Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ψήφος αποδήμων / Ψήφος αποδήμων: Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για σύνθεση με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος αποδήμων / Ψήφος αποδήμων: Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για σύνθεση με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Σε πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για επίλυση του ζητήματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ προωθώντας συνθετική λύση και αξιοποιώντας τις προτάσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετα τη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή καλούνται η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, να μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος."Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η μία της Ν.Δ., στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η άλλη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: Με ξεχωριστές εκλογές όπου οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου. Ή θέτοντας προϋποθέσεις για το ποιοι μπορουν να έχουν εκλογικό δικαίωμα, σε δύο παραλλαγές, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους Έλληνες του εξωτερικού για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL