Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ο Αλ. Τσίπρας για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι: / Ο Αλ. Τσίπρας για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι: Το ΔΝΤ έπαιξε τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι: / Ο Αλ. Τσίπρας για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι: Το ΔΝΤ έπαιξε τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων

Στην ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσα από τη ρύθμιση που κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις αιτίες της κρίσης, στην ευθύνη του ΔΝΤ και των πολιτικών, αλλά και στις αδυναμίες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του γαλλικού πανεπιστημίου Sciences Po. με αφορμή την ίδρυση έδρας για το χρέος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας δίπλα του τον Ιταλό άλλοτε ομόλογό του, σήμερα πρύτανη του πανεπιστημίου Ενρίκο Λέτα, επισήμανε πως η ελληνική εμπειρία “ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες τις Ε.Ε. και ειδικότερα της ζώνης του ευρώ”. "Αναδεικνύει εύγλωττα", είπε, "τον κυνισμό και την πολιτική υποκρισία τόσο στο εσωτερικό της χώρας, που εθελοτυφλούσε για χρόνια, όσο, κυρίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε την κατάσταση σε Ευρώπη και Ελλάδα πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2015, "πέμπτη συνεχομένη χρονιά ατελέσφορων προγραμμάτων λιτότητας, με χαμηλές δημόσιες επενδύσεις, εκτεταμένο πελατειακό κράτος, διαρκή υστέρηση δημοσίων εσόδων εξαιτίας της φοροαποφυγής και υποφορολόγησης του μεγάλου πλούτου" και αναφέρθηκε στα δημόσια ελλείμματα. "Αυτές οι παθογένειες ευθύνονται για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους" υπογράμμισε.

Διδάγματα

"Η Αριστερά αναγνώρισε, ανέδειξε και κατήγγειλε έγκαιρα τόσο τις αιτίες όσο και τις ολέθριες συνέπειες του διογκούμενου χρέους” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Αριστερά έχει ευθύνη "να είναι ο κατεξοχήν εχθρός πολιτικο-οικονομικών πρακτικών που οδηγούν στη δημιουργία χρέους και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον".

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα δυο βασικά διδάγματα από τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης ήταν “η σημασία να τεθεί η ελάφρυνση του χρέους ως συστατικό στοιχείο της προσαρμογής” και “η σημασία η αναδιάρθρωση αυτή να είναι γενναία και χωρίς αιρεσιμότητες προκειμένου να είναι αξιόπιστη”. Για το τρίτο πρόγραμμα τόνισε ότι μετέφερε σκοπίμως την ελάφρυνση χρέους στο τέλος της περιόδου προσαρμογής, "εντούτοις επέτρεψε εν τέλει την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού 'μονοπατιού' δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς λόγω των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”.

"Η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής μου θητείας που δίνει έναν καθαρό ορίζοντα για χρόνια στην Ελλάδα" είπε αναφερόμενος στη συμφωνία ρύθμισης και ελάφρυνσης του χρέους τον Ιούνιο του 2018.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της κρίσης χρέους στη χώρα μας άσκησε δριμεία κριτική στον ρόλο του ΔΝΤ. Όπως υποστήριξε, η περίπτωση της Ελλάδας ήταν εξαίρεση σε σχέση με κάθε άλλο πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάζει και συμμετέχει το Ταμείο. "Το ΔΝΤ επέλεξε να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων στην Ευρώπη δυνάμεων” είπε εξηγώντας πως “επέλεξε προς διευκόλυνση της Γερμανίας και της επιλογής της να φέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να μην ζητήσει ούτε την προκαταβολική αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, παρότι αυτό αποτελεί πάντα προϋπόθεση προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα διάσωσης”. Επισήμανε ακόμα το γεγονός ότι επέλεξε να τροποποιήσει το καταστατικό του "αφήνοντας τη χώρα χωρίς μέτρα αντιστάθμισης απέναντι σε μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή”. "Αυτός είναι και ένας απ’ τους λόγους αποτυχίας των δύο πρώτων προγραμμάτων και από τις βασικές αιτίες του μεγέθους και της διάρκειας της ελληνικής ύφεσης" σημείωσε.

Η ευθύνη των πολιτικών

“Αν όμως η ευθύνη βαραίνει το ΔΝΤ, βαραίνει εξίσου και τους πολιτικούς που επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε το ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς σε έναν τραγικό χορό που έφερε την Ελλάδα τα χειρότερα και των δύο πλευρών: λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους” υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, οι πολιτικοί αντιτάχθηκαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα τραπεζών, μεταφέροντας έτσι το βάρος της προσαρμογής μονομερώς στους Έλληνες φορολογούμενους”.

Μίλησε ακόμα για "μέτριους τεχνοκράτες σε καίριες θέσεις στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία”, που για πολιτικούς λόγους, εστιάζουν σήμερα στο πόσο κόστισε η εξάμηνη καθυστέρηση με τη διαπραγμάτευση του 2015, ώστε “να αποφύγουν την ουσία της συζήτησης για το πόσο κόστισε η επιμονή τους σε μια οικονομικά ανορθόδοξη λύση”.

Εμμονή των δανειστών για συντάξεις, αφορολόγητο

Αναφέρθηκε ακόμα στη “διαπραγματευτική εμμονή των εκπροσώπων των πιστωτών σε δευτερεύοντα ζητήματα ενώ άφηναν στο απυρόβλητο δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας” και για “τις υπερβολικά και ίσως σκοπίμως απαισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ την περίοδο 2015-2018, οι οποίες βραχυκύκλωναν διαρκώς την πορεία προσαρμογής και με τις οποίες στο τέλος οι Ευρωπαίοι συντάσσονταν”.

  Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την "εμμονή του ΔΝΤ" σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων. "Το χρέος χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές οι οποίες προκάλεσαν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και οδήγησαν σε έναν φαύλο κύκλο” υποστήριξε.

Ώρα για γενναίες αποφάσεις

"Δεν μπορεί να απουσιάζει η αναπτυξιακή πτυχή από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική"

"Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπάρχει τελικά αυτή η αναγκαία πολιτική βούληση για γενναίες αποφάσεις" υπογράμμισε επισημαίνοντας την ανάγκη οι πολιτικές της Ευρώπης να στραφούν στην ανάπτυξη. "Δεν μπορεί να απουσιάζει η αναπτυξιακή πτυχή από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική” σημείωσε, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα του δημοσίου χρέους είναι ακόμα ανοιχτό για την Ευρώπη. Μίλησε για την αλλαγή του κυρίαρχου παραδείγματος, "για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ειλικρινούς και ουσιαστικής αλληλεγγύης", ενώ υπογράμμισε την ανάγκη "να ξανασκεφτούμε τις βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης".

Επανέφερε την κουβέντα για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θυμίζοντας την ομιλία του Προέδρου Μακρόν στην Πνύκα το 2017, αλλά και ότι ο Όλαφ Σόλτς ξανάνοιξε τη συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων. "Είναι σημαντικό το ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν στην αναζωογόνηση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης" είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL