Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πώς διορίζονταν οι διοικητές των νοσοκομείων πριν 37 χρόνια και πώς "επιλέγονται" σήμερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς διορίζονταν οι διοικητές των νοσοκομείων πριν 37 χρόνια και πώς "επιλέγονται" σήμερα

Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου*

Ένα θέμα που το ξέρω πολύ καλά... Διαβάζουμε στον Τύπο ποιους επιλέγει ο "ογκόλιθος της Υγείας" υπουργός κ. Κικίλιας. Προτιμά κυρίως συνταξιούχους στρατιωτικούς και 80άρηδες γυρολόγους πολιτευτές των κομμάτων Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΑΝ.ΕΛΛ. Ο γράφων, 40άρης το 1982 διορίστηκα πρόεδρος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, προταθείς από μια εμβληματική πολιτική μορφή του ΠΑΣΟΚ, τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου Γρηγόρη Κασιμάτη.

Για την ιστορία, αρνήθηκα διαρρήδην να δεχτώ επειδή ήμουν επικεφαλής συνδικαλιστής των γιατρών. Όμως ο "κομματικός πατριωτισμός" υπερίσχυσε και δέχτηκα τον διορισμό. Άντεξα μόνο έναν χρόνο και παραιτήθηκα γιατί το κόμμα που με διόρισε ήθελε να καλύψει ένα ιατρικό έγκλημα στο νοσοκομείο από χειρουργό διευθυντή (που μάλιστα ήταν και καραδεξιός!)... (Και βεβαίως, το1983, αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ για λόγους πολιτικής διαφωνίας και περί εφαρμογής του ΕΣΥ).

Όμως, τότε, πριν από 37 χρόνια, οι πρόεδροι των νοσοκομείων ήταν "ευυπόληπτοι πολίτες" (έτσι έλεγε το ΦΕΚ) ΑΜΙΣΘΟΙ, σε εθελοντική βάση. Ενώ σήμερα, που λέγονται διοικητές, πληρώνονται αδρά και -υποτίθεται- γίνεται επιλογή βάσει προσόντων και κριτηρίων - και πολύ σωστά. Αλλά σήμερα και τα προσόντα και τα κριτήρια πάνε περίπατο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Και βέβαια το θύμα και πάλι είναι η Υγεία του πολύπαθου λαού μας, που μέρα με τη μέρα χειμάζεται!

* Ο Σωτήρης Χ. Σωτηρόπουλος είναι γιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών "Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας"

** Επειδή (λόγω της προσωπικής αναφοράς) μπορεί να υπάρξουν ερωτήματα και απορίες ακόμη και από καλοπροαίρετους αναγνώστες, τα (εμπιστευτικά) "πειστήρια" ντοκουμέντα στη διάθεσή σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL