Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Φαινόμενα θεσμικού εκφασισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φαινόμενα θεσμικού εκφασισμού

 Αυτή η αδιανόητη φράση από το στόμα υπουργού δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης απέναντι σε μια κοινωνική κατηγορία, όπως είναι οι φοιτητές, που το μόνο τους "αδίκημα" ήταν να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα του συνδικαλισμού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πέρυσι τέτοιο καιρό ο "τσεκουράτος" Βορίδης μας έλεγε ότι πρέπει να παρθούν θεσμικά μέτρα για να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Φέτος, ο Μ. Βορίδης έβαλε... γλυκά το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Μας είπε λίγο - πολύ ότι η κυβέρνηση με τη βία θα επιβάλει τις απόψεις της, στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα είναι οι φοιτητές, αύριο οι εργαζόμενοι στην Υγεία, μεθαύριο οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση. Η Ν.Δ., λίγο διστακτικά και μουλωχτά στην αρχή, φωναχτά τώρα βάζει την ακροδεξιά της ατζέντα στην πολιτική όπως βάζει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της στην οικονομία. Η κυβέρνηση δεν θέλει πολιτικό αντίλογο ούτε στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού, όπου η πλειοψηφία ψηφίζει για να διώξει τη μειοψηφία, αλλά ούτε στο επίπεδο της κοινωνίας, στο πεζοδρόμιο όπως θα έλεγαν απαξιωτικά στην Πειραιώς.

Βαδίζουμε προς ένα πολίτευμα που θα είναι κατ' ευφημισμό δημοκρατικό. Στην πολιτική θα επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή και στην κοινωνία το δίκαιο του ισχυρού. Όλα αυτά βέβαια με την υποστήριξη των συστημικών fake ΜΜΕ που αναδεικνύονται στο μακρύ χέρι της νέας διακυβέρνησης. Τα δικαιώματα περιστέλλονται, ακόμη και με τη βία, όταν βέβαια δεν ιδιωτικοποιούνται (Υγεία και Παιδεία). Το άσυλο υπάρχει, αλλά μόνο για τους τραπεζίτες, εν αντιθέσει με τους κοινωνικά ευάλωτους και αδύναμους (πρόσφυγες και μετανάστες) στους οποίους επιφυλάσσονται κλειστά στρατόπεδα και απελάσεις, ενώ το κοινωνικό κράτος και ό,τι δημόσιο κατεδαφίζονται και διαμοιράζονται μεταξύ "φίλων και γνωστών" της συντηρητικής παράταξης. Κι αυτά είναι μόνα μερικά, εμβληματικά, από τα κατορθώματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον λίγο χρόνο που κυβερνά.

Η κυβέρνηση, τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της, δείχνει τα νεοφιλελεύθερα δόντια της στην κοινωνία και σε όποιον σταθεί εμπόδιο στις ακροδεξιές διαθέσεις της. Δεν θα της βγει. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, την κοινωνία δηλαδή και τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL