Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Λογοκριμένα τραγούδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Λογοκριμένα τραγούδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Της Κατερίνας Νασιώκα

Ντυμένες με μαύρα φορέματα, λευκές κεντημένες ποδιές και τσεμπέρια στο κεφάλι, όπως το συνήθιζαν οι Ηπειρώτισσες περασμένων καιρών, οι γυναίκες της ομάδας Βρυσούλες τραγουδούν και χορεύουν για να διαμαρτυρηθούν και να ευαισθητοποιήσουν γύρω από τους οικολογικούς κινδύνους που επιφυλάσσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ήπειρο και επεκτείνονται σχεδόν στο 1/3 της χώρας.

Δυναμικές και δημιουργικές, οι Βρυσούλες αντλούν την έμπνευσή τους από τις γυναίκες της Ηπείρου, αυτές που επωμίζονταν τις βαριές δουλειές, που στήριζαν την κοινότητα και μεγάλωναν τα παιδιά τους σχεδόν μόνες μέσα σε βαρείς χειμώνες.

Έχοντας πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις και πορείες από τα Γιάννενα ώς το Σύνταγμα, οι Βρυσούλες εμφανίστηκαν την Κυριακή, παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο Καλπάκι με σκοπό να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης της αναπαράστασης της Μάχης του Καλπακίου.

Γιατί όμως να επιλέξουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση για να διαμαρτυρηθούν; Ο λόγος είναι ότι για έκτη συνεχή χρονιά η Energean Oil, μια από τις ανάδοχες εταιρείες που πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, συγχρηματοδοτεί την πολυέξοδη αναπαράσταση της μάχης στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι του Καλπακίου και ο Ελληνικός Στρατός. Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του τμήματος Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, η χορηγία είναι μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών της Ηπείρου.

Παρά τις ειρηνικές τους προθέσεις, οι Βρυσούλες τελικά δεν κατάφεραν ποτέ να πλησιάσουν στον χώρο της εκδήλωσης, καθώς μια Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος τους απαγόρεψε ρητά την είσοδο, ενώ γυναίκα που είχε συμμετάσχει σε προηγούμενη δράση της ομάδας απομακρύνθηκε από δυνάμεις ασφαλείας από τον χώρο της εκδήλωσης την οποία είχε επισκεφτεί ως πολίτης. Τέλος, μέλος των ΟΠΚΕ κινήθηκε επιθετικά προς την φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τη διαμαρτυρία στον δημόσιο δρόμο, απαιτώντας να ελέγξει την κάμερα και να σβήσει φωτογραφίες όπου φαίνεται ο ίδιος, ξεχνώντας την αρμοδιότητά του ως κρατικού υπαλλήλου. Όταν η φωτογράφος αρνήθηκε να παραδώσει την κάμερα, την άρπαξε από το μπράτσο απειλώντας την με προσαγωγή στον εισαγγελέα πριν ο επικεφαλής σταματήσει αυτή την τρομοκρατική συμπεριφορά.

Οι Βρυσούλες έμειναν να τραγουδούν για ώρα στον κεντρικό δρόμο, μπροστά στους βιαστικούς θεατές που κατευθύνονταν προς την εκδήλωση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε προεκλογική ομιλία, τον περασμένο Μάιο, μέλη της ομάδας εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια και προσήχθησαν στο Α.Τ. Ιωαννίνων προκειμένου να αποτραπεί η παρέμβασή τους. Κατά πόσο είναι θεμιτό οι αρχές να προσάγουν πολίτες με την απλή υποψία της ειρηνικής διαμαρτυρίας; Και αν μια διαμαρτυρία είναι ειρηνική, πού βρίσκονται τα όρια για την ποινικοποίησή της;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL