Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει "εχθρός λαός" αλλά νέοι και νέες που αγωνιούν (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει "εχθρός λαός" αλλά νέοι και νέες που αγωνιούν (Video)

«Προτρέχω, είμαι φθηνά αντιπολιτευτικός όταν λέω για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σχολιάζοντας τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας. Κατά την πρώτη ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από το υπουργείο Παιδείας μετά τις εκλογές, ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Μάλιστα, ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 αντί να προβλέπει αύξηση των πόρων για την Παιδεία προβλέπει μείωση 0,1%.https://www.youtube.com/embed/1y9K26nO6FY?rel=0&showinfo=0

Ο Ν. Φίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο μείωσης του αριθμού των παιδιών που μπαίνουν στα Πανεπιστήμια επικαλούμενος την επαναφορά της βάσης του 10, την κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, την καθιέρωση της δυνατότητας Πανεπιστημίων για μεγαλύτερη βάση κι από το 10, αλλά και την αναστολή των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο Ν. Φίλης υπολόγισε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές μένουν εκτός Πανεπιστημίων 20.000 μαθητές παρατηρώντας ότι τα παιδιά αυτά αποδίδονται ως πελατεία στα κολέγια.

Ο Ν. Φίλης επέκρινε και την σύνδεση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους κι αναρωτήθηκε «με το να τα φτωχαίνουμε θα βοηθήσουμε τα Πανεπιστήμια να πάνε στις λίστες των 200 καλύτερων;» Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στα μεταπτυχιακά, ο Ν. Φίλης εκτίμησε ότι αποσκοπούν σε μεταπτυχιακά για λιγότερα παιδιά, για όσα έχουν χρήματα να πληρώσουν τα δίδακτρα. Τέλος, ο Ν. Φίλης σημείωσε τις 38.000 πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών βάζοντας τέρμα στην ομηρία των αναπληρωτών.

Όρος για τις συγκλίσεις η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

Ο Ν. Φίλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που τελικώς, μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο Ν. Φίλης τόνισε ότι ο διάλογος για την Παιδεία πρέπει να γίνει στην Βουλή, αλλά και στην κοινωνία με τους μαθητές και φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι ο όρος για την επίτευξη συγκλίσεων είναι στόχος των αλλαγών να αποτελέσει η περαιτέρω αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κώστας Παπαγιάννης

Περισσότερα σημεία της συνέντευξης του Νίκου Φίλη

Καταρχήν, θετική εξέλιξη ότι συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή. Χρειάστηκε να παρέμβουμε στον πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής, για να πειστεί η κα υπουργός ότι δεν κυβερνά ερήμην της βουλής. Δεν είναι δυνατό να ζητάει διάλογο την ώρα που προσθέτει τροπολογίες και άρθρα σε άσχετα νομοσχέδια. Αυτή η πρακτική προφανώς δεν βοηθάει να πετύχουμε ουσιαστικές συγκλίσεις στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και στο «κοινό καλό», που αποτελεί η αναβάθμισή της.

Ποιος είναι ο όρος και η προϋπόθεση για ουσιαστικό διάλογο, ώστε να μην κάνουμε απλώς δημόσιες σχέσεις, παριστάνοντας ότι μιλάμε: Είναι -αυστηρά- η περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Κάτι που στα λόγια μπορεί να μας βρίσκει όλους σύμφωνους· στην πράξη όμως, από τα μισόλογα στον Τύπο, τις παρεμβάσεις και τις βεβιασμένες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια -ένα ρεσιτάλ από κακής νομοθέτησης από την πρώτη μέρα- διαπιστώνουμε ότι υπονομεύεται ο στόχος. Μακάρι να είναι κινήσεις που θα διορθωθούν.

Το σχέδιο που βλέπουμε να εκτίθεται για τα πανεπιστήμια, είναι σχέδιο μείωσης του αριθμού των παιδιών που θα σπουδάζουν. Βλέπουμε επίσης ότι ξαφνικά καταργείται η ελεύθερη πρόσβαση σε κάποια τμήματα και αναστέλλεται η λειτουργία διετών κύκλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό μεταφράζεται σε 20 χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης. Ιδού η πελατεία των ιδιωτικών ΙΕΚ, αυτών που ονομάζονται και κολέγια!

Θα το δεχτούμε αυτό; Όχι!

Είναι δυνατό να λειτουργήσει αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση χωρίς διορισμούς; Λείπουν άνθρωποι! Λείπουν εκπαιδευτικοί! Εμείς αφήσαμε 34 χιλ. πιστώσεις για αναπληρωτές και άκουσα ότι θα προστεθούν άλλες 2 με 4 χιλιάδες. Τόσοι λοιπόν λείπουν από την εκπαίδευση, καθηγητές και δάσκαλοι. Τους θέλουμε ομήρους; τους θέλουμε με ελαστικές θέσεις εργασίας; τους θέλουμε χωρίς προσωπική σχέση με τα παιδιά μας; Αυτή είναι η δύναμη του δάσκαλου, η προσωπική σχέση με το μαθητή. Όταν όμως το δυναμικό αλλάζει κάθε χρόνο, ιδίως στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, αυτό είναι προφανής υποβάθμιση της προσφερόμενης εκπαίδευσης.

Αν λοιπόν έχουμε ανάγκη για 38 χιλ, εκπαιδευτικούς, δεν θα κάνουμε κανένα διορισμό; Βρήκατε έτοιμες, στα συρτάρια, πιστώσεις και διαδικασίες για 4,500 μόνιμα στελέχη στην ειδική αγωγή και άλλα 10,500 στη γενική εκπαίδευση. Γιατί δεν προχωρούν;

Αλλά πώς να γίνουν διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση, όταν το προσχέδιο μιλά για μείωση των δαπανών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού; Άρα προτρέχω όταν λέω ότι ουσιαστικά αυτό που έχουμε είναι υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευση; Κάνω μήπως φθηνή αντιπολίτευση;

Ή να μιλήσουμε για το «φοβερό θέμα» των ποινών για τους αναπληρωτές, αν δεν αναλάβουν υπηρεσία; Για πηγαίνετε εσείς να νοικιάσετε σπίτι να μείνετε στις Κυκλάδες. Θα βρείτε; Θα βάλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, που δεν βρίσκουν να νοικιάσουν σπίτι με το πενιχρό μισθό τους, ποινή δύο έτη εκτός δουλειάς; Πού τα είδατε γραμμένα αυτά τα πράγματα;

Μην βιαστείτε λοιπόν να καταδικάσετε τους νέους που κινητοποιούνται, επειδή δήθεν είναι «υποκινούμενοι». Είναι κινητοποιήσεις που υποκινούνται από τα υπαρκτά προβλήματα. Κινητοποιήσεις ελπιδοφόρες. Συναντηθείτε και συνεργαστείτε με αυτά τα παιδιά. Χωρίς αυτά τα παιδιά, δεν υπάρχει μέλλον στην εκπαίδευση και στη χώρα. Διότι το σχολείο υπάρχει κυρίως και πρωτίστως για τη νέα γενιά.

Με αυτή την έννοια θα συμμετέχουμε στο διάλογο εντός και εκτός βουλής. Κι εσείς θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει «εχθρός λαός». Παιδιά που εχθρεύονται δήθεν την προσπάθεια της κυβέρνησης... Υπάρχουν νέοι και γονείς που αγωνιούν. Αγωνιούν και αξιώνουν -και ορθώς αξιώνουν!

Πολλά πετύχαμε ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της εκπαίδευσης -και είμαστε περήφανοι για αυτά. Αλλάα γνωρίζουμε ότι αρκετά πρέπει να αλλάξουν. Και συμμετέχουμε για να αλλάξουν... Γιατί όμως πρέπει να αλλάξουν; όχι μόνο γιατί δεν είμαστε αλάνθαστοι σε ό,τι κάναμε, αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια νέα φάση σήμερα. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Θέλουμε από το σχολείο της κρίσης να πάμε στο σχολείο της ανάπτυξης.

Αλλά όχι για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, για ένα μικρό, φτωχό σχολείο και ένα φτωχό πανεπιστήμιο. Εκεί, θα μας βρείτε απέναντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL