Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
"Τάξη στο χάος" με συρματοπλέγματα και αστυνομικά τελεσίγραφα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τάξη στο χάος" με συρματοπλέγματα και αστυνομικά τελεσίγραφα!

Τα συρματοπλέγματα για την περίφραξη των στοιχειωδών δικαιωμάτων χιλιάδων κατατρεγμένων αποτελούν τον πυρήνα του σχεδίου της Ν.Δ. στο μέτωπο της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης.

Η κυβέρνηση προωθεί νέες «Αμυγδαλέζες» στο ανατολικό Αιγαίο καθώς και το «σαλβινικό τρίπτυχο «αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αυξημένες επιστροφές» ώστε να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο που η ίδια προκάλεσε στο εθνικό ζήτημα. Η τυχοδιωκτική τακτική της Ν.Δ. προεκλογικά, που απέδιδε την ευθύνη του πολυπαραγοντικού ζητήματος στον ΣΥΡΙΖΑ «που άνοιξε τα σύνορα», μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι “γαλάζιοι” αιρετοί των νησιών και των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης ήδη βρίσκονται στα κάγκελα. Σ’ αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό με όχημα την ατζέντα «νόμος και τάξη» ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η ψυχρολουσία στο Μαξίμου

“Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο” ήταν το κυνικό στίγμα του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που αφορούν τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Ο Στέλιος Πέτσας, επιχειρώντας δε να κατευνάσει τις πιθανές αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σέρβιρε μέτρα - “γλυκαντικά”, όπως η παράταση -έως 31.12.2020- των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου προανήγγειλαν τις παραιτήσεις τους σε περίπτωση δημιουργίας κλειστής δομής στο νησί προκαλώντας ψυχρολουσία στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε, σ’ αυτό το πλαίσιο, ότι οι βαρύγδουπες υποσχέσεις προς τις τοπικές κοινωνίες για την ανακούφιση της κρίσης βρίσκουν... συρματόπλεγμα. Ενδεικτική του κυβερνητικού πανικού μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Σάμο ήταν η σπουδή του Στ. Πέτσα να παρέμβει το επόμενο πρωινό σε τηλεοπτική εκπομπή κι ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

«Εμείς δεν θέλουμε τις τοπικές κοινωνίες ούτε τους δημάρχους απέναντι. Φυσικά τους θέλουμε όλους μαζί» διαμήνυσε, εμφανώς θορυβημένος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέτοντας και το παραπλανητικό δίλημμα που θα αποτελέσει την κυβερνητική σημαία τις επόμενες εβδομάδες: «Προτιμούν όμως αυτό το χάος ή προτιμούν να δουν μια τάξη στο χάος;”.

Επί ποδός τα φιντάνια της ακραίας πτέρυγας

Ταυτόχρονα, οι ακραίοι της Ν.Δ. δείχνουν διάθεση να κερδοσκοπήσουν στο αυταρχικό σκηνικό που στοχεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος... οριοθέτησε τις αρμοδιότητες της Ντόρας Μπακογιάννη στο να δίνει «φιλικές συμβουλές», καθώς “αυτιά στη Ν.Δ. τραβάει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει «αδειάσει» εμφατικά τους βουλευτές της Ν.Δ. που στήριξαν τις κτηνώδεις εκδηλώσεις ακροδεξιών με μπάρμπεκιου έξω από προσφυγικές δομές. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή επιχείρησε να κόψει τη... φόρα των φιντανιών της “γαλάζιας” εθνικιστικής πτέρυγας λέγοντας ότι «ο πολιτισμός μας είναι πολύ ισχυρός για να επηρεαστεί από άλλους. Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να αγκαλιάσει όποιον το επιθυμεί».

Ο Μ. Βορίδης “σερβίρει” το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη

Σ’ αυτό το φόντο, ο Μάκης Βορίδης έχει αναλάβει να εξειδικεύσει, με όρους ΛΑΟΣ, το τελεσίγραφο του Μ. Χρυσοχοΐδη για εκκένωση των καταλήψεων μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. “Εγώ λέω ότι η επιβολή έχει στοιχεία αναγκαστικότητας” επανέλαβε με τσεκουράτο τρόπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης να επενδύσει σε σκηνές Φαρ - Ουέστ ώστε να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της Ν.Δ. μετά το μπάχαλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Μ. Βορίδης φρόντισε δε να προσδώσει περαιτέρω πυγμή και... μπαρούτι στα μηνύματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παραλληλίζοντας τα Εξάρχεια με το Μπρονξ της Νέας Υόρκης, όπου «εφαρμόστηκε ένα δόγμα σκληρής αστυνομικής επιτήρησης για ένα συγκεκριμένο διάστημα και οι περιοχές καθάρισαν μετά από μάχες των αστυνομικών με το έγκλημα»!

Άρχισαν τα όργανα ενόψει προεδρικής εκλογής

Τα τύμπανα του πολέμου ξεκίνησαν να χτυπούν ανάμεσα στις πτέρυγες της Ν.Δ. ενόψει της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά στέλνουν πλέον δημόσια το μήνυμα στο Μαξίμου. «Είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος» ισχυρίστηκε μόλις προχθές ο βουλευτής Αχαΐας Α. Κατσανιώτης.

Σημειώνεται ότι ο Μ. Βορίδης δηλώνει “μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά”, λέγοντας πώς “μακάρι να είναι αυτή η επιλογή της παράταξης” ενώ και ο Γ. Κύρτσος δηλώνει πως θα ήταν “πολύ ικανοποιημένος” αν ο Αντ. Σαμαράς γινόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εξαιρετική περίπτωση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό και ο Κ. Καραγκούνης.

Στον αντίποδα, σήμα προς τον πρωθυπουργό για παράταση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου έχει στείλει ο Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς υποστήριξε ότι «από τα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση του Προέδρου κανένα δεν υπερτερεί σε οτιδήποτε του νυν Προέδρου”.

Επιπροσθέτως, η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε με νόημα ότι “ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος, που έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τιμά τον θεσμό του”. Σύμφωνα με «γαλάζιους» παράγοντες, υπέρ της παράτασης της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, “αν ο ίδιος αρνηθεί το αξίωμα σε περίπτωση που του προταθεί”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL