Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Δεν είναι βλάκες, είναι ακροδεξιοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είναι βλάκες, είναι ακροδεξιοί

 Ακροδεξιοί, εθνικιστές και ρατσιστές έχουν πολλάκις χρησιμοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν αυτή την πρακτική. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά: Τον Νοέμβριο του 2007 κάτοικοι μιας πόλης 60 χλμ. από το Σίδνεϊ πέταξαν δυο γουρουνοκεφαλές σε προαύλιο σχολείου μουσουλμάνων και τζαμιού. Το ίδιο ακριβώς έκαναν τον Δεκέμβριο του 2015 ακροδεξιοί στο Μπλάκμπερν της Βρετανίας σε αντίστοιχο χώρο.

Δεν αποτελούν βέβαια μόνο οι μουσουλμάνοι στόχο τέτοιων πρακτικών. Τον Οκτώβριο του 2014 φοιτητές δήλωσαν την αποστροφή τους για την εβραϊκή κοινότητα τοποθετώντας γουρουνοκεφαλές σε προθήκες σουπερμάρκετ με κρέας σφαγμένο με τον παραδοσιακό εβραϊκό τρόπο.

Οι ακροδεξιοί των Διαβατών θέλησαν όμως να αντιγράψουν επακριβώς ό,τι έκαναν οι ακροδεξιοί του Κέμνιτς στη Γερμανία. Τον περασμένο Ιούνιο διοργάνωσαν μπάρμπεκιου δίπλα σε στέκια μουσουλμάνων μεταναστών. Οι λεκτικές αντιπαραθέσεις οξύνθηκαν τόσο, που ένας μετανάστης επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν ακροδεξιό. Αυτό ακριβώς επιζητούν και οι Έλληνες μιμητές: να υπάρξει ένταση με κάποιον πρόσφυγα (σιγά μην ενδιέφερε ποτέ έναν μουσουλμάνο τι κρέας ψήνει κάποιος δίπλα του), ώστε να πυροδοτηθεί εκ νέου η επικοινωνιακή ένταση περί «άγριων μουσουλμάνων».

Το ζήτημα όμως έλαβε και πολιτικές διαστάσεις εδώ στην Ελλάδα, μετά την ανακίνηση του θέματος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη. Οι Πλεύρης και Κυρανάκης της Ν.Δ. υπερασπίστηκαν ουσιαστικά την κινητοποίηση των ακροδεξιών, αποκαλύπτοντας ξανά από τι είδους ανθρώπους αποτελείται η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν» ήταν το σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη για τους Κυρανάκη και Πλεύρη. Η φράση της συνιστά από μόνη της μια πολύ απαξιωτική μομφή για τους δύο συναδέλφους της. Δεν είναι και λίγο πράγμα το να σε αποκαλεί ένα τόσο σημαντικό στέλεχος λίγο - πολύ βλάκα.

Ωστόσο η φράση της Ντόρας Μπακογιάννη δεν επιλύει το πρόβλημα της Ακροδεξιάς εντός της Ν.Δ. Το να εντάσσεις στο σύμπαν της βλακείας έναν ακροδεξιό δεν αποτελεί πολιτική νίκη της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης.

Πόσο μάλλον όταν ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός δεν επαναφέρει τους δύο αλλά και τον Χαράλαμπο Αθανασίου ή τον Στράτο Σιμόπουλο, στην τάξη. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν αυτός ως αντιπολιτευόμενος αρχηγός επένδυσε στην ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL