Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι τραπεζίτες απέρριψαν τα παρακάλια του Κυριάκου!

ΔΝΤ (έκθεση 14.7.2015): «Φαίνεται πως η διασύνδεση του πολιτικού συστήματος με τις τράπεζες και τα συμφέροντα στα ΜΜΕ αγνόησε το δημόσιο συμφέρον»

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ εβδομάδα μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ζήτησε να αναθεωρήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που έκαναν στις συναλλαγές των πελατών τους που χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για να αντλούν από τα ΑΤΜ χρήματα από τον δικό τους λογαριασμό!

ΑΥΤΟ το μάθαμε. Δεν μάθαμε όμως πώς πήγε αυτή η συνάντηση και τι αποφασίστηκε. Και δεν το μάθαμε διότι δεν συμφέρει να το μάθουμε - ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τις τράπεζες.

ΛΟΙΠΟΝ, οι σκληροί τραπεζίτες μας απάντησαν στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι θα έχει πολιτικό κόστος αν επιμείνουν, πως λυπούνται, αλλά δεν δέχονται να πάρουν πίσω τις αυξήσεις, διότι αυτές προσφέρουν σοβαρά κέρδη, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη! Υποσχέθηκαν όμως, σε τόπους που υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική τους, ώστε να έχει κι αυτός κάτι να πει.

ΑΥΤΑ λοιπόν από τους εκπροσώπους των τραπεζών, που επιβίωσαν με ανακεφαλαιοποιήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που αύξησαν το χρέος της χώρας κατά 30 δισ. ευρώ. Υπάρχει εξήγηση; Όπως χαρακτηριστικά έχει επισημανθεί σε έκθεση του ΔΝΤ (IMF Country Report No 15/186, July 14, 2015), «φαίνεται πως η διασύνδεση του πολιτικού συστήματος με τις τράπεζες και τα συμφέροντα στα ΜΜΕ αγνόησε το δημόσιο συμφέρον».

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αυτού του ζητήματος σε οποιαδήποτε σοβαρή δημοκρατική χώρα με κανόνες θα ήταν ανεπίτρεπτη για κάθε πρωθυπουργό. Η ρύθμιση της αγοράς έχει ανεξάρτητους θεσμούς για τον έλεγχο της νομιμότητας. Και στην περίπτωση αυτή είχαμε τη σύσταση ενός καραμπινάτου παράνομου καρτέλ από τις τράπεζες που έπρεπε να προκαλέσει την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΕΙΧΑΝ όμως φροντίσει γι’ αυτό με την παράνομη απομάκρυνση της προέδρου της Επιτροπής, της Β. Θάνου. Έχουν φροντίσει όλες οι ανεξάρτητες αρχές να υποταχθούν και να αδρανοποιηθούν ώστε οι χορηγοί της Ν.Δ. να κάνουν όπως γουστάρουν τη δουλειά τους.

ΕΞΑΛΛΟΥ, η πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης ήταν να κοντύνει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, να καταργήσει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αδρανοποιήσει με νόμους τα συνδικάτα για μεγαλύτερα κέρδη των εχόντων και κατεχόντων. Όλων όσοι επένδυσαν στη νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου και πρέπει εις το πολλαπλούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

dchristou52@gmail.com

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο