Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Βαλκάνια, ΝΑΤΟ και ΕΚΤ…
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαλκάνια, ΝΑΤΟ και ΕΚΤ…

Του Γιώργου Καπόπουλου

Η αντιπαράθεση Γαλλίας - Γερμανίας, που κορυφώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με το βέτο Μακρόν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., επεκτείνεται σε νέα μέτωπα. Σχεδόν αμέσως με τη διαπίστωση Μακρόν στον "Economist" ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μάας με άρθρο του στο "Spiegel" τόνισε ότι θα ήταν λάθος να υπονομεύσουμε το ΝΑΤΟ, χωρίς τις ΗΠΑ ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, πρόσθεσε. Είναι φανερό ότι το Βερολίνο νιώθει να απειλείται λιγότερο από την παράκαμψη της Ατλαντικής Συμμαχίας από τον Τραμπ και περισσότερο από μια ευρωπαϊκή αμυντική δομή στην οποία θα κυριαρχεί η Γαλλία.

Άλλωστε, στο άρθρο του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θυμίζει την πρότασή του για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο θα μετέχει η Βρετανία παρά το Brexit. Προφανώς στο Βερολίνο φοβούνται ότι τα όποια βήματα εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας θα δημιουργήσουν πίεση για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων πολιτικής πλαισίωσης της Ευρωζώνης, με άλλα λόγια θα επαναφέρουν συνολικά την ευρωπαϊκή ατζέντα που ανέπτυξε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 ο Μακρόν στην ομιλία του στη Σορβόννη. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου θα καταστεί σαφές αν Γαλλία και Γερμανία θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τη διαφορετική προσέγγισή τους για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Όμως ο γαλλογερμανικός πόλεμος χαρακωμάτων επεκτείνεται και πέραν της ευρωπαϊκής άμυνας στη λειτουργία της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των "Financial Times", οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Εσθονίας κινούνται προς την κατεύθυνση περιορισμού των υπερεξουσιών της προέδρου, σε όφελος των μελών του Δ.Σ., λίγες μέρες μετά την αλλαγή φρουράς από τον Ντράγκι στη Λαγκάρντ. Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για προειδοποιητική βολή ή αν το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα αποτελέσει ακόμη ένα πεδίο γαλλογερμανικής αντιπαράθεσης. Από τα Τίρανα και τα Σκόπια στη Φρανκφούρτη η γαλλογερμανική κόντρα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL