Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γιάννης Μπασκόζος, πρώην γγ Δημόσιας Υγείας: / Γιάννης Μπασκόζος: "Λαγός" της κυβέρνησης ο ΠΙΣ για τα ιδιωτικά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μπασκόζος, πρώην γγ Δημόσιας Υγείας: / Γιάννης Μπασκόζος: "Λαγός" της κυβέρνησης ο ΠΙΣ για τα ιδιωτικά συμφέροντα

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον νεοφιλελεύθερο δογματικό τρόπο που εκφράζει την απέχθειά της σε οτιδήποτε δημόσιο ασκεί ο πρώην γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος με αφορμή τις προτάσεις του «γαλάζιου» προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, τον νόμο της κυβέρνησης για την επαναφορά του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) σε επίσης καθεστώς λειτουργίας ΝΠΙΔ, καθώς και την με την ίδια στόχευση, αλλά από την ανάποδη, ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, υποτίθεται σαν εκφραστής των συμφερόντων όλων των γιατρών της χώρας, έρχεται με τις προτάσεις του, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει ο Γ. Μπασκόζος, κουβαλάνε μια ολόκληρη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και δογματισμό που υπάρχει και σε στελέχη της κυβέρνησης, να στρώσει το έδαφος για την πλήρη αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το «όχημα» που χρησιμοποιεί για αυτή την αλλαγή, τονίζει, είναι η μετατροπή των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων, τη διευκόλυνση αυθαίρετων προσλήψεων αλλά και την διευκόλυνση της εισόδου των μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία.

“Αν μπορούσαν, θα τα έκαναν όλα ιδιωτικά”

Το λένε μόνοι τους, δεν το κρύβουν οι συνάδελφοι στον ΠΙΣ που ο ρόλος τους μοιάζει με του «λαγού», σημειώνει ο πρώην γ.γ.ΔΥ, ότι τα νοσοκομεία με δικά τους κριτήρια θα προσλαμβάνουν υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό. Ποια θα είναι αυτά, με ποια αντικειμενικότητα, αξιοκρατία και δεσμεύσεις πως θα είναι μακριά από κομματικά κριτήρια που θα προσλαμβάνουν ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δεν αναφέρουν πουθενά, τονίζει, γιατί προετοιμάζουν ένα όργιο αυθαιρεσίας προσλήψεων.

Επίσης, υπογραμμίζει, είναι πιο εύκολο σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να επιβάλλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη διαχείριση, τη νοσηλεία, τη χρέωση και στο κόστος της με τρόπο τέτοιο ώστε να «ανταγωνίζεται» τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αλλά και για να μπορεί να κάνει συμβόλαια με τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εκεί είναι το μεγάλο παιχνίδι: να μπουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με ειδικά συμβόλαια μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και να αξιοποιούν τα κρεβάτια τους.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, αυτό χρησιμοποιείται ως «καρότο», το να επιτρέψουν στους γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, τάζοντας ουσιαστικά σε όλους ακόμα και στους νοσοκομειακούς, τη δυνατότητα να κυνηγάνε την ιδιωτική πελατεία.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η εξέλιξη, επισημαίνει, χρησιμοποιούν την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων στην περιφέρεια, έτσι ώστε γιατροί σε αυτά, άγνωστο ποιοι και από ποια βαθμίδα και πάνω, να μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, βεβαίως όμως, με μείωση των νόμιμων μόνιμων αποδοχών τους, καθώς, όπως εξηγεί, το κράτος θα δίνει λιγότερα χρήματα στους γιατρούς, με αντάλλαγμα το «κυνήγι» της ιδιωτικής πελατείας.

Κάτι τέτοιο θα βλάψει την πλειονότητα των νοσοκομειακών και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών γιατί θα μεγαλώσει πάρα πολύ ο ανταγωνισμός, κυρίως όμως θα βλάψει, όπως τονίζει, τους ασθενείς, που θα βρεθούν μπροστά σε ένα ιδιωτικό οικονομικό σύστημα και θα χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες Υγείας. Οι μεγαλύτεροι έχουν ζήσει την προ του 1983 κατάσταση, όπου, για να νοσηλευτεί κάποιος σε κλινική, έπρεπε να περάσει από το γραφείο ενός διευθυντή ή ενός επιμελητή νοσοκομειακού γιατρού, και σε αυτή την κατάσταση δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω τονίζει χαρακτηριστικά.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση και στο πισωγύρισμα

Η χώρα μας, σημειώνει ο Γ. Μπασκόζος, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε το προνόμιο να αποτελεί το παράδειγμα για το καλό επίπεδο όσον αφορά την ελεύθερη, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που, όπως επισημαίνει, δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη σε πολλά κράτη της Ευρώπης και οι ασθενείς πληρώνουν για τις υπηρεσίες Υγείας. “Εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, θέλουμε να διατηρηθούν αυτές οι κατακτήσεις και να γίνουν οι δημόσιες δομές αξίες ώστε να παρέχουν και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας”.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα συστήματα είναι καλύτερα. Απεναντίας, τονίζει, οι χώρες που πέτυχαν καλύτερα συστήματα είναι αυτές που αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες Υγείας, που φτιάχνουν καλές υποδομές, που προσλαμβάνουν προσωπικό, αυτά που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι ενέργειες των κυβερνήσεων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή καθολικής ποιοτικής πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας για όλους, με βελτίωση των κτηριακών υποδομών, επένδυση στις τεχνολογίες αιχμής, προσλήψεις και θα πρέπει να διασφαλίζουν για το προσωπικό αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, αμοιβής και εργασίας.

Επίσης, ανέφερε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από μια κυβέρνηση που, χωρίς να αλλάξει τον εμβληματικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την καθολική πρόσβαση, με μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις ή αφήνοντας το σύστημα στην τύχη του, να μην μπορεί να υλοποιήσει το δικαιώμα της καθολικής πρόσβασης για όλους τους πολίτες.

Επιστροφή στις κακές πρακτικές

Ο Γ. Μπασκόζος άσκησε έντονη κριτική στον νόμο του υπουργείου Υγείας για την επαναφορά του καθεστώτος λειτουργίας ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ με τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, καθώς και για την εξαφάνιση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας ότι επανέρχονται οι δυνατότητες αυθαιρεσίας και κακής πρακτικής του παρελθόντος.

“Έφεραν έναν νόμο άρον - άρον, πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί η λειτουργία του ΕΟΔΥ σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πριν καν προλάβουν να εφαρμοστούν το οργανόγραμμά του και η κάλυψη των οργανικών θέσεων, για τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δηλαδή στο παρελθόν, ισχυριζόμενοι ότι έτσι μπορεί να υπάρξει ευελιξία στον οργανισμό. Τι εννοούν όμως ακριβώς;” ρωτά ρητορικά ο Γ. Μπασκόζος.

“Την ευελιξία της εποχής πριν από το 2015 στο ΚΕΕΛΠΝΟ που υπήρχε ασυδοσία στις προσλήψεις ή τις προμήθειες; Αν εννοούν τέτοια ευελιξία, τότε είναι καταστροφικό” σημειώνει, ενώ, αναφερόμενος στους εργαζόμενους και τη σχέση εργασίας του εκλεκτού καθόλα επιστημονικού προσωπικού, τονίζει ότι η εθελοντική δυνατότητα επιλογής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αμοιβές γιατρών δημόσιας Υγείας, ήταν η καλύτερη σχέση εργασίας γι’ αυτούς, που επέτρεπε την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων τους για να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα ενός οργανισμού δημόσιας Υγείας.

Αλλεργία σε καθετί συμμετοχικό

Όσοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ΚΕΘΕΑ καταλαβαίνουμε καλά ότι ήταν και είναι ένα κύτταρο αυτενέργειας, αυτοδιαχείρισης και πρωτοβουλίας των ίδιων των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας, των συγγενών τους που σαν μοντέλο φαίνεται ότι δεν ταιριάζει με την ιδεολογία και με τη λογική της κυβέρνησης, καθώς δεν εξήγησε ποτέ ποιος ήταν ο λόγος που έπρεπε να αλλάξει, και μάλιστα με ΠΝΠ, τον χαρακτήρα του και να γίνει ένας σκληρά κρατικός μηχανισμός με διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο με αμειβόμενες θέσεις.

“Αυτές οι αντιφάσεις το μόνο που δείχνουν είναι μια αλλεργία ως προς καθετί αυτοδιοικούμενο και καθετί συμμετοχικό” σημειώνει ο Γ. Μπασκόζος, τονίζοντας όμως ότι το ΚΕΘΕΑ έχει μεγάλη ιστορία στη χώρα, κάτι που μπορεί, όπως είπε, από μόνο του να φέρει δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση.

“Το ΚΕΘΕΑ έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας, που δεν θα καθίσουν παθητικά να δεχθούν αυτή την καταστροφική αλλαγή” τονίζει χαρακτηριστικά.

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι πρώην γγ Δημόσιας Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL