Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιτελικό κράτος για κλάματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι ένας υπουργός όπως τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μπορεί να μην διαθέτει ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, κουβαλάει όμως το βάρος και την ευθύνη να αποτελεί τη φωνή της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Με λίγα λόγια, όταν μιλάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι σαν να μιλάει η κυβέρνηση στο σύνολό της, είναι σαν να μιλάει ο πρωθυπουργός. Και φυσικά όσα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να λέγονται εν αγνοία του πρωθυπουργού, γιατί σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Το πρόβλημα δε γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βρίσκεις καρέκλα να καθίσεις λόγω της πολυπληθούς παρουσίας έμμισθων συμβούλων και δημοσιογράφων που έχουν αναλάβει την οικοδόμηση ενός άψογου πρωθυπουργικού προφίλ, από το οποίο υποτίθεται πως τίποτε δεν ξεφεύγει.

Το πρόβλημα επίσης παίρνει άλλη διάσταση -σε ποιοτικό αυτή τη φορά επίπεδο- όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν προέρχεται από κάποια εσωκομματική τάση στην οποία ο πρωθυπουργός μπορεί ακόμη και να δείξει τη δυσαρέσκειά του, αλλά πρόκειται για πρόσωπο σε ρόλο ειδικών καθηκόντων επιλεγμένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μιλάει εξ ονόματός του.

Το γεγονός λοιπόν ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει τι σε δύο περιπτώσεις έχει πει ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος δεν αποτελεί μια συνηθισμένη αστοχία που μπορεί σε κάθε κυβέρνηση κάποια στιγμή να συμβεί. Καταδεικνύει την ουσιαστική γύμνια του υποτιθέμενου επιτελικού κράτους που μετά τηλεοπτικών βαΐων και διαδικτυακών κλάδων εγκαθιδρύθηκε.

Ένα καλοπληρωμένο και πολυπληθές επιτελικό κράτος που το βράδυ της Πέμπτης πιάστηκε αδιάβαστο βάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίξει έναν από τους ατυχέστερους ρόλους της κοινοβουλευτικής του καριέρας, όπου όχι μόνο φάνηκε πως δεν γνωρίζει τι λέει στα κανάλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά πληρώνει και άχρηστους συμβούλους που την κρίσιμη στιγμή για την οποία τους χρειάζεται του είπαν «προχώρα, πρόεδρε, και κάνε τον κομμάτια τον ψεύτη τον Τσίπρα».

Ο λεκές για τη λουστραρισμένη βιτρίνα του επιτελικού κράτους είναι μεγάλος και μάλλον ανεξίτηλος, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρώτη φορά ανέλαβε να υπερασπιστεί το πολιτικό φάλτσο ενός υπουργού του -κάτι που μέχρι σήμερα συστηματικά το απέφευγε ώστε να μην μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών- και, όσο και αν φιλτραριστεί από τα ΜΜΕ η άθλια παράσταση που έδωσε στη Βουλή, η ζημιά έγινε.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις