Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντίσταση των χρωμάτων

Τέλειωσε χθες ο Τσίπρας την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση παραθέτοντας μια σειρά από προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Τέλειωσε χθες ο Τσίπρας την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση παραθέτοντας μια σειρά από προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία. Κι αξίζει τον κόπο να σταθεί λίγο κανείς στην αντίθεση αυτή (προτάσεις - αρνήσεις) γιατί περιγράφει με τον πιο πειστικό, τον πιο ανάγλυφο, τον πιο παραστατικό τρόπο, όχι μόνο ποια λογική, ποια στρατηγική, ποιες ιδέες, αλλά εν τέλει και ποια ηθική καθορίζει τον λόγο και την πράξη της Δεξιάς του Κυριάκου.

Ναι, ποια ηθική. Προφανώς υπάρχουν και η ιδεολογία, και οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, και οι ταξικές προσφύσεις, και οι εναγκαλισμοί με την όλο και πιο μαύρη ακροδεξιά της βλακείας και των Μπογδάνων. Προφανώς υπάρχει και η εγγενής αδυναμία του Μητσοτάκη να κατανοήσει τι πάει να πει αυτό που ευαγγελίζεται - προοδευτικός αστός του εικοστού πρώτου αιώνα. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι. Πίσω και κάτω όμως από όλα αυτά, υπάρχει ένα υπόστρωμα, ένα θεμέλιο ανηθικότητας.

Διότι, όταν με τις αρνήσεις σου κλείνεις το μάτι στις κάθε είδους διακρίσεις - φύλου, κοινωνικές, εργασιακές κ.λπ. Όταν υπονομεύεις τη δημόσια Υγεία. Όταν ποινικοποιείς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Όταν προαναγγέλλεις την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Τότε καταδικάζεις τους παρίες σε ισόβια κοινωνική ειρκτή. Σε φτώχεια, ανασφάλεια, ενίοτε και θάνατο. Και προβιβάζεις τους ταξικούς σου φίλους σε δικτάτορες της ζωής των πολλών. Με τη βούλα του συνταγματικού νομοθέτη.

Ε, αυτό είναι βαθιά ανήθικο. Θα πείτε ότι το Σύστημα που ζούμε αναπνέει χάρη στην ταξική ανηθικότητα. Προφανώς, αλλά υπάρχουν επίσης κατακτήσεις, πληρωμένες με αγώνες και θυσίες, των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πολύ αίμα κύλησε στο αυλάκι της Ιστορίας, για να ξεφύγουμε από την αγριότητα της πρωταρχικής συσσώρευσης. Κι αποτελεί έγκλημα η προσπάθεια που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας -και στην Ευρώπη, δυστυχώς- να γυρίσουμε πίσω. Πολύ πίσω.

Είπε ο Τσίπρας ότι την κοινωνία μας δεν την εκφράζουν το μαύρο και ο σκοταδισμός. Τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη, όμως, που μας σπρώχνει πίσω στην καπιταλιστική, ολοκληρωτική, και ρατσιστική αγριότητα, την εκφράζουν μια χαρά. Από τις αρνήσεις τους σε κάθε είδους προοδευτική πνοή στο σύνταγμα μέχρι τα μπάρμπεκιου, τα Μπογδανονήσια και την παγανιστική λατρεία του νόμου και της τάξης, το μαύρο έρχεται. Κι αυτό κάνει αναγκαία την αντίσταση των χρωμάτων...

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο