Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στα ψιλά / Στην όαση του Κόκκινου με τον Ν. Μπελαβίλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Στην όαση του Κόκκινου με τον Ν. Μπελαβίλα

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια υπόθεση πέντε αιώνων, ίσως και περισσότερο. Δεν υπήρχε ως νόμος, είναι εθιμικό δίκαιο των πανεπιστημίων όλου του κόσμου. Τα ΜΑΤ δεν μπαίνουν στα πανεπιστήμια, οι ένοπλες φρουρές δεν μπαίνουν. Αυτό συνέβαινε και πριν νομοθετηθεί... ακόμα και στη δικτατορία. Και όπου μπαίνουν, οι Σύγκλητοι παραιτούνται, θα το δείτε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ... όπου δεν υπάρχει κανένας νόμος να προστατεύει το άσυλο».

Πραγματική όαση να είσαι συντονισμένος στους 105,5 και να ακούς τον Νίκο Μπελαβίλα Στο Κόκκινο να υπερασπίζεται τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου από την επίθεση των ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού και την τιμή της ακαδημαϊκής κοινότητας από φαινόμενα τυφλής υποταγής στον αυταρχισμό της εκτελεστικής εξουσίας. Ήταν, βλέπεις, που πέρασε στα ψιλά η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου να υπερασπιστεί το άσυλο και τον εορτασμό της επετείου του αντιδικτατορικού ξεσηκωμού του ’73. Πέρασε στα ψιλά το γεγονός πως «για μία ακόμη φορά η Σύγκλητος του ΕΜΠ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως πάντα στην Ιστορία της, παρότι άλλοι πανεπιστημιακοί προσκύνησαν υποταγμένοι στην εξουσία και το χυδαίο κλίμα των καναλιών», είπε ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη και όσοι είχαν την τύχη να τον ακούσουν κατάλαβαν γιατί αυτές οι φωνές απουσιάζουν από τα επιτελικά ΜΜΕ, από τα οποία τις τελευταίες ημέρες παρελαύνουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι μοιάζουν να είναι και οι μόνοι που έχουν άποψη για το πανεπιστημιακό άσυλο στη χώρα μας.

Πραγματική όαση δημοκρατίας να είσαι συντονισμένος Στο Κόκκινο και να ακούς τον Νίκο Μπελαβίλα να καυτηριάζει την απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος τις ημέρες της επετείου του Πολυτεχνείου, θυμίζοντας πως «υπάρχουν αναλογίες πάλι... τον καιρό της δικτατορίας, σε στιγμές δύσκολες, υπήρξαν πανεπιστημιακοί που 'προσκύνησαν'. Θυμάμαι τον Παπαδόπουλο να καθυβρίζει Συγκλήτους και οι Σύγκλητοι να κάθονται και να ακούν τον δικτάτορα... δεν αντέχουν, άνθρωποι είναι, προτιμούν να υποταχθούν στην εντολή της εξουσίας».

Λόγια και απόψεις που δεν χωρούν στην ατζέντα των επιτελικών ΜΜΕ, που εδώ και μέρες στρώνουν το χαλί στην πολιτική Χρυσοχοΐδη και στην τακτική «κρότου - λάμψης» που έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις απανωτές αστοχίες του επιτελικού κράτους και την ικανοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίου με την επίδειξη της αστυνομικής ισχύος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL