Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πόσο απέχει ο ρατσισμός από τον φασισμό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόσο απέχει ο ρατσισμός από τον φασισμό;

Δυστυχώς, οι γενναίοι του «μαύρου τριγώνου» βρήκαν απέναντι κάτι μέλη ΚΑΠΗ που πήγαιναν να προσκυνήσουν στον Άγιο Νικόλαο και όχι κάποιους εξαθλιωμένους που φορώντας τα κουρέλια τους, με τα παιδιά τους αγκαλιά, θα διανυκτέρευαν, υποτίθεται, σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Τα ίδια πάνω - κάτω στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά, στο Κιλκίς, στην Καλαμαριά, στα Βρασνά κ.ά.

Ποιοι πρωτοστατούν στα γιουρούσια; Ρατσιστές, οπαδοί όχι μόνο των ακροδεξιών συμμοριών αλλά και της Νέας Δημοκρατίας (έως και "γαλάζιοι" δήμαρχοι), που επαναλαμβάνουν όλα τα «επιχειρήματα» των φασιστών -είτε φορούν γραβάτα είτε είναι καραφλοί- και «ηγεμονεύουν» στον χώρο.

Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση: η εσωτερική μετανάστευση έχει αλλάξει και την πολιτική σύνθεση των περισσοτέρων περιοχών. Έτσι, μην παραξενευόμαστε που η κάποτε προσφυγούπολη π.χ. της Καλαμαριάς κρύβει στα σπλάχνα της φασίστες.

Είμαι παιδί προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα έπειτα από την παράδοση του μικρασιατικού λαού στη σφαγή του 1922 και την εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης.

Τα χρόνια πέρασαν, οι γονείς μου πέθαναν και φτάσαμε να ακούμε στα γεράματα από κάποιους χωριάτες στα Βρασνά ή Βραστά ότι είναι περήφανοι που το χωριό τους δεν έχει απόγονους προσφύγων. Σίγουρα; Τον Κισά Μπατζάκ τον δέχονταν; Τον Αντών Τσαούς και τους άλλους τουρκόφωνους Πόντιους που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς; Τότε, δηλαδή, που η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων τάχθηκε με την Αντίσταση.

Οι ίδιοι ντόπιοι ελληναράδες δεν θα δέχτηκαν ούτε τους «Ρωσοπόντιους», δηλαδή τους Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ που έψαξαν εδώ μια καλύτερη ζωή, ούτε τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου που συλλήβδην ήταν Αλβανοί για τους εργολάβους και τσιφλικάδες πάσης φύσεως. Αλλά μη μας θίξουνε τη μειονότητα εκεί…

Παντού, πάντοτε, το ελληνόμετρο των φασιστοειδών αποτελεί τον κανόνα των ηλιθίων. Σε πολλές περιοχές με την ολοφάνερη στήριξη των αρχών. Π.χ. ακόμη δεν διατάχτηκε έρευνα για τις παράνομες πράξεις των φασιστών και των συνοδοιπόρων τους.

Ας μη δούμε πόσο Έλληνες ήταν αυτοί που αποκαλούσαν πρόσφυγγα τη δεκάχρονη μάνα μου και τουρκόσπορο τον πατέρα μου. Αν ανατρέξουμε στις απογραφές πριν από την Καταστροφή, ίσως δούμε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού της Μακεδονίας. Σταματώ εδώ.

Δεν μπορώ, όμως, να μην σταθώ στο άκρως σχιζοφρενικό:

Παιδιά προσφύγων, παιδιά μεταναστών (κυρίως στη Γερμανία), ανθρώπων δηλαδή που ένιωσαν στο πετσί τους την ξενοφοβία, να συμπαρατάσσονται με τους φασίστες που ιδιοποιούνται τον τίτλο του Μακεδόνα κι ας κρατάει απ' αλλού η σκούφια τους.

Περίμενα να αντιδράσουν τίποτα προσφυγικοί σύλλογοι. Τίποτα! Ούτε από τους Πόντιους και Υπερ-Πόντιους που πλακώνουν στο ξύλο όσους αναγνωρίζουν δικαίωμα ύπαρξης στους Βορειομακεδόνες. Διότι -λένε- αυτοί είναι Μακεδόνες! Οι Πόντιοι… Πού χάθηκαν όλοι αυτοί που στο όνομα της προσφυγικής τους καταγωγής δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους; Π.χ. πού είναι οι ποντιακοί θεσμοί (Εύξεινος Λέσχη, Παναγία Σουμελά κ.λπ.); Συμφωνούν με τους τραμπούκους των Βρασνών, της Νάουσας, της Καλαμαριάς κ.λπ.;

Οι γελοιότητες των ακροδεξιών με τη στήριξη πολλών νεοδημοκρατών δεν είναι απλώς σύμπτωμα μιας ξενοφοβικής τάσης που γίνεται μεγαλύτερη όσο μειώνεται το μορφωτικό επίπεδο των ελληναράδων. Παπάδες, δικαστικοί και αστυνομικοί σιγά σιγά διχάζονται κι αυτοί και η Νέα Δημοκρατία καλοδέχεται στην πράξη αυτόν τον ρατσισμό που ήδη εξελίσσεται σε νεοφασισμό.

Η ξεκάθαρα ψηφοθηρική στροφή σε άκρως ρατσιστικές θέσεις και αρκετών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ή ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) στερεί τη δημοκρατική παράταξη από ένα ευρύτερο αντιφασιστικό μέτωπο, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις μικρότερες (αλλά πιο δυναμικές συνήθως) δυνάμεις της Αριστεράς.

Οι συχνά απρόβλεπτες και αντιφατικές εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι ο ρατσισμός απέχει ένα τσιγάρο δρόμο από τον φασισμό. Και ίσως γι' αυτό λησμόνησαν με ποιους πολέμησαν οι Έλληνες το '40.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL