Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δι υπόθεσίν τους

Eurokinissi

Το «σύστημα» επανήλθε με τα ίδια μυαλά και τις ίδιες πρακτικές. Και με ιδιοκτησιακή αντίληψη

Κυβερνητικός βουλευτής τηλεφωνεί την Παρασκευή σε εισαγγελέα και του ζητεί «την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης που τον αφορά».

Η παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης αποκαλύπτεται το Σάββατο από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο βουλευτής ομολογεί ότι παρενέβη. Όλα τα κόμματα -πλην της Ν.Δ.- με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το γεγονός.

Το Σάββατο σε παραλιακό ξενοδοχείο (γιατί η εξουσία θέλει καλοπέραση) ο Κ. Μητσοτάκης μιλά στους βουλευτές του. Δεν επιβάλλει ποινή στον βουλευτή, δεν παίρνει πολιτικές αποστάσεις, δεν καταδικάζει, δεν τον επιδοκιμάζει. Για την ακρίβεια: δεν λέει λέξη για το θέμα. Τόσο ευθυνόφοβος.

Την Κυριακή ο Κ. Μητσοτάκης δίνει τηλεοπτική συνέντευξη (στον ΣΚΑΪ). Σιγά μην τον ρωτήσουν. Τόσο βολικά.

Η Ν.Δ. και όλα τα στελέχη της τηρούν «σιγή ασυρμάτου» γιατί δεν ξέρουν τι να πουν ή δεν ξέρουν πώς να το υποστηρίξουν.

Το ίδιο και τα μέσα ενημέρωσης. Όλο το Σαββατοκύριακο η παρέμβαση κυβερνητικού βουλευτή στη Δικαιοσύνη δεν ήταν απλά εκτός ενημερωτικής ατζέντας, ούτε ερώτηση ούτε αναφορά δεν γινόταν. Λες και έκανε «τζιζ». Ανεξήγητο; Ίσως.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή ρύθμιση που αμνηστεύει τους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια που έδωσαν - άσχετο, αλλά θαλασσοδάνεια έχουν πάρει και τα ΜΜΕ που σιωπούν για την παρέμβαση του βουλευτή στη Δικαιοσύνη.

Η Ένωση Εισαγγελέων χαρακτηρίζει «κρυπτοαμνηστευτική» τη ρύθμιση. Πλέον η κακουργηματική απιστία θα διώκεται όχι αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο κατ’ έγκληση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται αιφνιδιασμένη, καθώς όσα νομοθετεί η Ν.Δ. είναι ασύμβατα με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και με το πνεύμα των Κοινοτικών Οδηγιών.

Η Ν.Δ. «τελειώνει» και με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που πολύ την ενοχλούν στο σκάνδαλο της Novartis. Πλέον κανείς δεν θα καταθέτει στοιχεία για σκάνδαλα, αφού η απιστία διώκεται μόνο κατ’ έγκληση.

Ο Αλ. Τσίπρας προτείνει να μπει στο σύνταγμα μια διάταξη που εξασφαλίζει ότι δεν θα αρχειοθετηθούν σκάνδαλα όπως της Novartis. «Είναι μπαχαλάκιας» απάντησε ο Αν. Λοβέρδος που, μαζί με τη Ν.Δ., εξανίσταται επειδή χάλασε το κλίμα στην Επιτροπή Αναθεώρησης. Γιατί χαλά το κλίμα όταν δεν παραγράφονται σκάνδαλα, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Όλα αυτά στα μέσα ενημέρωσης περνούν στα ψιλά ή δεν περνούν καθόλου.

Η παλινόρθωση στις εκλογές των κομμάτων που δημιούργησαν την κρίση και έφεραν τα Μνημόνια έδωσε την εντύπωση ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν τώρα όπως πριν το 2010. Ότι το 2015 - 2019 ήταν μια παρένθεση στον παραδοσιακό τρόπο άσκησης εξουσίας στην Ελλάδα.

Το «σύστημα» επανήλθε με τα ίδια μυαλά και τις ίδιες πρακτικές. Και με ιδιοκτησιακή αντίληψη ότι η χώρα του ανήκει κι ο λαός ζει και εργάζεται για την ευημερία και την αναπαραγωγή του «συστήματος».

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις