Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος ανοίγουν νέα μέτωπα στο Λονδίνο - Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος ανοίγουν νέα μέτωπα στο Λονδίνο - Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται

Των Robin McKie και Damien Gayle

Στα πλαίσια διαδήλωσης για την κλιματική αλλαγή, το Σάββατο, οι διαδηλωτές εντατικοποίησαν τις προσπάθειές τους με στόχονα ταρακουνήσουν τη ζωή του Λονδίνου, κινούμενοι σε συγκεκριμένες περιοχές,όπως η ψαραγορά Billingsgate και η έδρα της Shell. Όπως υποστήριξαν, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 28 άτομα εκείνη την ημέρα. Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι περισσότεροι από 1.200 ακτιβιστές της Extinction Rebellion[1] έχουν συλληφθεί στο Λονδίνο, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους την περασμένη Δευτέρα, καταγγέλλοντας την «αποτυχία» της κυβέρνησης να δράσει ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και η πριγκίπισσα Esméralda του Βελγίου, η οποία οδηγήθηκε στο ανακριτικό της αστυνομίας και κρατήθηκε εκεί για περίπου πέντε ώρες, μετά από την παρουσία της στην πλατεία Trafalgar την Πέμπτη.«Όσο περισσότερος κόσμος από όλα τα στρώματα της κοινωνίας διαμαρτύρεται τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος», δήλωσε η 63χρονη. Σε άλλες διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν το Σάββατο, συμμετείχαν πάνω από 50 επαγγελματίες του κλάδου της υγείας,ντυμένοι με ιατρικές ποδιές και τραγουδώντας τον ύμνο της Extinction Rebellion, και οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Shell, πριν κατευθυνθούν στην πλατεία του Κοινοβουλίου. «Το σημείο συνάντησής μας είναι έξω από την Shell, γιατί είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό και ενεργειακό τομέα και έχει τη δύναμη,εάν πράγματι το θέλει, να συμβάλει στο στόχο του περιορισμού των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα», σημειώνει ο Alex Turner, 36 ετών, παιδίατρος στα επείγοντα περιστατικά από το Bristol. «Διαμαρτυρόμαστε για τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Η Julia Simons, ετών 23,φοιτήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας είναι υποχρεωμένη να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν πως αν δεν δράσουν άμεσα, το μέλλον για το οποίο σπουδάζω θα πάψει να υπάρχει». Εκατοντάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν στην πλατεία Trafalgar, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις συνέχιζαν να επιχειρούν την απομάκρυνσή τους, με το μπλόκο που έστησαν στο Westminster. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες. Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε 130 ακτιβιστές στο Άμστερνταμ, οι οποίοι εμπόδιζαν την κυκλοφορία σε μία κεντρική γέφυρα της πόλης. Κάποιοι μάλιστα ξάπλωσαν σε αιώρες κρεμασμένες από τους πυλώνες της γέφυρας για να εμποδίζουν τα πλωτά να περνούν από κάτω.

Στη Γαλλία, εκατοντάδες ακτιβιστές μπλόκαραν επί ώρες την πρόσβαση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στη συνέχεια όμως διαλύθηκαν από την αστυνομία. Στις Βρυξέλλες, οι διαδηλωτές κατέλαβαν τους κήπους του βασιλικού ανακτόρου, ενώ στη Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία και θα κλείσουν δρόμους στα πλαίσια μιας ακόμα «Spring Rebellion[2]».

Την ίδια στιγμή, μία επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία καλούσε σε συνέχιση των μη βίαιων κινητοποιήσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή συνέλεξε τις υπογραφές περισσότερων από 300 επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων. «Έχουμε καθήκον να προχωρήσουμε πέρα από την απλή περιγραφή και κατανόηση του φυσικού κόσμου και να πάρουμε ενεργό μέρος στην προσπάθεια για την προστασία του», αναφέρει η επιστολή. Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη εξαντλήσει όλα τα συμβατικά μέσα ευαισθητοποίησης σε σχέση με την κρίση. Πιστεύουμε ότι η συνεχής κυβερνητική αδράνεια σε σχέση με το κλίμα και την οικολογική κρίση επιτάσσει τώρα την ειρηνική και άμεση δράση και διαμαρτυρία, ακόμα κι αν αυτή εκτείνεται πέρα από τα όρια της υφιστάμενης νομοθεσίας. Πιστεύουμε ότι αποτελεί ηθικό καθήκον μας να δράσουμε τώρα και απευθύνουμε κάλεσμα και σε άλλους επιστήμονες να μας ακολουθήσουν, συμβάλλοντας στην προστασία της γης, του μοναδικού καταφυγίου της ανθρωπότητας».

Ένας πρώην παραολυμπιονίκης της ποδηλασίας ο οποίος κατηγορούνταν για το ότι σκαρφάλωσε και δέθηκε σε ένα αεροπλάνο της British Airways παρουσιάστηκε στο δικαστήριο απορρίπτοντας την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης. Ο James Brown, ο οποίος έχει χάσει την όρασή του, απαλλάχθηκε τελικά, παρά το γεγονός ότι σκαρφάλωσε στο αεροδρόμιο του Λονδίνου την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της Exctinction Rebellion. Παρέστη στο δικαστήριο του Westminster και παρουσία του δικηγόρου του Raj Chada υποστήριξε το αίτημα της απαλλαγής του από τις κατηγορίες. O Eφέτης John Zani του επέβαλε εντούτοις τον περιοριστικό όρο της παραμονής του ένα χιλιόμετρο μακριά από κάθε αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Brown, ο οποίος συμμετείχε σε πέντε Παραολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχεί καθόλου για το αν τελικά θα απαλλαχθεί από τις κατηγορίες. «Δεν αρνούμαι αυτό που έκανα, αλλά το έκανα λόγω της αγωνίας μου για το μέλλον των παιδιών μου», πρόσθεσε.

Η διαμαρτυρία στο Billingsgate, στη μεγαλύτερη ιχθυαγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την οργάνωση Extinction Rebellion ξεκίνησε νωρίς το Σάββατο, όταν διαδηλωτές μπλόκαραν την είσοδό της. Μία διαδηλωτής δέθηκε με την πόρτα. Η αστυνομία αρχικά προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο στους διαδηλωτές, αλλά στη συνέχεια κατέφυγε στην καταστολή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους. «Στην ιχθυαγορά του Billingsgate χιλιάδες ψάρια αποψιλώνονται από τον ωκεανό και κείτονται νεκρά», τονίζει ο Kerri Waters, ένας εκπρόσωπος του τμήματος «για την εξέγερση των ζώων» της οργάνωσης Extinction Rebellion.«Πολλά ψάρια οδηγήθηκαν σε ασφυξία βασανιστικά, όταν σύρθηκαν στα ψαροκάικα, ενώ χιλιάδες παραμένουν ζωντανά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στην αγορά, όπου θα καθαριστούν ή θα μαγειρευτούν ζωντανά», δήλωσε ο τελευταίος επεξηγώντας τα κίνητρα της διαμαρτυρίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Guardian στις 12.10.2019.

Μετάφραση: Μαγδαλινή Άντριτς, Νικόλας Κουντούρης

1. Η Extinction Rebellion (ο όρος θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Εξέγερση ενάντια στην εξάλειψη των ειδών») είναι μία οργάνωση της Ριζοσπαστικής Οικολογίας που τάσσεται κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Ιδρύθηκε στο Λονδίνο το Μάιο του 2018. Προσπαθεί να διοργανώσει διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και συχνά οι ακτιβιστές της συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

2. Spring Rebellion, (Επαναστατική Άνοιξη). Ο όρος αναφέρεται σε μη βίαιες μεθόδους διαμαρτυρίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή και χρησιμοποιείται από την οργάνωση Extinction Rebellion.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL