Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Επιτελικό παρακράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Επιτελικό παρακράτος

Του Γιώργου Αθανασόπουλου*

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, και μετά τη θεμελιωμένη «περίοδο χάριτος», έχει καταστεί πλέον σαφέστατο και στον πιο αισιόδοξο σκεπτικιστή ότι έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη στον νου περί δημοκρατίας από αυτή που υποτίθεται πως πρεσβεύει το κυβερνών κόμμα, με την πρόθυμη αρωγή ακροδεξιών αστέρων και χρησιμοποιώντας τα κατ’ ευφημισμό προοδευτικά δεκανίκια της ώστε να φροντίζει να εμπλουτίζει αριστουργηματικά το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες πήγαν περίπατο και παραμένουν συνταγματικά ανοχύρωτες, σε μια συνεχή μισανθρωπιστική τακτική διαχωρισμού αμνών και εριφίων.

Στης αριστείας το κάγκελο - φράση που εύστοχα διατύπωσε φίλος στο Διαδίκτυο - στριμώχνονται στο μεταξύ όλοι οι καλοί για να χωρέσουν στα μεταχρονολογημένα γραμμάτια των προεκλογικών υποσχέσεων και να ικανοποιηθούν τα ετοιμοπόλεμα στρατεύματα των αναξιοπαθούντων κομματαρχών και των κατά βούληση υποτελών τους, τα οποία και προσδοκούν με τη σειρά τους το κατά δύναμη μέγιστο αντίδωρο στην αφοσίωση και τη δουλοπρέπειά τους. Άλλωστε, τα τεφτέρια των πολιτευτών είναι αρχαιότερα από το χαρτοπολτό των δέντρων που ψήφισαν κάποτε τον περασμένο αιώνα. Και ο Ποινικός Κώδικας περί δωροδοκίας εκλογέων; Μια ξεκολλημένη τσίχλα από το πεζοδρόμιο για χάρη των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Ένα πλαστικό μπουκαλάκι σε κάδο ανακύκλωσης επίσης. Άλλωστε, προέχει να ζήσουν τα δικά μας τα παιδιά και των άλλων, των ξένων, ας πορευτούν στα ξερονήσια, βρε αδερφέ, σε ροζ και μπλε κτήρια.

Η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα αποτελεί πεντακάθαρα το σήμα κατατεθέν αυτού του επιτελικού παρακράτους. Χωρίς φραγμούς και αναστολές. Με τελεσίγραφα σκοταδισμού απέναντι σε μη «κανονικές» κοινωνικές δομές κι ένα τσούρμο από ντοπαρισμένα σκυλιά να καραδοκούν με λαχτάρα να προσφέρουν νομιμοποίηση σε ένα καινούργιο, ξέφρενο κατασταλτικό όργιο. Με θλιβερές, εγωπαθείς περσόνες που τάσσονται πρόθυμα με το μέρος διεφθαρμένων πολιτικών και ευαγγελίζονται αναχρονιστικά στερεότυπα. Με αυτά που μέχρι χθες φάνταζαν ακραία να μας δείχνουν αύριο μια δεδομένη και αυτονόητη καθημερινότητα. Με εξαιρετική σύμπραξη κυβερνητικών διαπλοκών και φαντασμένων ημιδιασημοτήτων. Με όψιμα καθεστωτικά κουτσαβάκια να μάχονται ώστε να εξοντώσουν τις πένες και τις φωνές όλων όσοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους και δεν ανέχονται τεκμηριωμένες κριτικές, θεωρήσεις και διαπιστώσεις.

Ας σταθούμε απέναντι σε όλους αυτούς με τις ολοκληρωτικές αντιλήψεις και τις συμπλεγματικές συμπεριφορές που τη μοναδική άποψη για τον κόσμο την αποδέχονται μοναχά αν βρίσκεται κάτω από συνθήκες υποτέλειας. Ας μνημονεύουμε συχνά - πυκνά το Βάρναλη σε ό,τι αφορά τα τσακάλια που έρχονται κατά πάνω μας και τα ανώφελα παρακάλια μας. Ας χλευάσουμε την εκδικητική μανία που κομίζει η έπαρση των «νικητών» και τις έωλες ιδεολογίες τους, όχι όμως με απεχθείς όρους ψυχιατρικοποίησης και ανήθικης αντιπαράθεσης. Να δώσουμε αξία σε κάθε μορφή αντίστασης στο πλάι κάθε αδύναμου. Στον δρόμο, αν χρειαστεί. Κι ας μη λησμονούμε πως το να κρατάμε απλώς τα βιβλία του Νίκου Πουλαντζά στο προσκέφαλό μας δεν θα μας σώσει από τα δεινά που έρχονται.

* Ο Γ. Αθανασόπουλος είναι στιχουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL