Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Πολλά για τους λίγους, εμπαιγμός για τους πολλούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολλά για τους λίγους, εμπαιγμός για τους πολλούς

Λογικά κανείς δεν πρέπει να πέσει από τα σύννεφα. Αρχικά εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Ύστερα ενέταξαν τις τεράστιες ακίνητες περιουσίες στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μειώνουν τον συντελεστή φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μειώνουν τον συντελεστή φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα. Μειώνουν και τη φορολογία στα μερίσματα. Από πού θέλετε να βρεθούν αυτά τα χρήματα;

Η μεσαία τάξη -την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε, όπως φώναζε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση- παραμένει στα ίδια ακριβώς που ήταν και επί προηγούμενης κυβέρνησης. Για την ακρίβεια είναι σε χειρότερη κατάσταση, αφού οι σημαντικές ελαφρύνσεις που προέβλεπε στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τώρα θα κληθούν να καταβάλλουν και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να ελαφρυνθούν περισσότερο οι πλούσιοι.

Επειδή όμως και πάλι τα χρήματα δεν φτάνουν, η κυβέρνηση προχωρά σε σοβαρές περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Περικοπές 20% στα κοινωνικά επιδόματα των ΑμεΑ, 12,5% στα οικογενειακά επιδόματα, 14% στο επίδομα ενοικίου, για να εξασφαλιστούν 367 εκατομμύρια ευρώ. Περικοπές στο επίδομα θέρμανσης, που για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές της χώρας υπερβαίνουν το 60%.

Το επίδομα παιδιού, προεκλογική υπόσχεση Μητσοτάκη, δεν φτάνει για όλους. Όσο για το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου, που μόλις πριν από λίγες μέρες ανέβαζαν ανεπισήμως στο 1 δισ., δεν φαίνεται να βγαίνει ούτε ευρώ από αυτόν τον προϋπολογισμό.

Υπάρχει ακόμα αμφιβολία για ποιους δουλεύουν και ποιους εμπαίζουν;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL