυπώσει ακριβώς το εύρος και τον χαρακτήρα των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν ταχθεί στην υπόθεση της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη νέα εποχή. Πράγματι, η ανθρωπογεωγραφία των μελών της ΚΕΑ εκφράζει, εκτός από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, τον χώρο της ιστορικής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, της ανανεωτικής Αριστεράς, του συνδικαλισμού, των τεχνών, της διανόησης, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τη νεολαία, την οικολογία, την Αυτοδιοίκηση.

Το ζήτημα της ευελιξίας αναμένεται να λύσει ο ορισμός του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, που θα συντονίζει την ΚΕΑ. Σε αυτό το όργανο, που θα προκύψει από πολιτική συμφωνία των δυνάμεων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανασυγκρότησης, θα συμμετέχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ανένταχτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL