Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Αλ . Τσίπρας: "Είμαστε έδω για να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα" / Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί τη νεοσυντηρητική ρητορική και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ . Τσίπρας: "Είμαστε έδω για να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα" / Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί τη νεοσυντηρητική ρητορική και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Την Πέμπτη το βράδυ από τη Φλώρινα ο Αλ. Τσίπρας στοιχημάτιζε ότι το ρεπορτάζ των “Financial Times” που έβγαζε στη σέντρα την ελληνική κυβέρνηση ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ωφελεί μια ντουζίνα υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, δεν θα “έπαιζε” στην πλειονότητα των κεντρικών καναλιών και ιστοσελίδων της χώρας.

Δεν προκάλεσε καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ... κέρδισε το στοίχημα. Δεν έπαιξε ούτε το θέμα, ούτε φυσικά η πρόβλεψή του. Άλλωστε, όπως επίσης θύμισε, το ίδιο είχε συμβεί μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν κανένα κανάλι εθνικής εμβέλειας δεν ζήτησε να προβάλει το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Novartis που στη χώρα μας έχει... μετονομαστεί σε “σκευωρία”.

“Αυταρχισμός και νεοσυντηρητισμός”

Όσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλιμακώνει την προσπάθειά της να διαμορφώσει την ωμή πολιτική πραγματικότητά της επιβάλλοντας κλίμα “νεοσυντηρητισμού και αυταρχισμού”, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδομεί. Μια στρατηγική που στο τέλος της ημέρας, όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, πλήττει την ίδια δημοκρατία τόσο λόγω του αυταρχισμού στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και εξαιτίας της μονοφωνίας.

Απέναντι σ’ αυτά, αλλά και στο διαρκές ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων τις οποίες πέτυχε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οργώνει την Ελλάδα με ανοιχτές συνελεύσεις και αδιαμεσολάβητο διάλογο με τους πολίτες ζητώντας ένα πράγμα: “Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας”. Να εγγραφούν μέλη, να δυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και “να συνδιαμορφώσουν τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της χώρας που θα σταματήσει αυτό το πισωγύρισμα”.

Διαδοχική διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησαν...

Η λογική της κυβέρνησης, την οποία συνδράμει το πιο συμπαγές μπλοκ ΜΜΕ που έχει ποτέ σχηματιστεί στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, είναι απλή: αν δεν παίζει κάτι, δεν υπάρχει. Υπάρχει αυτό που παίζει. Όμως αυτό δεν αρκεί στη Ν.Δ., η οποία είναι αντιμέτωπη με γιγαντιαίες αντιφάσεις και αδιέξοδα που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο προεκλογικός εαυτός της. Τα βασικότερα από αυτά αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλ. Τσίπρας καλωσόρισε την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. ως προς τα δύο θέματα. Όμως παράλληλα στηλίτευσε αφενός την αναποτελεσματικότητα της ως προς το προσφυγικό και αφετέρου τη διχαστική και ακραία ρητορική που είχε υιοθετήσει προεκλογικά για να “ταΐσει” το υπερσυντηρητικό και ακροδεξιό κοινό της. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε πολύ έντονα και το γεγονός ότι ακόμα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ακροδεξιά ατζέντα με δηλώσεις τους, ρίχνοντας κάρβουνο στο μπάρμπεκιου του ρατσισμού. Κάτι που απλά μεγαλώνει τα εμπόδια για τη διαχείριση του θέματος. Η περίπτωση του “Μακεδονικού” είναι εξίσου εκκωφαντική για τη ΝΔ. “Αν εγώ συναντούσα τον Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, θα είχαν βγει οι ‘μακεδονομάχοι’ με περικεφαλαίες και σάρισες” σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ, απ’ όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών... Εκείνοι “που έσπειραν τον διχασμό και το μίσος στον ελληνικό λαό, αυτοί που μας λοιδορήσαμε και μας κατηγορήσανε ως προδότες”, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

...και αλλαγή ατζέντας για να κρύψουν αδιέξοδα, αδυναμίες και “δώρα”

Η διάψευση των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει στη μεσαία τάξη (17 ευρώ ετησίως όλα κι όλα κοστολογείται η “φροντίδα” της Ν.Δ. προς τη μεσαία τάξη) και στο συντηρητικό ακροατήριό της, αλλά και η αναποτελεσματικότητά της σε μείζονα ζητήματα που προεκλογικά έλεγε ότι θα επιλύονταν απ’ την επομένη κιόλας της εκλογικής επικράτησής της αναγκάζουν την κυβέρνηση να εφεύρει μια άλλη ατζέντα.

Αυτή την πλασάρουν τα ίδια ΜΜΕ σε επίπεδο σκληρής προπαγάνδας, ώστε να επικαλύψει όλες τις αστοχίες αλλά και τις... πονηρές πρωτοβουλίες της. Και σ’ αυτή την περίπτωση η λογική της κυβέρνησης με τη συνδρομή της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ είναι εξίσου απλή αν και αντίστροφη: υπάρχει ό,τι παίζει.

Όμως, ο Αλ. Τσίπρας “δεν θα κουραστεί” να επανακαταθέτει την ερώτησή του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη προκαλώντας τον να δώσει εξηγήσεις για την “επιείκεια” που επιδεικνύει στους “δράστες εγκλημάτων του λευκού κολάρου” με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Αλλαγές που, όπως επισήμαναν οι “Financial Times”, “θεωρούνται πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος”, καθώς “άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών”.

Θα συνεχίσει να αναδεικνύει την άρνηση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ψηφίσουν την ερμηνευτική διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που διευκρινίζει ότι δεν θα παραγράφονται αδικήματα δωροδοκίας τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν, αν αποδειχθούν.

“Νόμος και τάξη”

Η ατζέντα που σκέφτηκε η κυβέρνηση για να αποστρέψει τον προβολέα της δημοσιότητας μακριά από όλα τα παραπάνω δεν αφορά άλλο από την “ασφάλεια”. Όμως, όσο πιο μεγάλα τα προβλήματα της κυβέρνησης τόσο πιο ακραία η ατζέντα του “νόμος και τάξη” για να καθησυχάσει ή να παραπλανήσει όσους πίστεψαν στ’ αλήθεια ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έσκιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών ή ότι ο Άδ. Γεωργιάδης δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο να αναγκαστεί να δηλώσει ότι οι πατριώτες της ενδοχώρας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Από τις επικοινωνιακές περατζάδες στα Εξάρχεια, την έφοδο της αστυνομίας στα σινεμά για το “Τζόκερ”, την έφοδο σε κλαμπ στο Γκάζι, μέχρι τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και την παράνομη προσαγωγή του γραμματέα της Σπουδάζουσας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Μια διαρκής ένταση και αστυνομοκρατία που δεν αποσκοπεί στην ευταξία και την καταπολέμηση μεγάλων καρτέλ ναρκωτικών, που δεν έχει στο στόχαστρο “λευκά κολάρα”, αλλά λειτουργεί ως σόου για το απογοητευμένο υπερσυντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Μέσα σε όλη αυτή τη στρατηγική έντασης, το Μαξίμου εκπληρώνει και τον στόχο της επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέγοντας ότι πίσω από την -πολλαπλασιασμένη με μεγεθυντικό φακό- ανομία κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή υπερασπίζεται τα πανεπιστήμια και τον δημόσιο χαρακτήρα τους, αρνούμενος να συναινέσει στην απαξιωτική λογική που επιδεικνύει η κυβέρνηση στα ΑΕΙ προκειμένου να μειώσει την προσφορά και να αυξήσει τη ζήτηση των ιδιωτικών κολεγίων.

“Δεν θα τσιμπήσουμε στην προβοκάτσια”

Προσπαθούν να δημιουργήσουν “την αίσθηση ότι την ευθύνη για τα όποια πιθανά επεισόδια που κάθε χρόνο, δυστυχώς, γίνονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου, την έχει το φοιτητικό κίνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ” είπε ο Αλ. Τσίπρας και ήταν κατηγορηματικός: “Σ’ αυτή την προβοκάτσια εμείς δεν θα τσιμπήσουμε. Εμείς θα πούμε ότι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, όχι τα μπάχαλα, αλλά και το δικαίωμα του τελευταίου νέου ανθρώπου στον τόπο να διακινεί ελεύθερα τις απόψεις του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL