Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρ. Σπίρτζης: Μεγάλη ήττα της εξωτερικής μας πολιτικής το «όχι» των Ευρωπαίων στα Σκόπια

Eurokinissi

«Μεγάλη ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας» χαρακτηρίζει ο Χρήστος Σπίτζης το όχι» των ευρωπαίων ηγετών στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή εφ' όλης της ύλης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτηρίζει «μυθεύματα» τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τυπώσει δραχμές. Κάνει λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, και σημειώνει ότι η Ελλάδα του 2019 απέχει έναν αιώνα από το 2015.

Στηρίζει την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ όταν ερωτάται αν θα ήθελε Πρόεδρο από την Κεντροαριστερά απαντά στο Πρακτορείο: «Θα επιθυμούσα ο Προκόπης Παυλόπουλος να είναι αριστερός».

Αναφέρεται στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει μειοψηφία όσους φοβούνται την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκφράζουν -λέει- έναν εικονικό φόβο για τη διατήρηση κατεστημένων δομών και διαδικασιών, ενός κλειστού κόμματος».

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα πρέπει να επανεκλεγεί ο κ Τσίπρας με ανοικτή ψηφοφορία από τους πολίτες ο κ. Σπίρτζης απαντά: «Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση, έγινε στις εκλογές, με ένα ποσοστό που δεν περίμεναν ούτε φίλοι ούτε εχθροί. Όπου εφαρμόστηκε η εκλογή Προέδρου από τη βάση ενός κόμματος, συνοδεύτηκε από την απαξίωση των υπόλοιπων κομματικών οργάνων και την καλλιέργεια του παραγοντισμού».

Αναφερόμενος στην υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα και την Πατρών -Πύργου ο Χρ. Σπίρτζης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει στοχοποιήσει την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα από την πρώτη ημέρα».

 Σε ερώτηση για το «όχι» των Ευρωπαίων στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ  ο κ. Σπίρτζης απάντησε:

"Είναι μια αρνητική εξέλιξη και μια μεγάλη ήττα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Η έναρξη των διαδικασιών ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και κυρίως της Βόρειας Μακεδονίας, σφράγιζε δια παντός την ευρωπαϊκή της πορεία και τον προσανατολισμό τους σε μια μόνιμη στενή συνεργασία με τη χώρα μας. Οι πολύπλευρες θετικές συνέπειες από τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη χώρα μας είναι πλέον απόλυτα αντιληπτές όπως και οι συνέπειες από την ανατροπή αυτής της πορείας. Η Πολεμική μας Αεροπορία είναι ο προστάτης της φίλης γείτονος χώρας. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν για την Πολιτική Αεροπορία, τα οδικά, σιδηροδρομικά, τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα, οι συνεχώς αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις δικαιώνουν την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του. Η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια, μειώθηκε ραγδαία."

"Η πολιτική αποσταθεροποίηση της Βόρειας Μακεδονίας και η πιθανή επικράτηση εθνικιστικών κύκλων και του αδελφού κόμματος της ΝΔ στη Βόρειο Μακεδονία, που στάθηκε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σοβαρό πλήγμα για τη χώρα μας, σε μια εποχή που η ευρύτερη περιοχή είναι σε πλήρη ρευστότητα."

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο