Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Όλοι να έχουν φωνή στο κόμμα μας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι να έχουν φωνή στο κόμμα μας...

Του Ανδρέα Τσακίρη*

Τον Ιούλιο το κόμμα έχασε τις εκλογές από όλες εκείνες τις συντηρητικές δυνάμεις που συνασπίστηκαν με κορμό τη Ν.Δ. με μοναδικό στόχο να γκρεμίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με όπλο τα ψέματα και τα fake news.

Για τους νεκρούς στο Μάτι έφταιξαν ο Τσίπρας, η Δούρου, ο Σκουρλέτης, ο Τόσκας! Πρώτα έκαναν αντιπολίτευση πάνω στους νεκρούς, σήμερα ανακάλυψαν την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δηλητηρίασαν και διαίρεσαν τον λαό χρησιμοποιώντας εθνικιστική ρητορική, χαρακτήριζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών προδοτική, οργάνωναν συλλαλητήρια. Τώρα, βέβαια, άλλαξαν και η συμφωνία είναι καλή και πρέπει να τηρηθεί.

Υποσχέθηκαν ανάπτυξη 4% με καλοπληρωμένη εργασία γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον, μια και καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει, και αντί για καλοπληρωμένη εργασία στα πρώτα νομοσχέδια που φέρνουν καταργούν εργασιακά δικαιώματα και μειώνουν μισθούς.

Υποσχέθηκαν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και μειώσεις φόρων. Το πρώτο ήδη το ξέχασαν, για το δεύτερο ξέχασαν τα χαμηλά εισοδήματα και ετοιμάζουν μειώσεις φόρων μόνο για τα υψηλά εισοδήματα στις μεγάλες εταιρείες και στα μερίσματα μετοχών.

Υποσχέθηκαν ανάπτυξη, παρέλειψαν όμως να πουν ότι τη συνδυάζουν με την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Θεωρούν ότι μπορούν να θυσιάζουν το περιβάλλον μπροστά στις απαιτήσεις των επενδυτών.

Υποσχέθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας με την επένδυση του Ελληνικού -που θα ξεκίναγε την πρώτη εβδομάδα και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει-, μια και ο Λάτσης δεν έχει τα χρήματα και ψάχνει να δανειστεί, αφού του έφυγαν οι ξένοι επενδυτές.

Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διώχνει την επένδυση στις Σκουριές, ενώ η Ελληνικός Χρυσός καταπατούσε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει για παραγωγή τελικού προϊόντος στην Ελλάδα -όπου το Δημόσιο θα είχε έσοδα- και παράλληλα κατέστρεφε το περιβάλλον με αμφισβητούμενες μεθόδους παραγωγής.

Στο προσφυγικό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανίκανος να διαχειριστεί τις ροές, όμως ξαφνικά το πρόβλημα έγινε γεωπολιτικό...

Και όλα αυτά τα ψέματα, όπως και πολλά άλλα, τα πέρασαν στον κόσμο, ελέγχοντας την πλειονότητα των ΜΜΕ και έχοντας υπεροπλία στα blogs και στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Η φωνή μας δεν έφτασε ποτέ στα αυτιά των εργαζομένων, των συνταξιούχων των μικρομεσαίων. Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησής μας διαστρεβλώθηκαν, αποσιωπήθηκαν...

Γιατί δεν έφτασε η φωνή μας σε αυτούς; Διότι το κόμμα ήταν μέσα στο καβούκι του, μακριά από τους μαζικούς χώρους, τους συλλόγους, τα σωματεία. Ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωνή μας δεν ήταν οργανωμένη. Ούτε στο Ίντερνετ, εκεί που βρίσκονται τα αυτιά και τα μάτια των νέων ανθρώπων.

Υποθήκη για το μέλλον το 32%

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και πήρε ένα 32% και αυτό είναι μια μεγάλη υποθήκη για το μέλλον. Με γνώμονα λοιπόν το 32% θα πρέπει να χαράξουμε την πολιτική μας. Και αυτό θα γίνει μόνον όταν προσεγγίσουμε αυτόν τον κόσμο, τον κάνουμε να συμμετέχει στην προσπάθειά μας.

Ανοίγοντας το κόμμα, θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την κοινωνία, να συμμετάσχουμε στα σωματεία, στους δήμους, στους μαζικούς φορείς, να μικρύνουμε ηλικιακά.

Θεωρώ ότι οι αλλαγές στο κόμμα δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν. Όλες οι μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, ιστορικά, έρχονται με τις αλλαγές στον τρόπο παραγωγής. Το κόμμα νέου τύπου π.χ. εμφανίστηκε με την αλλαγή του τρόπου παραγωγής στα εργοστάσια, με τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Σύντροφοι, είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, στην εποχή της ρομποτικής, στην εποχή της ψηφιακής πληροφορίας. Και η αλλαγή του κόμματος πρέπει να έχει σχέση με αυτό. Πρέπει να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή με την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, με διαδικτυακές ψηφοφορίες που θα διευρύνουν τη δημοκρατία μέσα στο κόμμα, που θα δώσουν βήμα σε πλατιές συζητήσεις. Έτσι οι απόψεις των μελών και των φίλων θα φτάνουν έως την ηγεσία και θα μπορούν να διαμορφώνουν την πολιτική του κόμματος.

Σε δύο επίπεδα λοιπόν θα πρέπει να δομηθεί η διεύρυνση στο κόμμα: ένα πλατύτερο των φίλων και ένα υποσύνολο των μελών, όπου όμως όλοι θα συμμετέχουν και όλοι θα έχουν φωνή.

Ακούγονται φόβοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χάσει τη ριζοσπαστική αριστερή του φυσιογνωμία. Όμως αυτό δεν γίνεται, γιατί αριστερή πολιτική είναι η πολιτική που σε κάθε καίριο ζήτημα των καιρών έχει ως επίκεντρο τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και αυτό είναι ο θεμελιώδης λίθος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρέας Τσακίρης είναι μέλος του Συντονιστικού της Ο.Μ. Νίκαιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL