Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Νίκος Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα προγραμματικό restart
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα προγραμματικό restart

Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ισχυρό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές, με την εντολή να διορθωθεί και να επανέλθει στην εξουσία.

Ο κ. Φίλης είναι έντονα επικριτικός απέναντι στην κ. Κεραμέως την οποία κατηγορεί για αύξηση της εκπαιδευτικής ανισότητας, ενώ βάλλει και συνολικά κατά της κυβέρνησης πάνω σε καίρια θέματα όπως είναι το προσφυγικό.

 Πρωτοφανή ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση επιστρέφει στη μνημονιακή «κανονικότητα» την οποία πλήρωσαν το δημόσιο σχολείο με την υποβάθμισή του, οι εκπαιδευτικοί με διαθεσιμότητες-απολύσεις και την τιμωρητική αξιολόγηση, οι νέοι με μέτρα εκπαιδευτικού αυταρχισμού και πολλοί άξιοι νέοι επιστήμονες με τη φυγή τους στο εξωτερικό. Στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αξιόλογο έργο, το οποίο τώρα απειλείται από ένα πρόγραμμα αντιμεταρρύθμισης, με κεντρικό στόχο να αυξηθούν οι εκπαιδευτικές ανισότητες μέσω της ψευδώνυμης «αριστείας» και να σπρώχνονται επιπλέον 20.000 παιδιά κάθε χρόνο έξω από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, «πελάτες», όπως τους είχε αποκαλέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στα ιδιωτικά κολέγια.

Με τον ίδιο στόχο προχωρούν στην αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων τα οποία θα λειτουργούσαν τον Σεπτέμβριο του 2020, στη ματαίωση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στον προϋπολογισμό του 2020 μειώνει τις πιστώσεις κατά 200 εκατ. ευρώ, ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεχούς αύξησης επί ΣΥΡΙΖΑ.» Και προσθέτει «οι αναγκαίοι διορισμοί μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει, αναβάλλονται ή και ματαιώνονται. Κι αυτό παρότι τα κενά είναι τεράστια και αναγκαζόμαστε κάθε χρόνο να προσλαμβάνουμε δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές.

Είναι προφανές ότι η επικίνδυνη αυτή αντιμεταρρύθμιση θα προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις στην κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα και τη νεολαία, που πολύ φοβούμαι ότι η Δεξιά θα απαντήσει με έξαρση του αυταρχισμού και της καταστολής.

Αλλά και στο πεδίο της διαχείρισης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέγραψε πρωτοφανή ανικανότητα, όπως πιστοποιείται από τις 300.000 χαμένες διδακτικές ώρες μόνο τον Οκτώβριο και τα χιλιάδες κενά, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει πιστώσεις-ρεκόρ για αναπληρωτές, πάνω από 34.000, για τη φετινή χρονιά».

Η Ν.Δ. έσπειρε ανέμους ως αντιπολίτευση και θερίζει θύελλες ως κυβέρνηση

Απαντώντας για τις προκλήσεις που οδηγούν  στην αναζωπύρωση του αντιπροσφυγικού κλίματος, επεσήμανε ότι «το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ανοιχτών συνόρων, όπως δημαγωγούσε προεκλογικά η Ν.Δ., αλλά παγκόσμιο πρόβλημα, που η αντιμετώπισή του προϋποθέτει συνειδητοποίηση του βάθους του. Είναι αποτέλεσμα πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πείνας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Χρειάζεται να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Ν.Δ. έσπειρε ανέμους ως αντιπολίτευση και θερίζει θύελλες ως κυβέρνηση. Η ομολογία Χρυσοχοΐδη, ότι το προσφυγικό δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με μέτρα όπως αυτά του πρόσφατου νόμου, που φτάνει στο σημείο να αμφισβητήσει τα δικαιώματα των ασυνόδευτων έφηβων προσφύγων και μεταναστών.

«Γαλάζιοι» βουλευτές και δήμαρχοι επιχειρούν να καλύψουν την κυβερνητική υποχώρηση στο Μακεδονικό, με την υπόθαλψη ή ανοχή της ξενοφοβίας και του μίσους κατά των προσφύγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε διαχειριστεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικά παρά τους μνημονιακούς καταναγκασμούς το προσφυγικό με όρους αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και διεθνούς δικαίου.

Θυμάμαι ότι ως υπουργός Παιδείας, με την καθοριστική συμβολή του αείμνηστου γ.γ. του υπουργείου Γιάννη Παντή, φροντίσαμε να σταλούν 13.000 προσφυγόπουλα στα σχολεία, πολλά από αυτά μαζί με τα Ελληνόπουλα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ηταν ένα βήμα. Σήμερα βλέπουμε την αντίστροφη πορεία.» 

Η αντιπαράθεση με τη Δεξιά πρέπει να στηρίζεται στην αμφισβήτηση της ιδεολογικής της ηγεμονίας

Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «στις εκλογές έχασε συγκεντρώνοντας όμως ένα υψηλό ποσοστό. Συνεπώς η λαϊκή εντολή είναι να διορθωθεί για να επανέλθει. Γι’ αυτό απαιτείται η κριτική αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας μας. Δεν αρκεί η τακτική του «ώριμου φρούτου» για να πέσει η Ν.Δ. Χρειάζεται να αναδειχθούμε ως μια εναλλακτική, ριζοσπαστική-αριστερή δύναμη, σε ρήξη με μνημονιακές πολιτικές που αναγκαστήκαμε να υλοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε ένα προγραμματικό restart. Μια φυσιογνωμία έξω από τον οικονομισμό στον οποίο πολλές φορές γλιστρήσαμε, σπρωγμένοι από την οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της. Χωρίς αμφισημίες, όπως π.χ. κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Χωρίς ατυχείς συμβιβασμούς, όπως αυτοί στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Χωρίς τη φαντασίωση ενός «νέου ΠΑΣΟΚ». Ικανοί να συγκροτούμε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, ένα ηγεμονικό μπλοκ της κοινωνικής αλλαγής. Και να μην απομονωνόμαστε σε σχήματα «μόνοι εναντίον όλων», που αποδείχθηκε πως βοήθησε στη συγκρότηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επανασυστηθεί στην κοινωνία

Ερωτώμενος εάν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί προς την Κεντροαριστερά, απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επανασυστηθεί στην κοινωνία ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ικανό να απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ευαισθησιών, από το αντινεοφιλελεύθερο και αντιεθνικιστικό προοδευτικό Κέντρο έως τον χώρο της νεολαιίστικης αυτονομίας που είναι μακριά από τη βία. Αυτό δεν συνιστά πολυσυλλεκτισμό, εφόσον η εκπροσώπηση στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα άμεσων αλλαγών με δημοκρατικές-οικολογικές αξίες και απελευθερωτικό κοινωνικό μήνυμα.

Με αυτή την προπαρασκευή θα πορευτούμε στους αγώνες και στους θεσμούς ως μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση σήμερα και ως κυβέρνηση αύριο. Ωριμάζοντας οι συνθήκες και ταυτόχρονα ωριμάζοντας κι εμείς, μέσα στις αντιφατικές διεργασίες που συντελούνται στη χώρα μας και την Ευρώπη, σε οργανική επικοινωνία με τα ελπιδοφόρα σκιρτήματα κατά της λιτότητας και των κοινωνικών ανισοτήτων που διατρέχουν τον πλανήτη και αποδεικνύουν πως το παρόν δεν είναι αιώνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL