Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Προπαγάνδα και επιθετική ανικανότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προπαγάνδα και επιθετική ανικανότητα

Η Νέα Δημοκρατία έκανε μια ακούραστη, καταστροφολογική αντιπολίτευση, επί όλων των θεμάτων. Πιο ακραία ήταν εκεί που συμφωνούσε. Κατήγγειλε με πάθος πολλά από αυτά που στο τέλος αναγκαζόταν να ψηφίσει. Π.χ. επιδόματα. Κορύφωση του αντιπολιτευτικού μένους ήταν η μειοδοσία (!!!) του ΣΥΡΙΖΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό. Το τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκε και η Novartis στην αντιπολιτευτική γκάμα της. Δεν υπάρχει σκάνδαλο ή υπάρχει ένα διεθνές, αόριστο σκάνδαλο. Αντίθετα, υπάρχει «σκευωρία για να θιγούν στελέχη» της.

Στην αντιπολιτευτική στρατηγική της ως αναπόσπαστο στοιχείο είχε την αποδόμηση και ηθική απαξίωση προσώπων. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και κορώνες απέναντι σε θέματα πιο αφηρημένα για τον κόσμο, π.χ. θέματα προϋπολογισμού, τα «εικονογραφούσε» με έναν κακό κυβερνητικό άνθρωπο.

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός απομόνωνε μια φράση, μια γκριμάτσα και την έπαιζε σε χιλιάδες αναπαραγωγές. Κατέστρεφε πολλές θετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, μερικές καλές αποδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνοντας άσχετα θέματα που σκέπαζαν τη θετική είδηση. Π.χ. ανακοινώθηκε μια τριπλή παροχή στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου για τους νησιώτες (με έκπτωση στο κόστος μεταφοράς), επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά της προσφυγικής κρίσης και τεράστια οικονομική ενίσχυση της περιφέρειας με το Ειδικό Αναπτυξιακό, με νέα ευρωπαϊκά προγράμματα και αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ε τη μέρα της τριπλής ανακοίνωσης των εξαιρετικά θετικών μέτρων, διέρρευσε (από τους εκπληκτικούς κρατικούς μηχανισμούς της) ένα ηλίθιο υπηρεσιακό έγγραφο για πιθανή μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου σε χοτ σποτ κι έγινε χαλασμός. Σκεπάστηκε από τις κινδυνολογικές κραυγές, το ισχυρά αναπτυξιακό πολυμέτρο. Χιλιάδες τέτοια παραδείγματα. Από ένα χειρουργό και έναν επικουρικό το τάδε περιφερειακό νοσοκομείο, βρέθηκε με πέντε, νά και ένα χάπενινγκ διαμαρτυρίας συνδικαλιστών, νά μια καταγγελία νεοδημοκράτη δημάρχου ή περιφερειάρχη. Γνωστά...

Σήμερα ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία παίρνει έτοιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά οικονομικά στοιχεία και τα οικειοποιείται (π.χ. τη μείωση του ΕΦΚΑ, μειωμένα διεθνή επιτόκια δανεισμού κ.λπ.), αλλά εκεί που χρειάζεται να χτίσει πολιτικές τα κάνει μούσκεμα. Π.χ. στο προσφυγικό. Με πεντέμισι χιλιάδες πρόσφυγες παρέδωσε τη Μόρια ο Βίτσας, τρεις φορές πάνω την πήγε σε τρεις μήνες, η Ν.Δ. (κυρίως στη Σάμο δεν είχε πάει καλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Κι όμως σιωπή. Καμιά ενοχοποίηση της προφανούς κυβερνητικής αδυναμίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει την αντιπολιτευτικό του ρυθμό, να προχωρήσει στην ιδεολογική και οργανωτική του ανασυγκρότηση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, εξαιρετικά επιθετικές αντι-ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσεις, έναντι της τεράστιας υστέρησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο προσφυγικό. Σιγά – σιγά, στην υπόθεση του σκανδάλου στο φάρμακο, έρχονται στο φως νέα στοιχεία (όπως το ελβετικό ντοκιμαντέρ) που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και το βάθος του. Η συζήτηση όμως πρέπει να αποκεντρωθεί και να νεκρωθεί στην Προανακριτική και τους νομικισμούς.

Η περιθωριοποίηση του κεντρικού (και επιβαρυντικού πολιτικά για την ίδια) θέματος, έναντι μιας ελάσσονος παραμέτρου του, υπήρξε το βασικό και πάγιο εργαλείο του πολύ καλού προπαγανδιστικού μηχανισμού της Ν.Δ. Αντί να ασχολείται με την απόδειξη, ασχολείται (και λόγω μιντιακής υπεροπλίας, απασχολεί) με το πόσο κακή είναι η δήλωση ενός συριζαίου. Ένα ερώτημα είναι: μήπως κι εμείς, καμιά φορά, την διευκολύνουμε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL