Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Δισεκατομμυριούχος for president
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δισεκατομμυριούχος for president

Είναι ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στον πλανήτη. Έχει μακρά πορεία στην πολιτική. Κι αποφάσισε να μετρηθεί με τον -πολύ φτωχότερό του- πρώτο δισεκατομμυριούχο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2020. “Βάζω υποψηφιότητα για την προεδρία για να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ και να στήσω πάλι την Αμερική στα πόδια της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντέξουμε για άλλα τέσσερα χρόνια την ανελέητη και ανήθικη δράση του”. Μ’ αυτά τα λόγια ανακοίνωσε τις προάλλες την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο 77χρονος επιχειρηματίας που διετέλεσε για τρεις θητείες δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Πώς θα αντιδράσουν οι εκλέκτορες των Δημοκρατικών εάν υποθέσουμε ότι αυτό που πρωτίστως τους κινητοποιεί τώρα είναι η αγωνία να ξεφορτωθεί η χώρα τον Ντόναλντ Τραμπ; Ποιος/ποια είναι κατά τη γνώμη τους ο/η ενδεδειγμένος/η υποψήφιος/α για να νικήσει τον σημερινό Πρόεδρο; Είναι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ με το γεμάτο αυτοπεποίθηση -έως και αλαζονεία- σύνθημά του “Μια νέα επιλογή για τους Δημοκρατικούς”;

Ο άνθρωπος που έκανε την τεράστια περιουσία του με το λογισμικό αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που προσφέρουν πληροφορίες για το χρηματιστήριο -κάθε επενδυτής και κερδοσκόπος που σέβεται τον εαυτό του παρακολουθεί συστηματικά τις ειδήσεις και τις αναλύσεις του Bloomberg- άργησε πολύ να δηλώσει την υποψηφιότητά του. Οι 25 συνυποψήφιοί του έχουν μπει στην κούρσα εδώ και σχεδόν έξι μήνες - και περισσότεροι από τους μισούς έχουν ήδη αντιληφθεί πως δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα να πάρουν το χρίσμα. Πέντε ή έξι μπορούν να ελπίζουν ότι θα φτάσουν μέχρι την τελική ευθεία - και θα μετρηθούν για πρώτη φορά στα προκριματικά της Αϊόβα και του Νιου Χάμσαϊρ σε δύο μήνες και κάτι.

Οι πρώτοι αντίπαλοι

Ο Μπλούμπεργκ, με όπλο τα λεφτά του -ήδη έχει αγοράσει ατελείωτο τηλεοπτικό και διαφημιστικό χρόνο- και τις εκλογικές επιτυχίες του στη Νέα Υόρκη (“εάν μπορείς να τα καταφέρεις εδώ, μπορείς να τα καταφέρεις παντού” λέει το ομώνυμο τραγούδι) προσπαθεί πρώτα απ’ όλα να ξεφορτωθεί αυτούς τους πέντε - έξι υποψήφιους. Επιμένοντας ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν τον Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν; Θυμίζει παππού, δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια και ακτινοβολία να κινητοποιήσει τους δυνάμει ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Ο Μπέρνι Σάντερς, που αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστής; Είναι υπερβολικά αριστερός για να κάνει καλό στον τόπο, επιμένει ο Μπλούμπεργκ. Το ίδιο πιστεύει και για την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που έχει δώσει μάχες για την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, οι ιδέες των Σάντερς και Γουόρεν για σημαντική αύξηση της φορολογίας, αυστηρότερης ρύθμισης της οικονομίας και επέκτασης της ασφάλισης Υγείας μπορεί να γοητεύουν τους προοδευτικούς πολίτες των αμερικανικών ακτών, αλλά δεν μπορούν να κερδίσουν -έτσι λέει ο Μπλούμπεργκ- τους ψηφοφόρους των περιβόητων "Swing States", οι οποίοι θα προτιμήσουν τον Τραμπ, που έχει αναθερμάνει την οικονομία.

Ο Μπλούμπεργκ επιμένει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να τα καταφέρει: “Παλεύω με όλα όσα έχω. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ, που δρα και λύνει προβλήματα, που δε φοβάται να συγκρουστεί. Και να νικήσει” λέει.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που δεν φοβάται να συγκρουστεί. “Δεν πιστεύουμε ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν τις εκλογές” ήταν η πρώτη αντίδραση του Μπέρνι Σάντερς όταν ο Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. “Γι’ αυτό και οι πολυδισεκατομμυριούχοι όπως ο Μάικλ Μπλούμπεργκ δεν πρόκειται να πάνε μακριά σ’ αυτόν τον εκλογικό μαραθώνιο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL